TOP 5 Makanan di TASEK, KotaSAS

Sejak akhir-akhir ni, saya selalu ke pergi ke πŸ“TASEK, KotaSAS. Boleh kata semua kedai makan dekat situ saya dah sampai dan makan. Dan harini, saya nak share TOP 5 Makanan di πŸ“Food Court TASEK.

1. Cendol Kepal Durian Pulut (AJA’S DOME CAFE) 🍧

Kombinasi yang cukup lazat! Kemanisan durian di campur dengan cendol yang sejuk dan berlemak tu berjaya menambat hati saya. Tambah lagi kepuasan dengan pulut tu, SEMPURNA!

2.Satay Ayam dan Daging (SYUK SATAY) πŸ—πŸ–

Satay ni dibakar panas bila korang order. Ada juga satay kambing tau! Jadi, sampai meja pon masih panas! Makan pula dengan kuah kacang yang pekat. Kalau rasa tak kenyang, boleh order nasi impit lebih sikit. πŸ‘

3. Yee Mee Ayam Cendawan (SIZZLING & CLAYPOT) 🍜

Kalau korang minat Sizzling, boleh juga cuba di sini. Meletup letup kuah tu bila sampai ke meja saya. Kuahnya pun tak kedekut. Sama juga dengan lauk dan sayur dalam tu! Berselera saya makan dan habiskan πŸ”₯

4. Nasi Lemak Sambal Kerang dan Ayam Goreng (CITARASA CIK NA) πŸ›

Apa yang special dekat sini adalah sambal kerang dia. Dia masak bila korang order je tau! Jadi, boleh rasa kerang yang fresh tu. Saya tambah juga ayam goreng untuk lagi padu!

5. Bakso Beranak (PENYET) πŸ§†

Haaa. Gemok betul bakso ni. Besar macam penumbuk πŸ‘ŠπŸ» saya pon ada. Dalam bakso tu, ada isi lagi bakso bakso kecil dan telur! Ni kalau masih lapar lepas makan, tak tahu laaa… πŸ˜‚

Singgah makan-makan di Perak

Dalam perjalanan saya balik ke KL dari Kedah haritu, saya sempat singgah di beberapa lokasi di Perak! Mari tengok tempat-tempat yang saya singgah

πŸ“ Roti Bakar Arang Fadzil House

Ini memang lokasi sarapan terbaik di Taiping. Roti Bakar dia pon dibakar menggunakan arang. Memang special bila makan dengan telur goyang dan baked beans . Ada juga pilihan lain seperti roti bakar biasa dan Kari setπŸ”₯

Lokasi: 1, Jalan Perusahaan 2, Kampung Sungai Tupai, 34000 Taiping, Perak

https://goo.gl/maps/Sb32jDfJLcHCukcNA

πŸ“ Doli Kueyteow Goreng

Yes! Dimasak menggunakan β˜„οΈ ARANG juga menjadi sebab tarikan utama di sini. Apabila rasa arang dan ramuan tu sudah sebati, memang terangkat rasa dia πŸ’₯

Lokasi: 5, Regat Tupai, Medan Taiping, 34000 Taiping, Perak

https://goo.gl/maps/wN8WkD77uJsT9a6Q9

πŸ“ Nasi Bamboo Sg Klah

Siapa je yang tak tahu tempat ni. Memang lokasi utama 🏍 mat motor@rider. Saya pon selalu singgah kalau lalu Sungkai. Ada lebih 100 pilihan lauk 😱 Puas hati betul dapat makan sini 😁

Lokasi: Kampung Buloh Telor, 35600 Sungkai, Perak

https://goo.gl/maps/vrTXKVJe1n9BDPHn7

Rhys Masak Nasi Dagang

Nasi dagang merupakan hidangan yang sangat terkenal di Pantai Timur. Hidangan yang diperbuat dari campuran beras dan pulut beserta gulai ikan tongkol kebiasaanya dihidangkan sebagai sarapan

Asal usul hidangan ini membuktikan kepentingan bandar pelabuhan di Pantai Timur seperti Kuala Terengganu satu ketika dahulu. Hidangan ini dicipta untuk dijual kepada pedagang yang berlayar jauh dari atau ke pelabuhan tersebut

Di Medan Selera Batu Burok, Kuala Terengganu terletak sebuah gerai makan yang cukup terkenal dengan keenakan Nasi Dagangnya iaitu Sudut Selera Kak Pah. Kak Pah sudah menjual nasi dagangnya hampir 30 tahun dan disukai bukan sahaja penduduk setempat, tapi juga pelancong dalam dan luar negara. Keenakan nasi dagang Kak Pah bukan sahaja memukau rakyat tempatan, tapi juga warga kota London ketika beliau mempamerkan hasil pembuatan dan rasa nasi dagang di Trafalgar Square, London

Saya tidak ingin terlepas peluang belajar proses masak hidangan ini dari Kak Pah dan seawal 3 pagi sudah tiba untuk membantu Kak Pah menyediakan Nasi Dagang.