Tempat Makan Menarik di Alor Setar

Berakhir sudah short trip 🚗 saya ke Alor Setar, Kedah. Nak tahu tak saya makan dekat mana lagi di sana? 🤔 Boleh save awal-awal info ni untuk kegunaan korang ke sana nanti 📲

Jom kita start 👇🏻

1. 📍 Petronas Tg Bendahara

Tempat WAJIB Rhys akan pergi untuk cari sarapan adalah di 📍Petronas Jln Tg Bendahara 💯 Ada banyak sangat option sarapan di sini dari kuih-kuih ke makanan berat. 🙌🏻\

2.📍 Kafe Adik Abang

Dekat sini, SEMUA lauk ada. Haa… Saya berani cakap macam tu sebab ada banyak sangat pilihan lauk. Port nasi berlauk yang memang wajib pergi. Tapi, bagi saya yang istimewa dekat sini adalah Gulai Batang Pisang 💯

3. 📍Iman Koeyteow Kerang

Koeyteow dekat sini memang berhantu. Asyik teringat-ingat je walaupon saya dah balik. Apa taknya, owner sendiri yang masak tau. Tapi, kali ni saya cuba pula Keoyteow Udang Besar 🍤 Tetap padu 👍

4. 📍Nasi Kandar Yasmeen

Nasi Kandar ni one of my favourites. 🤤 Layan betul tau.. Bau nasi tu pon dah menaikkan selera. Yang paling penting, kena ambil ayam goreng tu. Panas-panas dengan crispy lagi.. fuhhh

Roti Canai yang Celaru di Alor Setar

Roti Canai merupakan sarapan yang sangat terkenal di seluruh Malaysia. Saya kini berada di Alor Setar, Kedah untuk mencuba sejenis variasi roti canai yang dikenali sebagai Roti Doll di warung Roti Celaru, Alor Setar.

Roti doll merupakan roti canai biasa yang dibanjiri kuah dal dan sambal. Di atasnya pula ada telur goreng mata kerbau.

Gerai Roti Celaru ini memang padat dengan pengunjung dan sekiranya lewat, pesanan anda akan tiba agak lambat kerana tempahan yang sangat banyak.

Berbaloi ke menunggu hampir sejam untuk juadah ini? Kalau nak tahu, jom tonton video terbaru

Tempat-tempat terbaik di Langkawi – Top Things to do in Langkawi

Langkawi atau juga dikenali sebagai “Permata Kedah”, sebuah kumpulan 99 pulau yang terletak dalam negeri Kedah.  Langkawi adalah destinasi perlancongan yang paling popular di Malaysia, dan juga salah satu destinasi “favourite” saya juga 🙂

Saya baru sahaja balik dari seminggu di sana, dan kali ini boleh kata salah satu pengalaman terbaik sekali sejak saya pindah ke Malaysia.

Sebelum ni, saya pernah pergi Langkawi 2 kali, dan biasanya bila saya pergi sana saya relax santai di tepi pantai. Tapi baru2 lain punya cerita, sebab kali ni “packed” dengan pelbagai jenis aktiviti dan banyak pengalaman baru.

Sebenaranya Langkawi ada aktiviti untuk semua orang, kalau orang nak lepak tepi pantai boleh, kalau orang nak shopping boleh (produk yang paling popular sana minyak gamat kan haha), kalau orang nak aktiviti “adventure” pun boleh. Banyak sangat benda nak buat sebenarnya saya rasa seminggu masih tak cukup!

Kalau nak tahu semua aktiviti2 yang saya buat di sana, tak perlu saya taip panjang sangat, bolehlah layan video terbaru saya dan Traveloka di bawah ni

Top Things to do in Langkawi – Traveloka Travel Guide

Kesimpulan

jetski tour aktiviti langkawi
Best gila jetski island hopping

Antara semua aktiviti saya buat, yang paling best adalah jetski. Bukan selalu dapat peluang untuk main2 dengan jetski sepanjang hari sambil meneroka pulau2 dan pantai2. Best doh! Kalau korang pergi sana, saya serius rekomen aktiviti tu.

 

sunset di langkawi
Sunset terbaik di Pulau Paradise 101

Tapi kalau korang nak aktiviti yang kurang “adventurous” jangan lupa check out Pulau Paradise 101. Perghh rasa macam billionaire beb bila lepak di private island tu sambil layan sunset haha.

 

Saya pasti di Langkawi korang semua boleh cari aktiviti best, dan korang semua akan suka sangat bercuti di sana!

Dan juga jangan lupa  kalau korang semua nak cari hotel terbaik di Langkawi, pergi ke website Traveloka atau tengok hotels in Langkawi