senang je… mat salleh cakap melayu je terus jadi artis..

“senang je… mat salleh cakap melayu je terus jadi artis… senang betul buat duit….”


Ada juga orang persoalkan kenapa saya buat video2 dekat Malaysia dan apa purpose nya. “tak laku negara sendiri”…. “lapar perhatian”…. “nak buat duit je”… “penjajah datang balik” dan sebagainya… Sejujurnya masa mula pun tak pernah ada niat nak jadi “famous” atau jadi “artis”. Saya buat sebab saya memang suka makanan Malaysia, dan suka mempromosikan makanan Malaysia. Sampai sekarang pun saya tak anggap diri sebagai “famous” atau “artis” pun 😅


Sedar tak sedar dah lebih 5 tahun sejak video pertama saya review makanan Malaysia dikeluarkan, dan hampir 7 tahun sejak start blog “matsallehcarimakan”. Rasanya dah lebih 200 video saya pernah buat. Total views pun dah lebih 25 juta tahu 🤯


Memang saya rasa seronok nak buat. Tapi bagi saya apa yang lagi seronok adalah bila saya dapat jumpa balik dengan pemilik kedai, chef dan orang yang saya pernah buat video bersama. Ada yang dari 5 tahun lepas, ada yang dari beberapa bulan lepas. Walaupun dah lama tak jumpa, mereka masih sambut saya dengan meriah dan tangan terbuka. Macam jumpa kawan lama.


I fikir juga, siapa lah saya untuk dapat sambutan macam ni? Saya just buat video je pun. Buat video pun bukan hebat sangat tu. Tapi bila dengar mereka bercerita bahawa ada impak video tu pada perniagaan mereka, dan macam mana setelah itu bisnes berkembang maju, saya rasa sangat terharu. Ada yang kata sampai hari ni orang masih datang sebab video saya pernah buat bertahun lepas. Tak sangka ia boleh ada impak macam ni dekat orang lain. Rasa terharu sangat… rasa sebak pun ada.. 😢


Masa dapat duduk bersama dan sembang bersama adalah satu pengalaman yang sangat indah bagi saya. Dengar mereka berkongsi tentang selok-belok perjalanan perniagaan, suka-duka yang pernah mereka lalui dan pencapaian yang telah dicapai. Secara tak langsung macam dah jadi kawan dah apabila kami saling berkongsi.


Sebab ini lah saya tak pandang kalau ada yang kecam, memandang rendah atau beri komen negatif pada saya sebab saya dah nampak kesan video dan aktiviti saya di Malaysia. Dan boleh nampak sendiri apa purpose saya dan kenapa saya buat begini.


Ia akan bagi saya semangat untuk teruskan! Selagi ada rezeki di sini, saya akan masih ada di sini 🤗


Juga saya nak ucap ribuan terima kasih kepada korang semua yang baca ni dan follow dan support saya sampai ke hari ni ❤️

Pengalaman Saya Warded Covid-19

Bulan 7 tahun 2021 saya dan keluarga saya disahkan positif Covid-19 🤒

Sebab simptom sayaagak teruk, sekali dengan pneumonia dalam paru2- atas nasihat Doctor saya masuk hospital untuk rawatan. Saya juga dapat tahu saya positif denggi sekali 🤒

Selepas 10 hari warded dalam hospital dan lagi 7 hari recover di rumah akhirnya saya survivor covid-19 🙌

Pertama sekali Rhys nak ucap berribu-ribuan terima kasih kepada semua yang komen, mesej, call dan hantar mesej dan doa pada Rhys dan keluarga. Sokongan dan kesayangan anda semua memberi saya dan keluarga saya semangat sepanjang masa ini 🙏🙏❤️❤️ Terima kasih and thank you ❤️❤️🙏🙏

Kepada semua yang bertanya soalan pasal pengalaman saya warded Covid, saya dah buat video dan cuba jawab soalan-soalan korang 🙌

  • “Macam mana Rhys kena Covid?”
  • “Apa reaction Rhys bila tahu positive covid?”
  • “Rhys kena covid stage berapa?”
  • “Simptom covid yang dialami?”
  • “Persiapan mental yang Rhys buat bila disahkan positif covid-19”
  • “Terlintas tak pasal kematian dalam fikiran?”
  • “Rhys dah vaksin ke?”
  • Dan macam-macam soalan lagi…

Tengok video kat bawah untuk jawapan-jawapan saya 🙏

p.s. Saya nak minta maaf kalau nampak agak penat dalam video ni. Jujur cakap saya masih belum sembuh sepenuhnya dan masih ada masalah penafasan sikit 🙏

Soal Jawab bersama Rhys William… Bahagian 2

Haritu saya tanya “Ask me anything”… ada ramai orang hantar soalan. Dalam “ask me anything” bahagian kedua ni, saya cuba lagi sekali jawab soalan-soalan anda sebaik mungkin..

  • Rhys dah masuk Islam?
  • Rhys berkerja sebagai apa.. tak kan hanya review makanan?
  • Abang Rhys masih buat YouTube tak?
  • Boleh tak Rhys buat top 5 makanan melayu paling Rhys suka?
  • Suka makanan durian tak? Kenapa so many European didnt like the smell with durian?
  • Nasi lemak or fish and chips? (Soalan panas ni!)
  • From which city are you from?
  • Rhys nak stay Malaysia forever tak?
  • Bagaimana fasih berbahasa melayu? Kenapa Malaysia menjadi pilihan anda?
  • What makes you happy every day?
  • Dan beberapa soalan yang lain…

Tengok video kat bawah untuk jawapan-jawapan saya 🙂

Ada lagi soalan-soalan orang nak tanya kepada saya? Follow saya di Facebook dan Instagram dan komen soalan-soalan anda – saya akan cuba sekali lagi jawab… 💁‍♂


📘 Klik sini untuk ebook “YouTube 3 Langkah” Bagaimana anda boleh menjadi seorang “YouTuber”

Soal Jawab bersama Rhys William

Haritu saya tanya “Ask me anything”… ada ramai orang hantar soalan, dan hari ni saya cuba jawab sebaik mungkin..

  • Macam mana Rhys mula tinggal di Malaysia?
  • Why do you like to stay in Malaysia?
  • Macam mana Rhys fasih Bahasa Melayu?
  • Apa plan jangka panjang Rhys, akan terus di Malaysia atau pulang ke England?
  • Favourite food/makanan kegemaran?
  • Makanan apa Rhys paling tak boleh telan?
  • Ada plan tak untuk Rhys buat Malaysia food travel show untuk channel TV di UK?
  • Family Rhys pernah marah tak sebab duduk Malaysia lama sangat?
  • Bila sebenarnya Rhys berkhawin?
  • Bila nak hiking semula?
  • Apa projek terbaru Rhys?
  • Dan beberapa soalan yang lain…

Tengok video kat bawah untuk jawapan-jawapan saya 🙂

Ada lagi soalan-soalan orang nak tanya kepada saya? Follow saya di Facebook dan Instagram dan komen soalan-soalan anda – saya akan cuba sekali lagi jawab… 💁‍♂

Mat Salleh Cari Makan di Astro Naura CH109

Mungkin ramai orang tak tahu, tapi sejak 2017 saya ada buat video makan-makan di seluruh Malaysia untuk YouTube.

Dari selatan ke utara kami dah buat lebih dari 100 video dan kebanyakkan tentang makanan-makan tradisional Malaysia. Video-video ni juga dihasilkan bawah nama siri “Mat Salleh Cari Makan” (yang ambil nama dari blog saya ni hehe)

Walaupun masa buat video memang niat untuk terbitkan di YouTube sahaja, sekarang video-video tu akan tayang di Astro Naura 🤩

Bermula 10hb Mac 2021 boleh tonton “Mat Salleh Cari Makan” di Astro Naura CH109.

Rasa speechless tau, sebab pada masa mulanya buat video memang buat untuk fun sebagai hobi sahaja – tak sangka satu hari nanti akan tayang di TV hehe

Nah, boleh tengok trailer kat bawah ni 💁

Rhys William “hilang” accent British.. biar betul?

Sebelum saya jadi “mat salleh cari makan” saya “london boy kurus jambu”🤣

Orang tanya “Rhys accent London you dah hilang ke?” Inilah buktinya… accent memang hilang dah 😅

Video dari tahun 2010 bila saya masuk dokumentari BBC masa saya tengah belajar dan kerja part-time. Masa tu saya baru umur 18 tahun…

Sekarang suara saya tak bunyi macam tu lagi kot 🤣😅

Faham tak apa saya cakap dalam video kat bawah tu?

Anak Rhys “Hantu” Satay Muar..

Perghh, rasa macam dah lama Rhys tak buat video… rindu jalan-jalan dan makan-makan.. ?

Sekarang Malaysia dah masuk ke PKPP (Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan) maksudnya kita dah boleh merentas negeri dan berjalan-jalan kalau kita ikut SOP.

Ini kali pertama Rhys keluar berjalan dengan keluarga sejak Mac lalu, dan juga kali pertama family rhys masuk video… ?

Weekend lepas kami ke Muar, Johor untuk misi makan sarapan satay dan jalan-jalan di Muar. Rhys cuba buat vlog sikit tentang aktiviti-aktiviti Rhys semasa di Muar.

Harap korang semua suka vlog style macam ni (ni rhys shoot dan edit semua sendiri tau… jadi maaf kalau kualiti agak kurang haha)

Dan ye betul… Leo memang kuat makan hahaha…. nak jadi food reviewer macam bapak dia kot ?

Enjoy!

Nasi Kandar 100 Tahun — Hameediyah Nasi Kandar

Restoran Hameediyah, Pulau Pinang merupakan restoran nasi kandar tertua di Malaysia. Dibuka pada tahun 1907, perniagaan ini telah diwarisi 7 generasi dan masih menjadi pilihan utama warga Pulau Pinang.

Restoran Hameediyah menyajikan hidangan terbaik seperti beriyani, murtabak dan banyak lagi. Dalam episod ini, saya bertemu pemilik restoran bertanyakan perihal sejarah perniagaan nasi kandar tertua, mempelajari resepi dan juga merasai sendiri keenakan makanan di sini.

Resepi Kari Ayam Kapitan — Hameediyah Nasi Kandar

Tak sah ke Pulau Pinang kalau tak merasai keenakan kari ayam kapitan. Rhys tidak melepaskan peluang untuk mempelajari sejarah, dan proses masak hidangan terkenal ini.