Okra by SWG – Shellout Padu di Singapore

Puas saya cari makan di Singapore haritu dan saya jumpa juga salah satu port Shellout yang best iaitu di πŸ“ Okra by SWG, 10, Jalan Pisang Singapore. Kat sini memang best makan Shellout mereka tapi bukan tu je yang ada, banyak lagi menu Asian Fusion yang sedap-sedap korang boleh try tau πŸ€©πŸ˜‹ Nak tahu apa yang saya cuba? Jom…

Okra by SWG – Jalan Pisang

Vibe dia memang nice lah. Ada elemen aesthetic dan instagrammable juga. πŸ“ΈπŸ“Έ Nak makan Shellout pun mestilah ada class! Dari alas kaki sampai la ke meja makan. Interiornya cukup memukau pandangan saya. 🀩

Hampir nak buka kasut sebelum masuk bila tengok alas kaki dia tu 😁

Pertama, saya makan πŸ”₯ Bone Steak Mee Bandung. Selalu kalau saya makan Mee Bandung, mesti dapat cebisan daging sahaja. Tapi, dekat sini dia bagi Bone Steak weh! πŸ– Daging dia tu pun empuk je. Gabung sekali dengan rasa pedas dan berlemak tu, MANTAP! πŸ’₯

Itu dia πŸ”₯ Shellout yang ditunggu-tunggu. Saya tak nak pening-pening, saya terus ambil dua jenis flavour iaitu πŸ”₯ Chili Crab dan πŸ”₯ Spicy Cajun. πŸ˜‚ Yang mengagumkan – dia bukan serve dengan nasi putih biasa tau! Dia guna fragrant rice dan boleh juga tambah mantou bun. Terbaik la! πŸ’―

Antara flavour lain yang ada adalah:

  • Signature Triple Sambal
  • Lemak Chilli Padi
  • Black Peppercorn
  • Salted Egg
  • Lemon Butter & Herbs

Eh! Kalau nak makanan ringan pun ada juga sebagai starters. Macam biasa, saya order dua jugak. 😝 Hehe… Ada πŸ”₯ Truffle Fries – bukan biasa-biasa tau makan fries dengan truffle. Siap ada parmesan cheese lagi. Puas hati betul la. Ada juga πŸ”₯ Spicy Korean Chicken. Ini memang tak pernah mengecewakan. Ayam rangup dan panas bersama sos pedas Korea tu semestinya kegemaran semua.

Korang boleh juga order starters yang lain iaitu:

  • Salted Egg Chix Bites
  • Soup of the day

Tak lengkap la kalau tak segarkan tekak dengan minuman dia yang pelbagai di sini. ❄️ Ehhh. Ini semua non-alcoholic tau. βœ… Untuk bottles, saya terus ambil πŸ”₯ Ice Bucket yang ada:

  • Flying Cauldron Butterscotch Beer
  • Virgil’s Black Cherry Cream
  • Virgil’s Root Beer
  • Bundaberg Ginger Beer
  • Bundaberg Blood Orange

Mereka juga ada pelbagai mocktails. Yang saya order ni adalah πŸ”₯ Shirley Temple. Dalam tu ada grenadine syrup, club soda dan maraschino cherries. Memang refreshing la weh! ✨ Ada banyak lagi pilihan lain seperti:

  • Lychee Mojito
  • Cosmopolitan
  • Frozen Apple Margarita
  • Aurora Sunrise


Haa.. Tengok muka saya tau – tersenyum lebar! 🀣 Hihi. Makan macam-macam dan semuanya menyelerakan dekat sini. πŸ‘πŸ» Mesti la tersenyum macam tu kan. πŸ˜‹ Saya nak korang pula rasai keseronokan ni. Tempat ni sesuai sangat untuk datang makan ramai-ramai. Cepat datang singgah dan jangan segan okay! Jumpa lagi… πŸ‘‹πŸ»

πŸ“ Okra by SWG
10 Jln Pisang, Singapore 199077
https://goo.gl/maps/sSWHTWSJ9jeSJLBt7

πŸ“² Instagram: @okrabyswg
πŸ“² Facebook: https://www.facebook.com/okrabyswg/
πŸ“² Website: okrabyswg.com

Big Fish Small Fish – Ikan Besar ke Ikan Kecil ?

Selalu kalau saya buat Q&A, mesti ada yang tanya.

β€œRhys, mana Fish & Chip yang sedap dekat London”

Jawapannya, jangan tanya saya. πŸ˜‚ Sebab saya dah tak tinggal sana lagi. Tapi, kalau korang nak makan Fish & Chip yang best dan ada pelbagai option di Singapura atau Malaysia, saya tahu dekat mana. 😎 Korang boleh pergi ke πŸ“ Big Fish Small Fish.

Big Fish Small Fish, Bugis Junction

Mereka ada banyak cawangan di Singapura dan Malaysia tapi kali ni saya pergi ke cawangan mereka di Bugis Junction, Singapura. Ada macam-macam pilihan ikan dekat sini. 🐟🐟🐟 Yang uniknya, korang boleh pilih sendiri nak ikan apa dan flavour apa. Semestinya Halal! Jom tengok apa saya makan! πŸ€—

Meriah la dekat sini. Vibe pun best.  πŸ‘πŸ»

Mix & Match Pasta

Haaa. Ini lah dia πŸ”₯ Mix & Match Pasta. Yang ni korang boleh mix & match sendiri

1️⃣ Pertama, pilih protein – Dory, Hoki, Seabass, Haddock, Seafood and Chicken

2️⃣ Kedua, pilih flavour pasta – Aglio Olio, Cream, Pomodoro, Tomato Cream

Rasa pasta tu macam ada masam-masam sikit dan rempah pun secukup rasa. Yang penting, puas hati sebab mengenyangkan bila digandingkan sekali dengan ikan tu. 🀀

Best of Both Worlds Platter

Seterusnya, saya cuba pula πŸ”₯ Best of Both Worlds Platter. Tak cukup satu, korang boleh cuba dua jenis ikan dengan platter ni. Sesuai kalau datang berdua. Tapi, untuk saya, mestilah semua ni saya punya.😝 Hehe… Seperti biasa, korang boleh custom sendiri ikan, dips, bases dan flavour mengikut selera masing-masing. πŸ’―

Signature Fish & Chips

Terakhir sekali, walaupun kita dah try hidangan lain yang awesome, πŸ”₯ Signature Fish & Chips ni janganlah dilupakan. Hidangan ini sesuai untuk satu orang makan. Bagi saya, yang lain dari yang lain di sini adalah chips dia yang sangat crispy tu. Memang terus hancur je dalam mulut. Tak terkata la sedap dia! πŸ’₯🀩

Selain daripada tu, mereka ada banyak lagi pilihan menu yang menarik seperti:
– Curry Chicken Pasta
– Battered Dory Pomodoro Pasta
– Brioche Rolls (eg: Classic Cheesy Chicken Roll, Classic Fish Roll, Korean Fried Fish Roll)
– Old School Grilled Chicken
– Grilled Snow Cod with Pilaf Rice

Jadi apa lagi? Korang boleh ajak family dan kawan datang makan sini dan try berbagai versi dan style fish & chips korang sendiri. πŸ˜‹ Jangan lupa, bukan setakat di Singapura je ada, di Malaysia pun ada. Jadi, boleh pergi ke lokasi cawangan berdekatan dengan anda. πŸ‘πŸ»

Lokasi

🐟 BIG FISH SMALL FISH – Singapore Outlets

πŸ“ Bugis Junction (HALAL CERTIFIED), 200 Victoria St, #04-05, Singapore 188021

πŸ“ Tampines Mall (HALAL CERTIFIED), 4 Tampines Central 5 #B1-K3, Singapore 529510

πŸ“ JCube (HALAL CERTIFIED), 2 Jurong East Central 1 #03-07/08, Singapore 609731

πŸ“ Suntec City Mall (HALAL Certificate is in progress), No 3 Temasek Boulevard #02-606/607, Singapore 038983

🐟 BIG FISH SMALL FISH – Malaysia Outlets

πŸ“ LG2.39, 3, Jalan PJS 11/15, Bandar Sunway, 46150 Petaling Jaya, Selangor

πŸ“ Unit LG 221C, One Utama 1 (HALAL CERTIFIED), Lebuh Bandar Utama, Bandar Utama City Centre, Bandar Utama, 47800 Petaling Jaya, Selangor Darul Ehsan, Malaysia

πŸ“ LG236, Lower Ground Floor, IOI City Mall 2, Lebuh IRC, IOI Resort City, 62502 Putrajaya Sepang, Selangor, Malaysia

πŸ“² Website: https://www.bigfishsmallfish.com/
πŸ“² Facebook: https://www.facebook.com/sgbigfishsmallfish/
πŸ“² Instagram: @bigfishsmallfishsg