Kelab Kopi Lama – Koptiam Menarik di Johor Bahru!

Nak tahu tak satu-satunya Kopitiam Melayu di JB… Haah Kelab Kopi Lama adalah tempatnya! Tapi apa yang istimewa dekat sini? meh kita tengok πŸ’β€β™‚οΈ

Bermula pada tahun 2020, Kelab Kopi Lama merupakan satu kopitiam bertema tradisional terletak di Kempas, Johor Bahru. Penuh dengan vibes seperti kopitiam lama, apa yang membuat Kelab Kopi Lama special bagi saya adalah mereka punya pilihan makanan – sebab ada pelbagai jenis masakan dihidangkan sepanjang hari.

Set Koptiam di Kelab Kopi Lama

Bukan kopitiam namanya kalau tak ada set “standard” kopitiam – iatu Roti Bakar, Telur Separuh Masak dan Kopi O. Di Kelab Kopi Lama ni mereka hidang semua ni dalam ‘Set Kopitiam’ – dalam ni ada Roti Bakar, Telur Sparuh Masak, Kopi O – dan juga jemput-jemput ikan bilis πŸ˜‹

Bagi saya apa yang membezakan set ni adalah mereka hidangkan sepanjang hari – sampai malam boleh lepak mengopi dan mengunyah ni!

Nasi Dagang dan Putu Mayam

Seterusnya kita ada makanan yang sangat sesuai untuk sarapan – Nasi Dagang dan Putu Mayam. Untuk orang yang suka breakfast yang berat dan mengenyangkan makanan ni sangat sesuai.

Bagi saya, yang specialnya adalah semua masakan sini dimasak oleh chef yang berpengalaman πŸ‘¨β€πŸ³

Nasi Padang di Kelab Kopi Lama – banyak sangat pilihan lauk!

Tadi kita makan breakfast kan, sekarang kita nak makan lunch pula! Apa lagi, kita makan nasi padang.

Di Kelab Kopi Lama – nasi padang antara speciality mereka – seawal pukul 11 pagi orang dah mula datang dan beratur untuk ambil nasi padang sini. Antara pelbagai pilihan nasi padang yang “standard” mereka juga ada pilihan-pilihan rare seperti Gulai Urat Keting, Ikan Patin Tempoyak, Ikan Baung dan Gulai Minang. No wonder orang ramai suka lunch dekat sini!

Selain itu mereka ada pelbagai pilihan makanan yang lain seperti:

  • Nasi Lemak Kukus Basmathi
  • Lontong
  • Mi Kari
  • Putu Mayam
  • Laksa Johor
  • Soto
  • Pelbagai pilihan kuih-muih
  • Bubur Manis
  • Pelbagai pilihan produk (Sambal, Kuih Balang dsb)
  • dan banyak lagi!

Apa yang betul-betul buat saya suka Kelab Kopi Lama sebenarnya adalah dia punya “vibe” dalam kedai, sebab bila kita masuk kita dapat rasa suasana koptiam, dengan decor dan environment – sampai muzik mereka main pun tambah pada suasana. Lagi satu bonus adalah pelbagai pilihan makanan, saya pun tak sempat cuba semua tau! Nampaknya kena datang balik next time saya ke JB ni!

Kalau korang semua di JB dan rasa nak cari tempat lain dari yang lain, saya syorkan datang dan lepak di Kelab Kopi Lama ni!

πŸ“ Kelab Kopi Lama

Lokasi: 2, Jln Kempas Utama 1/1, Taman Kempas Utama, 81300 Johor Bahru, Johor

https://goo.gl/maps/8P1Nde6RHkpPyyqV8

πŸ“² Facebook: facebook.com/kelabkopilama/

πŸ“² Instagram: @kelabkopilama

Rhys Masak Nasi Dagang

Nasi dagang merupakan hidangan yang sangat terkenal di Pantai Timur. Hidangan yang diperbuat dari campuran beras dan pulut beserta gulai ikan tongkol kebiasaanya dihidangkan sebagai sarapan

Asal usul hidangan ini membuktikan kepentingan bandar pelabuhan di Pantai Timur seperti Kuala Terengganu satu ketika dahulu. Hidangan ini dicipta untuk dijual kepada pedagang yang berlayar jauh dari atau ke pelabuhan tersebut

Di Medan Selera Batu Burok, Kuala Terengganu terletak sebuah gerai makan yang cukup terkenal dengan keenakan Nasi Dagangnya iaitu Sudut Selera Kak Pah. Kak Pah sudah menjual nasi dagangnya hampir 30 tahun dan disukai bukan sahaja penduduk setempat, tapi juga pelancong dalam dan luar negara. Keenakan nasi dagang Kak Pah bukan sahaja memukau rakyat tempatan, tapi juga warga kota London ketika beliau mempamerkan hasil pembuatan dan rasa nasi dagang di Trafalgar Square, London

Saya tidak ingin terlepas peluang belajar proses masak hidangan ini dari Kak Pah dan seawal 3 pagi sudah tiba untuk membantu Kak Pah menyediakan Nasi Dagang.