Soal Jawab bersama Rhys William… Bahagian 2

Haritu saya tanya β€œAsk me anything”… ada ramai orang hantar soalan. Dalam “ask me anything” bahagian kedua ni, saya cuba lagi sekali jawab soalan-soalan anda sebaik mungkin..

  • Rhys dah masuk Islam?
  • Rhys berkerja sebagai apa.. tak kan hanya review makanan?
  • Abang Rhys masih buat YouTube tak?
  • Boleh tak Rhys buat top 5 makanan melayu paling Rhys suka?
  • Suka makanan durian tak? Kenapa so many European didnt like the smell with durian?
  • Nasi lemak or fish and chips? (Soalan panas ni!)
  • From which city are you from?
  • Rhys nak stay Malaysia forever tak?
  • Bagaimana fasih berbahasa melayu? Kenapa Malaysia menjadi pilihan anda?
  • What makes you happy every day?
  • Dan beberapa soalan yang lain…

Tengok video kat bawah untuk jawapan-jawapan saya πŸ™‚

Ada lagi soalan-soalan orang nak tanya kepada saya? Follow saya di Facebook dan Instagram dan komen soalan-soalan anda – saya akan cuba sekali lagi jawab… πŸ’β€β™‚


πŸ“˜ Klik sini untuk ebook “YouTube 3 Langkah” Bagaimana anda boleh menjadi seorang β€œYouTuber”

Soal Jawab bersama Rhys William

Haritu saya tanya “Ask me anything”… ada ramai orang hantar soalan, dan hari ni saya cuba jawab sebaik mungkin..

  • Macam mana Rhys mula tinggal di Malaysia?
  • Why do you like to stay in Malaysia?
  • Macam mana Rhys fasih Bahasa Melayu?
  • Apa plan jangka panjang Rhys, akan terus di Malaysia atau pulang ke England?
  • Favourite food/makanan kegemaran?
  • Makanan apa Rhys paling tak boleh telan?
  • Ada plan tak untuk Rhys buat Malaysia food travel show untuk channel TV di UK?
  • Family Rhys pernah marah tak sebab duduk Malaysia lama sangat?
  • Bila sebenarnya Rhys berkhawin?
  • Bila nak hiking semula?
  • Apa projek terbaru Rhys?
  • Dan beberapa soalan yang lain…

Tengok video kat bawah untuk jawapan-jawapan saya πŸ™‚

Ada lagi soalan-soalan orang nak tanya kepada saya? Follow saya di Facebook dan Instagram dan komen soalan-soalan anda – saya akan cuba sekali lagi jawab… πŸ’β€β™‚

Mat Salleh Cari Makan di Astro Naura CH109

Mungkin ramai orang tak tahu, tapi sejak 2017 saya ada buat video makan-makan di seluruh Malaysia untuk YouTube.

Dari selatan ke utara kami dah buat lebih dari 100 video dan kebanyakkan tentang makanan-makan tradisional Malaysia. Video-video ni juga dihasilkan bawah nama siri “Mat Salleh Cari Makan” (yang ambil nama dari blog saya ni hehe)

Walaupun masa buat video memang niat untuk terbitkan di YouTube sahaja, sekarang video-video tu akan tayang di Astro Naura 🀩

Bermula 10hb Mac 2021 boleh tonton “Mat Salleh Cari Makan” di Astro Naura CH109.

Rasa speechless tau, sebab pada masa mulanya buat video memang buat untuk fun sebagai hobi sahaja – tak sangka satu hari nanti akan tayang di TV hehe

Nah, boleh tengok trailer kat bawah ni πŸ’

Rhys William “hilang” accent British.. biar betul?

Sebelum saya jadi “mat salleh cari makan” saya “london boy kurus jambu”🀣

Orang tanya “Rhys accent London you dah hilang ke?” Inilah buktinya… accent memang hilang dah πŸ˜…

Video dari tahun 2010 bila saya masuk dokumentari BBC masa saya tengah belajar dan kerja part-time. Masa tu saya baru umur 18 tahun…

Sekarang suara saya tak bunyi macam tu lagi kot πŸ€£πŸ˜…

Faham tak apa saya cakap dalam video kat bawah tu?

Anak Rhys “Hantu” Satay Muar..

Perghh, rasa macam dah lama Rhys tak buat video… rindu jalan-jalan dan makan-makan.. ?

Sekarang Malaysia dah masuk ke PKPP (Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan) maksudnya kita dah boleh merentas negeri dan berjalan-jalan kalau kita ikut SOP.

Ini kali pertama Rhys keluar berjalan dengan keluarga sejak Mac lalu, dan juga kali pertama family rhys masuk video… ?

Weekend lepas kami ke Muar, Johor untuk misi makan sarapan satay dan jalan-jalan di Muar. Rhys cuba buat vlog sikit tentang aktiviti-aktiviti Rhys semasa di Muar.

Harap korang semua suka vlog style macam ni (ni rhys shoot dan edit semua sendiri tau… jadi maaf kalau kualiti agak kurang haha)

Dan ye betul… Leo memang kuat makan hahaha…. nak jadi food reviewer macam bapak dia kot ?

Enjoy!

Nasi Kandar 100 Tahun β€” Hameediyah Nasi Kandar

Restoran Hameediyah, Pulau Pinang merupakan restoran nasi kandar tertua di Malaysia. Dibuka pada tahun 1907, perniagaan ini telah diwarisi 7 generasi dan masih menjadi pilihan utama warga Pulau Pinang.

Restoran Hameediyah menyajikan hidangan terbaik seperti beriyani, murtabak dan banyak lagi. Dalam episod ini, saya bertemu pemilik restoran bertanyakan perihal sejarah perniagaan nasi kandar tertua, mempelajari resepi dan juga merasai sendiri keenakan makanan di sini.

Resepi Kari Ayam Kapitan β€” Hameediyah Nasi Kandar

Tak sah ke Pulau Pinang kalau tak merasai keenakan kari ayam kapitan. Rhys tidak melepaskan peluang untuk mempelajari sejarah, dan proses masak hidangan terkenal ini.

Resepi Nasi Kerabu Sedap

Nasi Kerabu merupakan hidangan yang terkenal di seluruh Kelantan. Tak sah makan nasi kerabu tanpa budu. Selepas melawat perusahaan Budu Cap Ketereh di Rantau Panjang, Kelantan, Rhys singgah ke Kampung Pulau Belacan untuk mempelajari lebih lanjut proses pembuatan Nasi Kerabu pula.

Tonton video Proses Pembuatan Budu Cap Ketereh

Nasi Kerabu Kg. Pulau Belacan: https://goo.gl/maps/Nxm3RFqQYsBe1uQw7

Senarai Harga:
Nasi Kerabu Ayam Bakar: RM 4.00
Nasi Kerabu Daging Bakar: RM 5.00
Nasi Kerabu Kambing Bakar: RM 8.00

Bakar Akok Dengan Sabut Kelapa

Negeri Kelantan memang terkenal dengan kepelbagaian kuih muih yang sangat enak. Antara kuih yang terkenal di Kelantan adalah kuih akok. Ramuannya sama sahaja dengan bahulu, yang berbeza adalah nisbah antara ramuan tersebut sahaja.

Akok merupakan sejenis kuih yang berasaskan telur, santan dan tepung. Dibancuh bersama gula melaka dan daun pandan, akok dimasak secara tradisonal menggunakan sabut kelapa sebagai bahan bakar. Sabut kelapa tersebut apabila dibakar menghasilkan asap yang beraroma menghasilkan kuih akok yang lebih wangi dan sedap.

Sedia maklum, kepelbagaian hidangan tradisional orang Melayu sememangnya bertunjangkan tumbuhan pokok kelapa. Menggunakan santan sebagai ramuan utama, sabut biji kelapa tersebut dijadikan pula bahan bakar. Tiada pembaziran dalam proses memasak kuih akok ini.

Saya ke gerai kuih Kak Nab, yang terletak berhadapan stesen minyak Petron, Kampung Kepulau, Tumpat untuk mempelajari proses pembuatan kuih akok.