The Malayan Council – Port Selebriti Makan di Singapura!

Sewaktu pergi Singapura haritu, ramai betul yang cadangkan supaya saya makan di The Malayan Council. Ada yang kata, biasanya selebriti atau menteri selalu makan situ… 🀩 Apa yang menarik sampai ramai ke sana? Jom tengok sendiri 😎

The Malayan Council (Bussorah)

The Malayan Council memberikan suasana yang versatile.πŸ™ŒπŸ» Mereka meraikan makanan Malay-Asian dan Western fusion dalam masakan mereka. Bukan itu je, restoran Muslim owned ni hanya guna bahan-bahan premium terpilih sahaja tau! Boleh rasa vibe mewah bila makan di sini. 🌟 Kepuasan dari segi makanan, pengalaman dan layanan dijanjikan di sini.

Smoked Duck Lemak Chili Padi di The Malayan Council

Walaupun Smoked Duck Lemak Chili Padi hasil fusion Asian-Western, Lemak Chili Padi tu memang terasa keasliannya. Saya suka betul sebab dia pair sekali dengan Smoked Duck yang sangat juicy. Smoked Duck ni dimasak dengan Unagi Sauce. Ha.. nampak tak. Ada pelbagai rasa dalam satu hidangan. Tapi tetap serasi bila makan sekali. πŸ”₯


Alamak, teringat-ingat pula dengan Smoked Duck tu…. Kena datang lagi ni.

Roti Kirai Beef Ribs

Ada orang panggil Roti Kirai… Ada juga yang panggil Roti Jala.
Tapi, premium habis tau ni. Selalu cicah dengan kuah kari je kan? Dekat sini, saya makan Roti Kirai dengan Beef Ribs yang direbus dan disalut dengan sos Sapit buatan The Malayan Council sendiri. Maknanya, dekat sini je korang boleh cari hidangan dan rasa yang sama macam ni. 🀯

Paling penting, beef ribs dia tu tender sangat tau. Empuk gila..

Classic Ondeh-ondeh Cake – sangat moist!

Dah kenyang makan, mestilah kita makan dessert pulak! Saya jatuh hati dengan kek ni sebab rasanya SEMPURNA. Bila makan tu, boleh rasa hirisan gula melaka asli dan drizzle kelapa dalam dia. πŸ’― Tak lengkap kalau tak makan kek di The Malayan Council ni.

Di The Malayan Council, makanan yang disajikan melebihi expectation saya. βœ… Patut la ramai berebut datang ke sini. Kalau nak selamat, baik buat reservation awal-awal tau. Sebab memang ramai yang suka datang dan makan di sini. Saya dah tau sebabnya kenapa.

Selain makanan yang saya cuba di atas, ada banyak lagi pilihan signature dishes yang lain seperti:

  • Asam Pedas Seafood Aglio Olio
  • Lamb Mandhi Kabuli
  • Barramundi Truffle Porcini
  • Durian Pengat Cake
  • Chocolate Ovaltine Cake
  • Dan banyak lagi!

Kesimpulannya, patut la ramai orang ternama datang ke sini, makanannya memang premium dan susah nak cari dekat tempat lain untuk dapat rasa yang high end macam ni. Servis pon laju dan bertaraf 5 bintang. Apa lagi ada suasana dan dekorasi yang cantik membuatkan pengalaman saya di The Malayan Council terasa sempurna. Cantik juga ni kalau nak buat gathering atau small events. Ini yang kena datang lagi ni!

Siapa yang nak pergi atau ada di Singapura tu, saya recommend korang untuk datang makan di The Malayan Council!

Kalau sesiapa yang nak buat wedding, boleh try tengok lokasi di Winstedt ni. Memang sesuai sangat nak buat wedding atau event!

The Malayan Council cawangan Winstedt

πŸ“ The Malayan Council (Winstedt)
10 Winstedt Rd, #01-17,
Singapore 227977
https://goo.gl/maps/9R1Fa4MVtvjgcBtx7

πŸ“ The Malayan Council (Bussorah)
71 Bussorah St,
Singapore 199484
https://goo.gl/maps/WBsJtCZSTsKD8Qng8

πŸ“ The Malayan Council (Dunlop)
22 Dunlop St,
Singapore 209350
https://goo.gl/maps/rThfshdjr7DM95Z37

πŸ“ The Malayan Council (Esplanade Mall)
The Esplanade Mall Level 2, #02-14
8 Raffles Ave, Singapore 039802
https://goo.gl/maps/oTjQjyGoYr5Bqfon6

πŸ“ Fullerton Outlet (Akan dibuka pada November 2022)

Selain daripada The Malayan Council, korang boleh juga try pergi ke πŸ“ The Fortune Cookie yang turut berkonsepkan makanan Chinese halal.

πŸ“ The Fortune Cookie
11 Bussorah St,
Singapore 199432
https://goo.gl/maps/Ck6uMRfHu3kPdMTN9

πŸ“² Facebook: facebook.com/themalayancouncil/
πŸ“² Instagram: @themalayancouncil

Kelab Kopi Lama – Koptiam Menarik di Johor Bahru!

Nak tahu tak satu-satunya Kopitiam Melayu di JB… Haah Kelab Kopi Lama adalah tempatnya! Tapi apa yang istimewa dekat sini? meh kita tengok πŸ’β€β™‚οΈ

Bermula pada tahun 2020, Kelab Kopi Lama merupakan satu kopitiam bertema tradisional terletak di Kempas, Johor Bahru. Penuh dengan vibes seperti kopitiam lama, apa yang membuat Kelab Kopi Lama special bagi saya adalah mereka punya pilihan makanan – sebab ada pelbagai jenis masakan dihidangkan sepanjang hari.

Set Koptiam di Kelab Kopi Lama

Bukan kopitiam namanya kalau tak ada set “standard” kopitiam – iatu Roti Bakar, Telur Separuh Masak dan Kopi O. Di Kelab Kopi Lama ni mereka hidang semua ni dalam ‘Set Kopitiam’ – dalam ni ada Roti Bakar, Telur Sparuh Masak, Kopi O – dan juga jemput-jemput ikan bilis πŸ˜‹

Bagi saya apa yang membezakan set ni adalah mereka hidangkan sepanjang hari – sampai malam boleh lepak mengopi dan mengunyah ni!

Nasi Dagang dan Putu Mayam

Seterusnya kita ada makanan yang sangat sesuai untuk sarapan – Nasi Dagang dan Putu Mayam. Untuk orang yang suka breakfast yang berat dan mengenyangkan makanan ni sangat sesuai.

Bagi saya, yang specialnya adalah semua masakan sini dimasak oleh chef yang berpengalaman πŸ‘¨β€πŸ³

Nasi Padang di Kelab Kopi Lama – banyak sangat pilihan lauk!

Tadi kita makan breakfast kan, sekarang kita nak makan lunch pula! Apa lagi, kita makan nasi padang.

Di Kelab Kopi Lama – nasi padang antara speciality mereka – seawal pukul 11 pagi orang dah mula datang dan beratur untuk ambil nasi padang sini. Antara pelbagai pilihan nasi padang yang “standard” mereka juga ada pilihan-pilihan rare seperti Gulai Urat Keting, Ikan Patin Tempoyak, Ikan Baung dan Gulai Minang. No wonder orang ramai suka lunch dekat sini!

Selain itu mereka ada pelbagai pilihan makanan yang lain seperti:

  • Nasi Lemak Kukus Basmathi
  • Lontong
  • Mi Kari
  • Putu Mayam
  • Laksa Johor
  • Soto
  • Pelbagai pilihan kuih-muih
  • Bubur Manis
  • Pelbagai pilihan produk (Sambal, Kuih Balang dsb)
  • dan banyak lagi!

Apa yang betul-betul buat saya suka Kelab Kopi Lama sebenarnya adalah dia punya “vibe” dalam kedai, sebab bila kita masuk kita dapat rasa suasana koptiam, dengan decor dan environment – sampai muzik mereka main pun tambah pada suasana. Lagi satu bonus adalah pelbagai pilihan makanan, saya pun tak sempat cuba semua tau! Nampaknya kena datang balik next time saya ke JB ni!

Kalau korang semua di JB dan rasa nak cari tempat lain dari yang lain, saya syorkan datang dan lepak di Kelab Kopi Lama ni!

πŸ“ Kelab Kopi Lama

Lokasi: 2, Jln Kempas Utama 1/1, Taman Kempas Utama, 81300 Johor Bahru, Johor

https://goo.gl/maps/8P1Nde6RHkpPyyqV8

πŸ“² Facebook: facebook.com/kelabkopilama/

πŸ“² Instagram: @kelabkopilama

TOP 5 Makanan di TASEK, KotaSAS

Sejak akhir-akhir ni, saya selalu ke pergi ke πŸ“TASEK, KotaSAS. Boleh kata semua kedai makan dekat situ saya dah sampai dan makan. Dan harini, saya nak share TOP 5 Makanan di πŸ“Food Court TASEK.

1. Cendol Kepal Durian Pulut (AJA’S DOME CAFE) 🍧

Kombinasi yang cukup lazat! Kemanisan durian di campur dengan cendol yang sejuk dan berlemak tu berjaya menambat hati saya. Tambah lagi kepuasan dengan pulut tu, SEMPURNA!

2.Satay Ayam dan Daging (SYUK SATAY) πŸ—πŸ–

Satay ni dibakar panas bila korang order. Ada juga satay kambing tau! Jadi, sampai meja pon masih panas! Makan pula dengan kuah kacang yang pekat. Kalau rasa tak kenyang, boleh order nasi impit lebih sikit. πŸ‘

3. Yee Mee Ayam Cendawan (SIZZLING & CLAYPOT) 🍜

Kalau korang minat Sizzling, boleh juga cuba di sini. Meletup letup kuah tu bila sampai ke meja saya. Kuahnya pun tak kedekut. Sama juga dengan lauk dan sayur dalam tu! Berselera saya makan dan habiskan πŸ”₯

4. Nasi Lemak Sambal Kerang dan Ayam Goreng (CITARASA CIK NA) πŸ›

Apa yang special dekat sini adalah sambal kerang dia. Dia masak bila korang order je tau! Jadi, boleh rasa kerang yang fresh tu. Saya tambah juga ayam goreng untuk lagi padu!

5. Bakso Beranak (PENYET) πŸ§†

Haaa. Gemok betul bakso ni. Besar macam penumbuk πŸ‘ŠπŸ» saya pon ada. Dalam bakso tu, ada isi lagi bakso bakso kecil dan telur! Ni kalau masih lapar lepas makan, tak tahu laaa… πŸ˜‚