senang je… mat salleh cakap melayu je terus jadi artis..

“senang je… mat salleh cakap melayu je terus jadi artis… senang betul buat duit….”


Ada juga orang persoalkan kenapa saya buat video2 dekat Malaysia dan apa purpose nya. “tak laku negara sendiri”…. “lapar perhatian”…. “nak buat duit je”… “penjajah datang balik” dan sebagainya… Sejujurnya masa mula pun tak pernah ada niat nak jadi “famous” atau jadi “artis”. Saya buat sebab saya memang suka makanan Malaysia, dan suka mempromosikan makanan Malaysia. Sampai sekarang pun saya tak anggap diri sebagai “famous” atau “artis” pun 😅


Sedar tak sedar dah lebih 5 tahun sejak video pertama saya review makanan Malaysia dikeluarkan, dan hampir 7 tahun sejak start blog “matsallehcarimakan”. Rasanya dah lebih 200 video saya pernah buat. Total views pun dah lebih 25 juta tahu 🤯


Memang saya rasa seronok nak buat. Tapi bagi saya apa yang lagi seronok adalah bila saya dapat jumpa balik dengan pemilik kedai, chef dan orang yang saya pernah buat video bersama. Ada yang dari 5 tahun lepas, ada yang dari beberapa bulan lepas. Walaupun dah lama tak jumpa, mereka masih sambut saya dengan meriah dan tangan terbuka. Macam jumpa kawan lama.


I fikir juga, siapa lah saya untuk dapat sambutan macam ni? Saya just buat video je pun. Buat video pun bukan hebat sangat tu. Tapi bila dengar mereka bercerita bahawa ada impak video tu pada perniagaan mereka, dan macam mana setelah itu bisnes berkembang maju, saya rasa sangat terharu. Ada yang kata sampai hari ni orang masih datang sebab video saya pernah buat bertahun lepas. Tak sangka ia boleh ada impak macam ni dekat orang lain. Rasa terharu sangat… rasa sebak pun ada.. 😢


Masa dapat duduk bersama dan sembang bersama adalah satu pengalaman yang sangat indah bagi saya. Dengar mereka berkongsi tentang selok-belok perjalanan perniagaan, suka-duka yang pernah mereka lalui dan pencapaian yang telah dicapai. Secara tak langsung macam dah jadi kawan dah apabila kami saling berkongsi.


Sebab ini lah saya tak pandang kalau ada yang kecam, memandang rendah atau beri komen negatif pada saya sebab saya dah nampak kesan video dan aktiviti saya di Malaysia. Dan boleh nampak sendiri apa purpose saya dan kenapa saya buat begini.


Ia akan bagi saya semangat untuk teruskan! Selagi ada rezeki di sini, saya akan masih ada di sini 🤗


Juga saya nak ucap ribuan terima kasih kepada korang semua yang baca ni dan follow dan support saya sampai ke hari ni ❤️

Author: Rhys William

Hai nama saya Rhys William. Blog ni pasal bila saya jalan2 di Malaysia dan bila saya nak cari makanan yang sedap :-)