Miss Siam – Tomyam Terpaling Kaw di JB!

Sawadeekap! Saya ada jumpa port makanan Thai yang padu punya! Tomyam dia kaw weh! 😋 📍 Kat Miss Siam ni pelbagai menu makanan Thai ada tau! Tempat dia pun selesa kat sini 😍✅. Orang kata kalau hirup kuah tomyum tu tersedak maknanya kaw kan. So korang kena datang rasa sendiri! Peminat makanan Thai lepas ni dah boleh dapat PROMO SPECIAL dan DISCOUNT 10% tau dengan join jadi Ahli Club Cari Makan (CCM) sekarang!

Miss Siam, Eco Botanic, Johor Bahru

Semua menu dekat Miss Siam ni memang padu geng sebab Chef dia memang dari Thai! Tak pelik la memang ramai yang singgah makan dekat Miss Siam ni. Suasana kedai pun memang tenang dan memang aesthetic boleh jadi port OOTD!

Dekat Miss Siam ni, saya order EMPAT jenis menu yang memang paling  terkenal di restoran ni. Kalau singgah makan dekat sini, korang wajib order SIGNATURE DISH mereka ni (Tomyum Seafood) 👑

SIGNATURE DISH👑

– TOMYUM SEAFOOD

OTHER MENU:

– Pad Thai with Crispy Chicken 

– Crispy Thai Basil Chicken

– Tamarind Tiger Prawns

Harga pun sangatlah berbaloi bila makan dekat Miss Siam ni, memang berbaloi dan puas hati. 

Menu yang pertama, saya cuba menu mereka yang paling terkenal dekat Miss Siam ni mestilah SIGNATURE DISH dia kan, Tomyum Seafood . Kuah Tomyam Seafood ni memang kaw dan secukup rasa pedas dan masam dari bahan-bahan yang mereka gunakan. Isi dia pun banyak  memang puas hati, wajib bertambah kalau makan!

Tomyum Seafood

Menu yang kedua ni pula, saya pesan Pad Thai with Crispy Chicken menu ni ialah hidangan yang menggunakan glass noodles dan gabungan dengan ayam memang terbaik rasa dia! Pad Thai ni ada rasa manis, masam dan memang sangat lazat. Tak hairanlah kalau menu ni antara yang terkenal dekat Miss Siam ni!

Pad Thai with Crispy Chicken

Untuk menu yang ke ketiga ni pula, saya pilih Crispy Thai Basil Chicken Memang dapat rasa bahan yang segar ada dalam menu ni. Menu ni antara yang terkenal juga di Thailand sebab rasa dia yang lazat dimasak dengan daun basil! Pertama kali saya cuba, memang secukup rasa dia dan senang kata, memang sedaplah dan korang wajib pesan ni kalau singgah ke Miss Siam ni.

Crispy Thai Basil Chicken

Akhir sekali, menu yang keempat, saya makan Tamarind Tiger Prawns. Puas hati bila tengok bila mereka hidangkan menu  ni sebab memang besar udang dia, puas hati! Bila makan tu, dapat rasa kesegaran dalam udang tu sendiri. Portion dia pun banyak, memang sesuai kalau makan dengan keluarga atau rakan-rakan.

Tamarind Tiger Prawns

Pandangan saya, menu yang disediakan di Miss Siam memang sangat puas hati dan berbaloi 😁👍🏼Tak dinafikan semua makanan yang terkenal di sini memang sangat recommended untuk korang pesan.🍲🥘🥗 Bukan tu sahaja, menu lain juga banyak pilihan untuk korang pilih. Yang penting, bahan-bahan yang digunakan memang segar 🦑🦐! Memang terduduk rehat sekejap bila dah habiskan makanan mereka ni sebab kenyang 😋😋! Saya memang syorkan untuk korang datang makan dekat Miss Siam ni! 🫱🏻‍🫲🏼💯

Untuk Info lanjut, sila ke lamanweb rasmi CCM. https://www.carimakan.my/mscm

Lokasi:

MISS SIAM

📍Eco Botanic, Iskandar Puteri, Johor

📍Sri Alam, Masai, Johor

📲 Facebook: https://www.facebook.com/MissSiamThaiFood/

📲 Instagram: @misssiamthaifood

📲 Website: https://misssiam.com.my/

The Malayan Council – Port Selebriti Makan di Singapura!

Sewaktu pergi Singapura haritu, ramai betul yang cadangkan supaya saya makan di The Malayan Council. Ada yang kata, biasanya selebriti atau menteri selalu makan situ… 🤩 Apa yang menarik sampai ramai ke sana? Jom tengok sendiri 😎

The Malayan Council (Bussorah)

The Malayan Council memberikan suasana yang versatile.🙌🏻 Mereka meraikan makanan Malay-Asian dan Western fusion dalam masakan mereka. Bukan itu je, restoran Muslim owned ni hanya guna bahan-bahan premium terpilih sahaja tau! Boleh rasa vibe mewah bila makan di sini. 🌟 Kepuasan dari segi makanan, pengalaman dan layanan dijanjikan di sini.

Smoked Duck Lemak Chili Padi di The Malayan Council

Walaupun Smoked Duck Lemak Chili Padi hasil fusion Asian-Western, Lemak Chili Padi tu memang terasa keasliannya. Saya suka betul sebab dia pair sekali dengan Smoked Duck yang sangat juicy. Smoked Duck ni dimasak dengan Unagi Sauce. Ha.. nampak tak. Ada pelbagai rasa dalam satu hidangan. Tapi tetap serasi bila makan sekali. 🔥


Alamak, teringat-ingat pula dengan Smoked Duck tu…. Kena datang lagi ni.

Roti Kirai Beef Ribs

Ada orang panggil Roti Kirai… Ada juga yang panggil Roti Jala.
Tapi, premium habis tau ni. Selalu cicah dengan kuah kari je kan? Dekat sini, saya makan Roti Kirai dengan Beef Ribs yang direbus dan disalut dengan sos Sapit buatan The Malayan Council sendiri. Maknanya, dekat sini je korang boleh cari hidangan dan rasa yang sama macam ni. 🤯

Paling penting, beef ribs dia tu tender sangat tau. Empuk gila..

Classic Ondeh-ondeh Cake – sangat moist!

Dah kenyang makan, mestilah kita makan dessert pulak! Saya jatuh hati dengan kek ni sebab rasanya SEMPURNA. Bila makan tu, boleh rasa hirisan gula melaka asli dan drizzle kelapa dalam dia. 💯 Tak lengkap kalau tak makan kek di The Malayan Council ni.

Di The Malayan Council, makanan yang disajikan melebihi expectation saya. ✅ Patut la ramai berebut datang ke sini. Kalau nak selamat, baik buat reservation awal-awal tau. Sebab memang ramai yang suka datang dan makan di sini. Saya dah tau sebabnya kenapa.

Selain makanan yang saya cuba di atas, ada banyak lagi pilihan signature dishes yang lain seperti:

  • Asam Pedas Seafood Aglio Olio
  • Lamb Mandhi Kabuli
  • Barramundi Truffle Porcini
  • Durian Pengat Cake
  • Chocolate Ovaltine Cake
  • Dan banyak lagi!

Kesimpulannya, patut la ramai orang ternama datang ke sini, makanannya memang premium dan susah nak cari dekat tempat lain untuk dapat rasa yang high end macam ni. Servis pon laju dan bertaraf 5 bintang. Apa lagi ada suasana dan dekorasi yang cantik membuatkan pengalaman saya di The Malayan Council terasa sempurna. Cantik juga ni kalau nak buat gathering atau small events. Ini yang kena datang lagi ni!

Siapa yang nak pergi atau ada di Singapura tu, saya recommend korang untuk datang makan di The Malayan Council!

Kalau sesiapa yang nak buat wedding, boleh try tengok lokasi di Winstedt ni. Memang sesuai sangat nak buat wedding atau event!

The Malayan Council cawangan Winstedt

📍 The Malayan Council (Winstedt)
10 Winstedt Rd, #01-17,
Singapore 227977
https://goo.gl/maps/9R1Fa4MVtvjgcBtx7

📍 The Malayan Council (Bussorah)
71 Bussorah St,
Singapore 199484
https://goo.gl/maps/WBsJtCZSTsKD8Qng8

📍 The Malayan Council (Dunlop)
22 Dunlop St,
Singapore 209350
https://goo.gl/maps/rThfshdjr7DM95Z37

📍 The Malayan Council (Esplanade Mall)
The Esplanade Mall Level 2, #02-14
8 Raffles Ave, Singapore 039802
https://goo.gl/maps/oTjQjyGoYr5Bqfon6

📍 Fullerton Outlet (Akan dibuka pada November 2022)

Selain daripada The Malayan Council, korang boleh juga try pergi ke 📍 The Fortune Cookie yang turut berkonsepkan makanan Chinese halal.

📍 The Fortune Cookie
11 Bussorah St,
Singapore 199432
https://goo.gl/maps/Ck6uMRfHu3kPdMTN9

📲 Facebook: facebook.com/themalayancouncil/
📲 Instagram: @themalayancouncil

senang je… mat salleh cakap melayu je terus jadi artis..

“senang je… mat salleh cakap melayu je terus jadi artis… senang betul buat duit….”


Ada juga orang persoalkan kenapa saya buat video2 dekat Malaysia dan apa purpose nya. “tak laku negara sendiri”…. “lapar perhatian”…. “nak buat duit je”… “penjajah datang balik” dan sebagainya… Sejujurnya masa mula pun tak pernah ada niat nak jadi “famous” atau jadi “artis”. Saya buat sebab saya memang suka makanan Malaysia, dan suka mempromosikan makanan Malaysia. Sampai sekarang pun saya tak anggap diri sebagai “famous” atau “artis” pun 😅


Sedar tak sedar dah lebih 5 tahun sejak video pertama saya review makanan Malaysia dikeluarkan, dan hampir 7 tahun sejak start blog “matsallehcarimakan”. Rasanya dah lebih 200 video saya pernah buat. Total views pun dah lebih 25 juta tahu 🤯


Memang saya rasa seronok nak buat. Tapi bagi saya apa yang lagi seronok adalah bila saya dapat jumpa balik dengan pemilik kedai, chef dan orang yang saya pernah buat video bersama. Ada yang dari 5 tahun lepas, ada yang dari beberapa bulan lepas. Walaupun dah lama tak jumpa, mereka masih sambut saya dengan meriah dan tangan terbuka. Macam jumpa kawan lama.


I fikir juga, siapa lah saya untuk dapat sambutan macam ni? Saya just buat video je pun. Buat video pun bukan hebat sangat tu. Tapi bila dengar mereka bercerita bahawa ada impak video tu pada perniagaan mereka, dan macam mana setelah itu bisnes berkembang maju, saya rasa sangat terharu. Ada yang kata sampai hari ni orang masih datang sebab video saya pernah buat bertahun lepas. Tak sangka ia boleh ada impak macam ni dekat orang lain. Rasa terharu sangat… rasa sebak pun ada.. 😢


Masa dapat duduk bersama dan sembang bersama adalah satu pengalaman yang sangat indah bagi saya. Dengar mereka berkongsi tentang selok-belok perjalanan perniagaan, suka-duka yang pernah mereka lalui dan pencapaian yang telah dicapai. Secara tak langsung macam dah jadi kawan dah apabila kami saling berkongsi.


Sebab ini lah saya tak pandang kalau ada yang kecam, memandang rendah atau beri komen negatif pada saya sebab saya dah nampak kesan video dan aktiviti saya di Malaysia. Dan boleh nampak sendiri apa purpose saya dan kenapa saya buat begini.


Ia akan bagi saya semangat untuk teruskan! Selagi ada rezeki di sini, saya akan masih ada di sini 🤗


Juga saya nak ucap ribuan terima kasih kepada korang semua yang baca ni dan follow dan support saya sampai ke hari ni ❤️