Jom menyeberang Luat Cina Selatan dan merasa makanan dari Sarawak

Antara semua negeri-negeri di Malaysia, salah satu favourite saya ialah Sarawak, sebab makanan di situ terbaik. Lagipun antara semua Laksa di Malaysia, yang kegemaran saya ialah Laksa Sarawak.

Jom tengok video terbaru saya nak cari Laksa Sarawak yang rasa authentic di KL..

Durian sedap, tempoyak pun sedap, tapi ikan patin tempoyak paling sedap

Aku nak mengaku sesuatu.. Sebenarnya aku memang suka makan durian ?. “Hantu durian” katanya.. Tempoyak pun suka jugak ?

Hari ni abam Rhys payung korang video aku cari dan makan Ikan Patin Tempoyak yang superb.

Kalau korang tak percaya mat salleh boleh tahan durian dan tempoyak, hiburkan hari anda dengan video ni.. Barulah percaya ?

p.s. Ada tetamu istimewa tau!

Misi mencari nasi lemak paling sedap di Kuala Lumpur

Bila saya sampai Malaysia 4 tahun lepas, makanan pertama saya makan ialah “nasi lemak”.

Hari ni saya nak tunjuk korang video saya cari nasi lemak paling sedap di KL. Kalau korang duduk KL, korang mesti cuba makan kat situ!

Nama kedai tu “Nasi Lemak Wanjo” bermula operasi tahun 1963, dan kira anatara satu kedai nasi lemak tertua di Kuala Lumpur. Cara dia masak nasi lemak tak berubah sejak 1963, jadi nasi lemak dia masih rasa asal. Contohnya, dia masih masak guna tong kayu. Bila saya makan sana, confirm nasi lemak paling sedap saya pernah makan.

Korang nak tahu maklumat lanjut pasal nasi lemak ni? Jom tengok video bila saya pergi sana. Tengok di bawah ni..

Saya harap korang suka video ni, kalau ada apa2 feedback bagitau je lah, sebab ni video pertama saya buat gaya macam ni.. Cuma tolong jangan kecam ya hihi

Blog “Mat Salleh Cari Makan” di Bernama Radio

Bulan Januari 2017 saya dijemput datang ke Bernama Radio untuk cerita sikit pasal pengalaman saya di Malaysia dan kongsi sikit pasal blog ni.

Semua interview tu dirakam melalui Facebook live, tapi panjang sangat (dah hampir sejam). Jadi saya editi sikit dan potong interview ke bahagian pasal blog saya.

Dalam video tu saya kongsi macam mana dan kenapa saya mula blog “Mat Salleh Cari Makan” ni.

Boleh tengok video tu di bawah ni

Mencari “Perut Buncit” di Pulau Pinang..

Ok, nama blog saya ialah “Mat Salleh Cari Makan”, tapi dah lama sejak saya post pasal jalan2 cari makan :O.. sabar ya, post hari ni tak ada apa2 selain dari makanan 😀

Introduction

Bulan lepas saya tiba2 pergi Penang sekejap untuk jalan2 situ dan makan banyak kat situ. Ramai orang kata Penang ialah tempat “heaven” untuk orang suka makan.. termasuk orang putih pun heboh2 pasal makanan Penang.. Jadi saya pergi dan tengok.. Tapi sebab saya cuma ada satu hari kat situ, saya kena makan dan cuba semua dalam satu hari (jangan cakap abang tamak! :D) Sebab itu panggil trip ni “Misi Mencari Perut Buncit”..

Bila saya sampai kat Penang, benda yang pertama saya nak buat ialah tengok seni2 di kawasan “Heritage” kat Georgetown. Itu hanya satu benda “gaya pelancong” saya buat. Masa saya kat situ saya record video ni melalui “Facebook Live”

Breakfast

Masa saya kat Penang saya duduk dekat satu homestay di kawasan “Little India” dan tuan homestay tu bagi saya recommendation untuk satu restoran untuk makan breakfast gaya “indian”

Walaupun saya dah biasa makan roti telur, saya nak cuba roti telur kat restoran tu. Sebenarnya itu betul2 sedap, sebab dia buat roti tu fresh, jadi dia rasa “fluffy”

Yang lain ialah “Idli”. Dia sebenarnya tak rasa macam apa2 (mat salleh panggil cita rasa tu “bland”) tapi dia bagi kuah, bila makan Idli dengan kuah sekali barulah rasa sedap.

Yang satu lagi saya tak ingat nama (Update. Lepas baca komen, baru tau nama makanan tu ialah “Puri”. TQ ke yang komen 🙂 ), tapi yang lain tu sangat unik sebab dalam bentuk tu kosong macam balon. Kat restoran tu dia bagi kuah dan daal, so dengan yang “balon” tu boleh isi dengan kuah dan daal tu. Sedapnya.

Brunch

Nasi Kandar Penang

Saya rasa bersalah kalau saya pergi Penang tapi tak makan Nasi Kandar Penang. Jadi saya pergi sana untuk brunch. Sebenarnya saya ada kawan cadangkan saya cuba “Nasi Kandar Beratur” dan saya memang nak cuba situ… tapi masa sampai restoran tu dia tutup. Sebenarnya dia buka malam, tapi saya ingin nak makan nasi kandar untuk lunch.

Takpe, saya cari restoran yang lain (nasib baik banyak restoran kat Penang 😀 )  Walaupun restoran tu macam biasa nasi kandar dia sedap sangat (saya cari yang dekat je, sebab yang restoran kawan cadang tutup saya takde recommendation lain). Berbanding dengan nasi kandar saya pernah makan kat KL, serious sedap.

Bagi saya, yang benda buat itu sedap ialah cara orang situ campur kuah atas nasi. Lepas order daging dan sayur, dia letak banyak jenis kuah dari banyak jenis kari atas nasi tu. Itu yang buat nasi tu lazat. Saya rasa orang kerja sana mesti belajar apa kuah2 untuk campur, sebab saya rasa kalau saya pilih kuah untuk campur tu itu tak jadi haha.

Nasi Kandar Penang

Lunch

Nasi lemak goreng

Saya ada lagi satu kawan cadangkan saya cuba “Nasi Lemak Goreng” kat situ. Menarik tu, sebab saya suka nasi lemak dan saya pun suka nasi goreng – tapi tak pernah “combine” makanan tu. Tengok video bawah (dirakamkan melalui facebook live masa saya ada kat situ)

Inilah gambar nasi lemak goreng tu. Nampak macam nasi goreng biasa kan

Lunch 2

Hokkien Mee Soup

Satu lagi makanan dicadangkan dari kawan saya ialah “hokkien mee soup”. Saya rasa saya pernah cuba, tapi tak ingat cita rasa dia. Kali ni saya nak cuba itu lagi, tapi cara unik sikit. Kali ni saya pergi restoran “vegetarian” dan cuba kat situ. Restoran tu terletak di Gurney Plaza.

Soup tu sangat unik, sebab kuah dia rasa lain sangat. Saya tak boleh tulis pasal cita rasa dia, sebab tak pernah rasa apa2 sama macam tu. Lagipun, dalam soup tu dia letak tiga jenis mee, satu yang tebal, satu macam mee biasa dan lagi satu nipis macam bihun. Unik tapi boleh tahan. Yang benda saya tak boleh tahan ialah sambal/sos merah tu (tengok gambar bawah Pedas gila! Saya ingat saya orang boleh tahan pedas, tapi ni lain macam.. Sebab itu tak makan sambal tu 😀

Vegetarian mee soup. Yang sos merah tu pedas gila

Afternoon tea

Cendol

Setakat ni, semua saya makan ialah makanan “savoury” (savoury dalam bahasa melayu tu apa ya?) so saya rasa macam nak minum something manis. Nak cari cendol. Lagi satu, cendol ialah makanan wajib cuba di Penang, kan?

Cendol dia, simple tapi sedap

Saya jumpa satu gerai di Penang Road (Jalan Penang) dengan ramai sangat orang tengah beratur.  Bila saya tengok, rupanya ada gerai buat cendol. Pakcik tu lajunya buat cendol, sebab ramai orang tunggu. Mestila sedap kalau orang sudi beratur. Saya pun beratur.

Tak lama lagi dapat cendol tu (tengok gambar atas). Perghhhhhh sedapnya cendol tu, lain macam. Susu dia rasa segar, biji cendol pun banyak. Gula tak banyak tapi cukup. Juga ada sedikit rasa masin, bagi saya yang rasa masin tu meningkat rasa dia. Sedap beb!

Gerai tu penuh dan tak ada meja. Takpela saya makan tepi jalan je

BTW, nak tanya korang. Apa perkataan sesuai untuk cendol. Orang MAKAN cendol atau orang MINUM cendol?

 

Afternoon tea 2

Kuih di belakang Pulau

Lepas semua atas tu (ingat semua ni dalam satu hari sahaja) saya rasa saya nak pergi tempat selain dari bandar di Penang. Sebab itu saya naik kereta pergi belakang Pulau. Dekat Georgetown semua macam bandar, kalau nak cari pantai atau kampung kena pergi belakang pulau sikit.

Masa “otw” pergi belakang saya nampak satu gerai depan rumah kampung jual kuih, jadi rasa macam wajib saya berhenti kereta dan beli kuih sikit. Malangnya saya takde gambar kuih tu, sebab lepas beli kuih tu, ia terus masuk perut saya. Sorry ya 😀

Walaupun pelbagai jenis kuih (termasuk favourite saya, tak tau nama  tu tapi dia hijau) semuanya segar dan rasa fresh.

Dinner nombor 1

ABC and Laksa Penang

Sudah sampai di pantai belakang pulau dan saya rasa terkejut sangat. Takde ramai orang situ, sebab dekat bandar tu ramai orang pelancong, tapi bila sampai pantai belakang pulau tak ramai sangat. Rugi la diaorang, sebab sebenarnya Penang ada pantai2 cantik sana.

Malangnya, masa saya sampai di pantai tu tiba2 hujan 🙁 Saya tak dapat relax atas pasir tu, jadi saya duduk di satu kedai dan makan lagi 😛

Lepas ni saya buat salah. Saya order ABC (ais batu campur) dan terus makan. Tapi bila hujan dan makan ABC… tak lama lagi otak beku (brainfreeze) hahaha.. Tapi berbaloi lah sebab ABC tu sedap

Inialah ABC dia, dan punca “otak beku” saya..

ABC dah buat saya “brain freeze” jadi saya nak panaskan badan sikit. Sebab itu saya order Laksa Penang.

Kalau terus terang, saya tak beberapa suka Laksa (mohon jangan kecam ya) sebab dia rasa terlalu macam ikan. Saya cuba Laksa kali pertama 2 tahun lepas tak silap, dan sejak tu tak makan Laksa lagi. Tapi, saya kat Penang kan.. tak boleh balik KL kalau tak cuba Laksa Penang.

Sebenarnya dia OK, sebenarnya lebih dari OK. Saya suka sangat Laksa kali ni. Sebab, walaupun boleh rasa ikan dalam kuah tu, rasa tu tak terlalu kuat. Bila campur dengan bahan2 lain dan mee tu, sedap. Lepas saya habiskan tu saya rasa macam saya rugi betul 2 tahun tak makan Laksa huhu

Otak dah beku dari ABC tu, saya cuba panaskan badan dengan Laksa ni

Dinner 2

Char kway teow

Ok, sekarang saya dah rasa kenyang dan macam saya dah tambah 5kg kat berat badan saya… tapi ada lagi satu makanan saya mesti cuba sebelum pulang ke KL. Char kway teow.

Saya pernah makan kway teow goreng banyak kali. Tapi beza dengan Char kway teow dan kway teow goreng ialah cara dia masak. Kadang2 kway teow biasa macam kering sikit, tapi char kway teow saya cuba di Penang ada banyak sos, dan banyak isi juga (udang, sotong dan banyak lagi saya tak tau nama) Sos dia enak, dan mee tu rasa segar pulak. Sebab banyak sos, bila habis makan saya kena hirup sos dari pinggan saya (maaf kalau tak sopan atau tak elok)

Nampak tak, banyak sos. Enaknya

Conclusion

Kenyangnya! Saya tak boleh bayangkan saya boleh makan sebanyak tu dalam satu hari. Tapi misi sudah selesai, sebab confirm perut saya dah buncit lepas tu ?

(Kali ni saya tak dapat makan pasemboq di Penang, sebab tak jumpa hari tu. Tapi saya dah makan tu dekat Kedah – tunggu update jalan2 cari makan kat Kedah nanti 🙂 )

Satu benda saya perasan masa kat Penang. Semua makanan dari semua kedai saya cuba rasa lebih sedap sikit. Mungkin sebab Penang ada reputasi untuk “food heaven” restoran dan kedai kisah pasal makanan dia, dan usaha jaga makanan dia (pendapat saya). Mesti banyak lagi makanan dan restoran untuk cuba di Penang, dan saya harap saya boleh pergi balik ke Penang tak lama lagi dan cuba cari makanan lagi.

P.S…

Masa saya berada di Penang, situ ada “Pesta Pulau Pinang”.  Ramai kawan saya cadang saya pergi situ. Walaupun itu bukan dalam plan saya, saya singgah sekejap untuk penutup trip saya di Penang sebelum balik KL.

Inilah satu video pendek saya rakam dari “Facebook live” masa saya kat pesta tu

 

Ingat blog ini ialah blog untuk saya praktis tulis Bahasa Melayu. Harap2 korang suka blog ni, dan kalau ade cadangan untuk tingkatkan BM saya tolong letak komen di bawah. Terima Kasih

Cari makanan baru dan kawan2 baru di Terengganu

2 tahun lepas, bila saya buat “Roadtrip” sekeling Semanjung Malaysia saya lalu Terengganu untuk satu hari je. Walaupun masa tu saya lalu musim hujan, saya rasa macam nak balik Terengganu satu hari nanti..

Akhirnya, lepas 2 tahun saya lawat Terengganu lagi 🙂 Sebab saya baru balik dari 3H2M camping di Pulau Kapas, Terengganu dengan geng hiking saya. Dalam blog post ni saya akan kongsi cerita dan pengalaman saya kat sana.

Hari pertama

Kita naik bas dari Selayang pkl 2 pagi, dan sampai Marang, Terengganu dalam pkl 8 pagi. Nasib baik kita sampai Marang awal sikit, sebab kat sana ada pasar pagi baru buka 😛 Saya beli nasi dagang dan kuih dari pasar tu untuk sarapan. Kuah nasi dagang tu sedap sangat.

Pkl 9 pagi ferry kami sampai dan kita naik ferry ke Pulau Kapas, perjalanan cuma 30-45minit je, sebab Pulau Kapas tak jauh dari Marang.

Untuk lunch kita buat “Shell Out” dengan pelbagai jenis “shellfish”. Sedapnya sebab ni first time saya makan ketam

Kita buat khemah kat LongSha Campsite, tepi pantai. Walaupun kalau buat khemah kira “basic” sikit (bukan “luxury” macam chalet) saya lebih suka khemah sebab rasa lebih “natural”. Saya pasang hammock antara dua pokok kelapa. Bestnya tidur dalam hammock tepi pantai!

 

Trekking ke "Berakit" sebelah pulau.
Trekking ke “Berakit” sebelah pulau.

Petang tu kita pergi hiking ke Berakit, disebalik pulau. Trek tu tak susah sangat, dan kita sampai dalam 45 minit. Kat sebalik pulau tak ada pasir, semua batu dan nampak cantik sangat. Kita lepak kat sini sikit dan beberapa orang berani terjun dari batu ke air. Saya rekomen kalau korang pergi Pulau Kapas, buat trekking ni sebab cantik sangat kat Berakit tu, tapi pastikan pakai kasut betul dan bawak air lebih (walaupun trekking x susah, jalan teruk sikit)

Malam ni kita buat BBQ dan main karok bersama (saya tak berani untuk nyani huhu, dengar je)

Hari kedua

Geng snorkling bersama (saya kat belakang, rambut blond)
Geng snorkling bersama (saya kat belakang, rambut blond)

Lepas kita masak nasi lemak untuk sarapan, kita pergi snorkling kat pantai lain (kita naik bot ke sana). Walaupun tempat kita buat snorkling x cantik sgt (saya rasa coral kat Pulau Tioman lagi cantik) kita nampak banyak ikan “Nemo”.

 

Petang ni “free time” untuk buat aktiviti sendiri, sebenarnya saya tidur sikit petang tu sebab rasa penat sikit. Lepas tu beberapa orang (termasuk saya) meneroka pulau sikit, sementara semua orang lain lepak kat kedai minum dekat jeti.

Saya dan "Mat Dan', mat salleh lain famous sebab boleh cakap loghat Terengganu
Saya dan “Mat Dan’, mat salleh lain famous sebab boleh cakap loghat Terengganu

Malam ni kita lepak dan main kad. Kita juga jumpa “Mat Dan”, yang mat salleh famous sebab boleh cakap loghat Terengganu. Mat Dan tinggal kat Pulau Kapas 6 tahun tak silap. Saya dan Mat Dan sembang sikit dalam bahasa melayu, tapi itu rasa pelik sikit haha

Nanti malam ni, kita ada surprise untuk orang lahir bulan ni (bulan Mac) Itu termasuk saya, dan semua orang lain baling kek dan tepung kat kami. Ni kali kedua saya kena surprise macam ni masa birthday saya, tak tahu kalau biasa untuk kena org dengan tepung masa birthday dia, atau mungkin kawan2 saya di malaysia jahat sikit haha 🙂 😉

Sebenarnya, ada gambar saya lepas kena tepung, tapi saya nampak macam zombie sikit jadi tak nak post kat sini..

Hari ketiga

Masa saya bangun hari ni, saya rasa sedih sikit sebab ni hari terakhir dan nanti kita balik KL. Hari ni kita cuma kemas barang dari campsite, lepas tu buat Majlis Penutup.

Sesi bergambar bersama sebelum pulang ke KL
Sesi bergambar bersama sebelum pulang ke KL

 

Saya tengah makan satar dan akok tepi pantai
Saya tengah makan satar dan akok tepi pantai

Masa kita naik bas, kita berhenti untuk makan kat tepi pantai dekat bandar Marang. Kat sana saya cuba makan makanan tradisi dari sana, termasuk Satar (macam otak-otak) dan Akok (satu jenis kuih) Serius sedap!

Juga kita berhenti dekat kedai jual keropok. Orang kata kalau lawat Terengganu wajib untuk beli keropok dan bawak balik ke KL 🙂

Trip ni memang ohsem dan hanya boleh jadi sebab Geng Trekkers Ohsem (geng hiking saya). Diaorang memang ohsem jugak dan saya nak ucapkan terima kasih kat diaorang untuk trip ni, termasuk makanan sedap dan gambar lawa 😀 Yang best sebab ada ramai orang baru join kami trip ni, dan walaupun tak kenal hari pertama sejak kita balik rasa macam dah lama kenal.

Gambar2 dari sana

Kalau nak tengok gambar lagi dari sana, saya letak beberapa gambar bawah ni. Saya tak punya gambar ni, sebab dia ditangkap dari orang lain.

Kalau korang akan pergi Pulau Kapas, saya boleh rekomen pergi ke Campsite LongSha. Kalau nak tanya saya apa2 pasal sana boleh mesej saya 🙂

5 tempat-tempat wajib untuk melawat dekat London, England

Maaf kalau video tak jelas sangat, saya cuba buat video ni dekat tempat tourist di London dan sebab ada ramai orang kat sana saya rasa malu sikit haha 🙂

Saya di Tower of London
Saya di Tower of London

Baru2 saya balik kampung saya dekat London, United Kingdom. Bila saya ada di sana saya pergi jalan2 di London (sebab dah 2 tahun lebih sejak saya balik sana dan saya rindu jalan2 di Pusat Bandar London huhu)

Masa saya ada kat sana ramai kawan2 saya di Malaysia tanya saya “Apa yang best kat sana?” “Boleh bagi tips kalau nak pergi sana?” Sebab itu saya nak tulis blog ni dengan beberapa tempat saya rasa menarik di London, England. Lagi bonus di bawah saya bagi tip2 sikit kalau pergi situ 😉

Ingat blog ni cuma pendapat saya je, dan mungkin orang lain akan rekomen tempat lain. Sebenarnya, saya cuba tak cakap pasal tempat memang popular atau famous sangat sebab saya rasa korang dah tahu pasal tempat tu (contoh “Buckingham Palace”) Juga saya cuba termasuk sikit pasal tempat menarik, tapi bukan popular sangat (macam “off the tourist trail” sikit)

Pendapat saya tempat menarik di London, United Kindom

1) Sungai Thames, Jalan kaki di tepi sungai

Kalau korang ikut laluan ni korang boleh tengok 3 tempat menarik dalam satu perjalanan. Westminster, Big Ben dan London Eye. Tempat2 ni memang famous dan tempat mesti melawat di London, tapi mungkin korang tak tahu macam mana melawat tempat ni dan juga macam mana jalan kaki jalan yang menarik..

Naik tren ke stesen Westminster dan bila keluar stesen boleh nampak ‘Big Ben’ terus depan mata. Biasanya orang keluar station, ambil gambar dan balik. Tapi saya rekomen jalan2 sikit depan Big Ben dan boleh nampak beberapa tempat menarik, termasuk Houses of Parliment dan Westminster Abbey (tempat Prince William kahwin).

Gambar Big Ben diambil dari jambatan Westminster. Sebenarnya "Big Ben" bukan nama untuk menara atau jam tapi nama untuk loceng besar dalam menara tu..
Gambar Big Ben diambil dari jambatan Westminster. Sebenarnya “Big Ben” bukan nama untuk menara atau jam tapi nama untuk loceng besar dalam menara tu..

Lepas tu lintas jambutan Westminster (Westminster bridge) ke sebelah sungai lain. Bila tengah lintas jambutan boleh ambil gambar cantik Menara Big Ben dan London Eye.

Bila sampai di sebelah sungai lain boleh jalan kaki kanan atau kiri (kanan tak ada apa2 menarik selain dari tempat tangkap gambar Big Ben) saya rekomen pergi kiri dan jalan kaki tepi sungai ni sebab jalan ni lalu banyak tempat menarik (Embankment, South Bank, London Eye, London Aquarium dan banyak lagi). Saya memang suka jalan kaki laluan situ sebab memang cantik dan boleh lalu beberapa tempat menarik..

2) Hyde Park

Ok saya tahu, korang mungkin dah tahu pasal Hyde Park, salah satu taman paling besar di London. Biasanya bila pelawat melawat sini, diaorang masuk cepat je, tapi sebab Hyde Park besar boleh ambil banyak masa kat situ.

Saya rekomen masuk Hyde Park dari pintu pagar Kensington sebab taman dekat sini lebih cantik dan lebih aman. Juga, ingat sebab cuaca kat London tak panas sangat korang boleh jalan sekeling taman sampai puas hati sebab tak perlu risau rasa panas nanti 🙂

Kalau datang musim winter, korang mesti melawat Winter Wonderland di Hyde Park
Kalau datang musim winter, korang mesti melawat Winter Wonderland di Hyde Park

Bonus kalau korang datang London musim winter, korang mesti melawat “Winter Wonderland” dekat Hyde Park. Itu macam pesta ria (funfair) dan ada banyak tempat boleh makan makanan sedap dan tradisional. Kalau berani boleh buat Ice Skating kat situ jugak 😀

 

3) City of London (Pusat Bandar Lama)

Saya rasa jarang pelawat melawat tempat ni, sebab sebenarnya kat sana tak ada benda untuk buat (macam muzium) Tapi tempat ni memang menarik untuk jalan kaki sekeling.

Bagunan tua di Chancery Lane City of London
Bagunan tua di Chancery Lane City of London

Saya rekomen naik tren ke stesen “Chancery Lane” dan lepas tu jalan kaki sekeling sana.  Nama tempat ni City of London dan ada banyak bagunan tua dan cantik kat sana. Sebenarnya, City of London ialah tempat paling tua di London dan ada orang duduk di sana sejak tahun 47AD! Walaupun sekarang “The City” telah menjadi tempat kaya (orang panggil sana “Financial Capital of the World”) memang menarik sebab ada bagunan memang tua disebelah bagunan baru dan cantik, jadi nampak berbeza sangat.

Saya suka jalan2 di situ dan jalan kaki lalu lorong sebelah bagunan. Kadang2 bila jalan kaki di lorong ni tiba2 sampai di bagunan cantik haha

4) Camden

Camden ialah salah satu kawasan “hipster” sikit di London (mungkin tak banyak hipster sekarang, tapi bila saya budak Camden memang famous untuk orang hipster 😀 )

Pasar Camden di London, memang popular dan ramai orang tapi berbaloi untuk melawat
Pasar Camden di London, memang popular dan ramai orang tapi berbaloi untuk melawat

Walaupun tempat ni famous sangat, saya mesti cakap sikit pasal tempat ni dalam blog saya. Saya tak rekomen korang pergi Pasar Camden sahaja, saya rekomen korang pergi Pasar Camden dan jalan2 sikit di Bandar Camden. Terutamanya jalan di tepi sungai sana sebab ada banyak restoran dan cafe boleh lepak dan minum kopi.

Bila pergi Pasar Camden sediakan duit sikit untuk beli souvenir sebab kat situ lagi murah dari tempat2 lain di London. Juga, Pasar Camden jual banyak benda menarik tapi pelik sikit so kalau korang rasa macam “budak hipster” mungkin boleh cari hadiah menarik kat situ untuk kawan atau keluarga di Malaysia 😛

5) Canary Wharf dan Docklands
Bagunan cantik dan baru di Canary Wharf, London
Bagunan cantik dan baru di Canary Wharf, London

Inilah contoh tempat semua bagunan baru dan cantik gila. Sebenarnya sebelum tahun 1980, situ hanya pelabuhan terbengkalai dan tak ada apa2 di sana. Tapi sejak 1980 kerajaan London buat program untuk membina bagunan baru dan tingkatkan kawasan sana.

Sebab itu sekarang kawasan Canary Wharf memang baru. Kalau korang suka tengok bagunan tinggi dan bercermin (macam Petronas Towers di KL) saya rekomen jalan2 sikit kat sana.

Kalau ada di docklands, korang boleh pergi ke “Stadium O2” dan naik “Emirates Airline” (kereta kabel) sebab bila tengah naik kereta kabel tu boleh nampak semua bagunan cantik di docklands macam Canary Wharf.

Bonus. Kalau korang melawat London di musim winter, dekat Canaray Wharf dia ada Iceskating jugak. Kalau pergi malam memang cantik.

Tip2 saya bagi kalau korang nak jalan2 di London

  • Kalau nak jimat duit sikit, jangan tinggal dekat hotel atau hostel di pusat bandar sebab dia mahal. Lebih baik kalau tinggal dekat luar sikit (tapi yang penting dekat stesen tren underground)
  • Beli travelcard setiap hari nak pergi Pusat Bandar. Inilah nasihat yang penting, sebab kadang2 jadi mahal beli ticket untuk naik tren atau bas di London. Korang boleh beli “travelcard” ni dalam RM70 sahaja. Walaupun agak mahal, korang boleh guna travelcard ni untuk unlimited free travel (perjalanan percuma tanpa had) dalam seluruh London untuk satu hari (termasuk bas, tren, DLR [mcm monorel] dan banyak lagi) Mungkin sana ade “pas pelawat” lagi murah tapi saya tak tahu sebab asal dari sana..
  • Bawak peta tren sendiri. Di London korang boleh naik tren pergi mana2 korang nak, tapi sistem tren semakin kekeliruan (tengok link ni untuk muat turun peta tren London) dan kalau korang nak tengok peta diletak di dinding dalam stesen memang susah sebab sibuk dan ramai orang lain nak tengok juga. Tapi jangan rasa keliru , sebab kalau nak pergi tempat menarik korang boleh “potong” map ni untuk zon 1-2 sahaja macam ni. Kebanyakan tempat dalam zon 1 je. Saya rekomen korang bawak map zon 1-2 sendiri dan letak dalam beg sendiri.
  • Kalau nak beli ticket untuk masuk tempat tourist (contoh “Madame Tussauds”) lebih baik kalau beli ticket dari official website dia. Ini sebab harga lebih murah dan tak perlu queue banyak untuk masuk. Juga saya nak cakap jangan beli ticket dari orang tepi jalan sana, sebab walupun harga nampak murah banyak kali orang ni buat scam dan curi duit je. Saya rekomen beli online pilihan yang best 🙂
  • Hati2 bila jalan di sana jangan bawak semua duit dalam satu dompet dan pastikan beg tutup, terutamanya bila naik tren atau bas. Di sana ramai orang ‘pickpocket’ dan ‘scammer’. Pencuri ni suka orang nampak macam tourist sebab biasanya tourist bawak banyak duit..

Kalau ada sesiapa baca ni dan nak bagi rekomendasi atau tip2 lain, tolong letak komen di bawah ni 🙂 Terima kasih untuk baca blog saya dan harap2 korang suka post ni..

Bukit (Gunung) Kutu – Lumpur, Jatuh, Golek dan Banyak Lebah

Sebelum saya mula tulis cerita ni, saya nak ucapkan terima kasih kepada semua orang yang pergi Bukit Kutu dan Bukit Tabur dengan saya.  Saya rasa macam diterima kat group korang dan tak sabar nak pergi hiking dengan korang tak lama lagi 🙂

Bukit Kutu ialah satu Gunung dekat Kuala Kubu Bharu, Selangor. Tapi saya nak jelaskan kejap, walaupun namanya “Bukit” dia memang bukan bukit, dia macam Gunung. Biasanya kalau Bukit lebih dari ketinggian 600m, dia dipanggil Gunung. Bukit Kutu ialah 1053m tinggi, so confirm dia Gunung. Saya tak tahu kenapa orang panggil dia bukit, tapi baca online ramai orang tak tahu jugak. Cerita berikut cerita pasal hari tu saya naik bukit ni..

Bukit Kutu lebih kurang 1 jam dari KL, dan kalau nak sampai kat puncak sebelum tengah hari (bila cauca panas) mesti mula hike awal pagi. Geng kita jumpa kat kaki bukit pukul 6 pagi, maksudnya saya kena bangun awal! Tak biasa bangun awal macam ni, tapi masa awal pagi tu memang baik. Kalau orang bangun awal dia ada banyak masa hari tu untuk ambil semua peluang hari tu boleh bagi.

sungai kaki bukit kutu
Lintas sungai dekat kaki Bukit Kutu

Bila kita mula hike tu, saya tak tahu apa nak jangka, sebab ni kali pertama saya naik gunung kat negara ni. Captain geng kita cakap trail tu tak susah sangat, dan kita boleh naik dalam 3 jam sahaja. Kurang 5 minit lepas mula hike, kita sampai kat satu jambatan atas sungai, tapi jambatan tu rosak dan awak kena pilih- cuba lintas jambatan, atau nak lintas lalu sungai tapi basahkan kasut dan kaki. Geng kita pilih untuk lintas jambatan, dan walaupun licin sangat nasib baik orang tak jatuh. Tapi jambatan ni macam petanda apa lagi halangan ada kat hike ni, sebab kurang 10 minit lagi kita kena lintas lagi satu sungai, tapi sungai ni tak ada jambatan. Lepas tu kaki dan kasut dah basah lah tapi tak ada hal hehe.

trail bukit kutu
Trail jadi curam dan licin sikit

Untuk lagi 40minit trail tu ok sangat, dia menaik sikit dan berlumpur sikit (sebab kat sana hujan pagi tadi hari tu). Sebab itu saya fikir “Kalau trek macam ni tak susah sangat kan”. Tapi saya salah, memang salah haha. Tak lama lagi trail sampai kat tempat curam, dan kalau nak naik kena guna akar pokok macam tangga.

Bila naik trail ni, jalan tu jadi lebih sempit, dan tak lama lagi boleh muat satu orang sahaja. Kat sini ada banyak buluh jatuh atas trail, so mesti merangkak di bawah buluh tu dan jadi kotor dan berlumpur sangat. Menarik sangat, sebab pengalaman ni rasa macam trekking hutan asli hehe.

batu tedung bukit kutu
Batu Tedung besar sangat, dan tak boleh muat dalam satu gambar huhu

Tiba2 lepas keluar dari tempat buluh, ternampak satu batu besar antara pokok. Batu Tedung. Dia batu yang besar melengkung macam kepala ular tedung, dan di bawah tu macam gua. Akhirnya kita dah sampai kat Checkpoint 5 (C5) dan boleh rehat sikit kat sini. Ada berita baik bila orang lain lalu, ada cuma 40minit lagi untuk sampai kat puncak. Woohoo kita dah dekat! 😀

Kita lepak kat sana sekejap dan kumpul tenaga sementara tunggu untuk orang kat belakang group kita. Walaupun ada pelbagai orang kat group kita (orang ada pengalaman banyak hiking, dan newbies macam saya) semua nampak macam nak rehat sekejap haha 😉

Tapi kat sini ada sarang lebah kat atap batu tu. Dan saya tak tahu kenapa tapi lebah2 tu memang suka saya, saya kira lebih dari 20 lebah terbang sekeliling kepala saya dan dia duduk kat kaki saya. Takut lah mungkin dia sengat saya tapi nasib baik tak (tapi untuk seluruh hike tu, setiap kali kita berhenti ada lebah2 terbang sekeliling saya. Peliknya..)

Lepas C5 kena lalu hutan buluh lagi, dan kat sini memang susah untuk lalu sebab ada banyak pokok menghalangi trail. Bercabar sikit lah. Bila lalu jatuh banyak kali dan kasut dah kotor sangat. Trail rasa macam ambil masa lama, tapi akhirnya kita sampai dekat puncak. Dan kat sini kembaraan jadi lebih menarik..

Gambar lama dan gambar baru tempat bakar dan cerobong bukit kutu
Gambar lama dan gambar baru tempat bakar api dan cerobong Bukit Kutu

Kat puncak Bukit Kutu ada satu padang kecil, dan kat padang tu ada runtuhan rumah british. Sekarang tinggal cerobong, tangga dan tempat bakar api sahaja. Pelik gila, sebab saya tak faham macam mana orang tinggal kat rumah tu pergi rumah dia.. Dia mesti hike untuk 3 jam setiap hari ke apa? Sebab kat sana tak ada jalan raya pergi atas bukit.

Lepas saya ambil gambar  (kanan), saya rasa macam semua tenaga dah habis dan nak rehat dan makan sebelum turun gunung, tapi orang kat group kita cakap kita belum kat puncak lagi, dan ada sikit lagi kena naik untuk sampai kat puncak. Saya suruh kaki saya untuk jalan dan kita naik ke puncak.

Atas puncak tu memang cantik, sebab boleh nampak pemandangan banyak gunung, tasik dan hutan. Walaupun hari tu ada awan tebal dan jerebu sikit, pemandagannya cantik.

Naik tangga pergi atas batu, gayat gila
Naik tangga pergi atas batu, gayat gila

Kat atas puncak tu ada batu besar dengan tangga boleh naik, kat atas sana boleh ambil gambar kalau berani. Takut dan gayat gila atas batu tu sebab tinggi sangat. Saya ambil gambar sekejap lepas tu terus turun batu..

Kalau nak tengok, dekat puncak tu dia ada lagi satu runtuhan hospital, tapi kena lalu hutan. Saya rasa tak ramai orang pergi sana sebab trail tu sempit sangat dan walaupun kat puncak ada lebih dari 50 orang lain, kat runtuhan hospital tak ada orang lain. Kat sana macam seram sikit sebab ada rutuhan dalam hutan dan tak ada ramai orang, nasib baik tak nampak hantu 😀

Lepas kita makan lunch, kita mula turun. Tapi hujan baru mula, dan sebab ada ramai geng lain naik bukit hari tu trail memang licin dan curam. Mesti baik2 dan jaga2 bila turn sebab senang untuk jatuh. Sebenarnya mula2 memang tak jatuh dan baik2 banyak, tapi lepas jatuh satu ke dua kali tak kisah sangat, dan kat tempat memang curam saya cuba meluncur untuk turun. Kalau korang nak pergi sana, saya bagi nasihat, pakai kasut ada cengkaman sebab memang licin bila turun. Saya tak boleh kira berapa kali saya jatuh dan golek, dan semua orang kat geng kita jatuh (selain dari 2 orang, mungkin diaorang pakar seimbang haha)

Kita turn dalam 2.5 jam dan sampai kat sungai kat kaki bukit dan mandi kat sana, sugai tu sejuk tapi segar sangat. Lepas tu kita tunggu untuk semua geng kita sampai, sebab bila hujan geng kita dipisahkan sikit. Tapi nasib baik semua sampai kat kaki bukit selamat 😀

Statistik bila kita naik bukit kutu
Statistik bila kita naik bukit kutu

Hari tu best sangat, walaupun kaki saya berlumpur dan basah, dan esoknya otot dan kaki sakit. Bercabar tapi berbaloi 😀

Kalau korang nak pergi Bukit(Gunung) Kutu saya boleh rekomen!

Saya atas puncak Bukit Kutu
Saya atas puncak Bukit Kutu
Geng kita atas puncak Bukit Kutu
Geng kita atas puncak Bukit Kutu

Bandingan durian Malaysia dengan durian negara-negara lain

Sebelum saya tulis, saya nak cadangkan korang baca blog ni dulu (kalau korang belum lagi) sebab blog ni jelaskan macam mana saya jadi ‘Orang sayang Durian’

Saya rasa bangga saya boleh tahan bau dan cita rasa durian, dan rasa bangga boleh panggil saya ‘Orang sayang durian’.

Dulu, saya tak nampak buah durian kat negara lain, dan saya fikir boleh cari durian kat Malaysia sahaja, dan mungkin orang kat negara lain boleh tumbuh durian tapi dia tak suka bau dan cita rasa 🙂

Tapi lepas saya duduk sini dah lama, dan mula melawat negara lain di Asia, saya baru perasan durian kat banyak negara lain. Lepas tu saya fikir nak buat misi cari dan makan durian dari semua negara Asia 🙂

Jadi, inilah bandingkan durian negara lain dan durian Malaysia:

Malaysia

Saya ada banyak pengalaman durian malaysia, jadi cakap pasal durian Malaysia dulu. Nasib baik kat Malaysia ada banyak jenis durian, dan banyak tempat boleh beli.

durian malaysiaSebab ada banyak jenis kat Malaysia, senang untuk cari durian yang sedap. Memang senang kalau masih musim buah. Kalau nak banyak buah boleh beli ‘durian kampung’ (biasanya 2 ke 3 untuk RM10). Tapi durian tu ada risiko sikit, kandang2 dia tak sedap atau ada satu biji busuk, tapi durian kampung murah. Kalau nak confirm ada yang sedap dan masak beli yang D24, Udang Merah dan lain2.

Singapura

durian singaporeOk, bahagian ni kecil sikit sebab durian kat Singapura tak ade beza sangat berbanding dengan Malaysia. (saya rasa dia tak tumbuh durian kat Singapura, dia import dari Malaysia haha) Ada satu beza antara durian Malaysia dan Singapura, durian Singapura nombor harga sama, tapi lebih mahal (kat sini kalau RM10, kat sana $10… )

Cita rasa: Sama dengan Malaysia

Rupa: Sama dengan Malaysia

Harga: 2-3 kali lebih mahal ($10 sebungkus = RM30)

Brunei

Percaya atau tak, saya pernah pergi Brunei dua kali. Kali terakhir saya pergi sana, saya makan sebuah durian kampung Brunei kat BSB (Bandar Seri Begawan). Saya beli dari pasar dekat waterfront sana.

durian bruneiDurian kat sana ada beza anatara Malaysia. Kat sana durian tu ada banyak segmen kecil, dan banyak biji. Serius lah, lepas makan sebuah durian ade banyak biji. Tengok gambar kat kiri

Durian tu rasa sedap dan manis, dia tak rasa pahit dan ade banyak lemak. Sedap! Tapi, sebab biji kecil, lepas makan setengah buah rasa kenyang 🙂

Cita rasa: Manis dan berlemak, tak pahit .

Rupa: Buah kecil, banyak biji kat dalam

Harga: Harga sama dengan Malaysia ($5 sebuah = RM15)

Myanmar

durian yangonYa, korang baca ni betul, kat Myanmar dia suka durian jugak, walaupon cuaca kat sana tak sama dengan Malaysia (kat sana lebih kering dan panas).

Durian kat sana ada dua jenis berbeza dari durian Malaysia, ada satu jenis yang besaaar. Serius besarnya, macam dua ke tiga kali lebih besar dari Malaysia, durian tu boleh memberi makan untuk satu keluarga.

Lagi, duri durian dia lebih tebal dan lebih besar dari durian Malaysia, so durian ade rupa tak cantik sangat.

Cita rasa durian Myanmar ok sikit, dia tak rasa kuat dan tak bau sangat, tapi rasa macam hambar sikit. Dia ok je, tapi tak sedap sangat.

Cita rasa: Ok je, tak sedap sikit dan pahit sikit. Hambar lah

Rupa: Besar, duri tebal dan besar. Rupa tak cantik, lebih semula jadi (macam terus dari pokok)

Harga: Harga lebih dari Malaysia* (7000 kyat sebuah = RM24)

*Tapi mungkin dia bagi saya harga tourist, dan orang dari sana bayar harga kurang

Thailand

Orang kata kat saya, orang Malaysia heboh pasal durian dari Thailand. Betul ke tak?

durian thailandSaya pergi Chiang Mai (kat Thailand Utara) dan nampak durian kat pasar malam sana. Dia tak jual sebuah durian, dia dah potong dan bunkus.

Segmen durian dia besar, saiz macam genggaman tangan. Tapi kat dalam ada biji besar, so tak ade banyak boleh makan. Durian tu rasa berkrim dan manis.

Cita rasa: Berkrim, manis

Rupa: Tak tahu rupa buah, tapi rupa segmen besar, dan kat dalam ade biji besar.

Harga: Harga kurang sikit dari Malaysia (65bhat sebungkus = RM7)

United Kingdom

durian UKOk, saya belum cuba durian kat UK,  sebab kat sana durian mahal gila dan jarang nak cari. Tapi kat sana boleh cari kedai kecil import gula2 dan puding dari Asia. Kat sana boleh beli gula2 dan puding durian je 🙂

Lain kali saya nak bawa keluarga saya dan adik beradik saya cuba durian kat London  (kalau dia tak boleh melawat saya kat sini dan cuba durian Malaysia dulu haha) Lepas tu saya boleh bandingan durian UK..

Kesimpulan

Jujurlah, saya fikir Malaysia ada durian paling best. Bukan sebab durian kat negara lain tak sedap, tapi sebab kat Malaysia ada banyak jenis dan pelbagai durian. Kat negara lain, dia tak ada banyak pilihan. Kat sini ada banyak gerai tepi jalan dan boleh pilih apa jenis durian awak nak. Sebab itu saya fikir Malaysia negara yang terbaik untuk durian.

Apa jenis durian korang suka? Letak komen di bawah 🙂

Ingat blog ini ialah blog untuk saya praktis tulis Bahasa Melayu. Harap2 korang suka blog ni, dan kalau ada cadangan untuk tingkatkan BM saya letak komen di bawah. Terima Kasih

Jalan-jalan di Malaysia Bahagian 3

Akhirnya, bahagian 3 dah sampai. Maafkan saya, sebab sebenarnya asalnya blog ni ialah Vlog, tapi saya baru belajar bahasa melayu masa tu dan rasa malu bila tengok Vlog tu. Jadi saya x publish dan biar bahagain tu.

Tapi sekarang, walaupun Roadtrip ni saya buat Disember 2013, dan bahagain 1 dan 2 saya tulis Disember 2014, bahgian 3 dah siap. Kat UK kita ade frasa “better late than never” (“lebih baik lewat, berbanding dengan yang tidak sampai” kan?)

Jom. Mula blog ni

Alor Setar

Lepas saya cari hotel kat Alor Setar, saya nak rehat sikit sebelum sambung roadtrip saya. Hari ni hari ke-empat, dan setiap hari pandu antara 6-10jam. Penat gila lah.

So pagi ni, saya meneroka bandar Alor Setar. Pergi Menara dia, pergi ke Kuala Kedah dan pandu sebelah pantai. Saya suka tempat tu sebab memang tanah rata, ade padi sepanjang boleh tengok dan dia hijau sangat. Confirm cantik. Kalau tak percaya, tengok gambar di bawah:

Padi dekat Alor Setar, Kedah

Perlis

Lepas Alor Setar, saya pergi utara ke Perlis. Perlis ialah negeri yang paling kecil kat Malaysia kan? Dia rasa macam tu, sebab rasa macam tak ade ramai orang. Negeri kecil sangat, saya rasa macam baru-baru masuk negeri, tapi dah kat sempadan Thai 🙂

Bila dekat sempadan, saya nak pergi Thailand kejap, tapi tak boleh pandu kereta tu, sebab dia kereta sewa. Kat sana ade satu pakcik dengan taxi, dia kata dia boleh bawa saya per Pusat Membeli-belah kat Thailand untuk RM50 je. Tapi saya risau, RM50 pergi sana – berapa kalau nak balik? Biasanya orang dari UK risau banyak pasal benda macam ni, tak nak orang cekik darah kita lah 🙁

Dan, saya kena sampai Penang malam ni! Ade juah lagi!

*Nasib baik saya tak pergi Thailand, sebab hari tu dia ade 2 bom dekat sempadan kat Thailand, memang dekat Padang Besar… 

On the way dari Padang Besar kepada Kedah, saya nampak tanda untuk Gua Kelam. Saya tak pernah pergi Gua, jadi saya rasa “Ok, jom tengok Gua ni sekejap”.

Sebenarnya, kalau nak pergi Gua Kelam, kena lalu Taman Negara Wang Kelian. Taman tu cantik sangat, ade banyak Bukit/Gunung dan jalan raya lalu semua. Dan lagi, saya naik jalan salah dan sesat kat sana.

Chop sekejap. Saya nak bagitahu cerita ni kejap. Cerita ni pelik dan takut sikit. Saya sesat sangat dan tanya orang kat tepi jalan macam mana pergi Gua Kelam. Dia kata, “pergi terus, lepas tu kanan, lepas tu terus awak sampai kat Gua”

Tapi lepas saya pergi kanan, jalan tu jadi jalan kampung. Dan jalan tu jadi lebih sempit. Lepas 10 minit, saya pandu lalu jalan tanah dan hutan.

Saya fikir “Apa ni lah, ni tak jalan pergi  ke Gua Kelam kan”

Lepas ni, nak pusing balik. Tapi, jalan sempit sangat. Dan kereta tersangkut. Aduh….

Sesat kat Wang Kelian
Sesat kat Wang Kelian

 

Saya kelaur kereta nak ambil gambar.. tapi rasa macam tempat tu tak selamat sangat. Kita memang dekat sempadan Thailand, tak ade orang lain dan ade gunung dan bukit kat sebelah. Yang ni pertama kali saya rasa takut sikit kat negara ni. Saya kat ‘middle of nowhere’…

*Tapi benda yang palik takut ialah benda yang ni. Awal tahun 2015, berita Malaysia dan Antarabangsa dilaporkan kat Wang Kelian tu dia ade ‘kem penyeludupan manusia’ dan ramai orang meninngal dunia kat sana. Tempat kem tu kurang 500 meter dari tempat kereta saya tersangkut. Rasa macam gigil lah :O Mungkin sebab itu saya rasa tak selesa bila keluar kereta kat sana..*

Lepas kereta belum tersangkut, saya balik ke jalan utama dan pandu balik ke jalan raya. Lepas 15 minit baru nampak tanda ‘Gua Kelam’ 🙂

Gua Kelam Perlis
Masuk ke Gua Kelam ‘The Cave of Darkness’

Gua Kelam ialah tempat yang menarik, dan saya suka tempat tu. Apa yang menarik ialah lepas masuk gua tu, lepas jalan untuk 10 minit sampai kat sebelah lain bukit – dan kat sana ada taman. Ade kolam, ade kerusi, ada sungai, pun ade orang tengah buat piknik kat sana. Tapi kena lalu gua yang gelap dan kelam untuk sampai sana. Macam taman tu ‘Secret Garden’. Kelakar lah haha

Lepas Gua Kelam saya terus pandu kepada Penang. Berhenti sekejap kat satu tempat tepi jalan. Tempat tu memang cantik, ada tasik yang besar dan gunung kat belakang tu. Saya tak sempat ambil gambar, tapi saya boleh ingat pemandangan tu untuk selamanya.

Saya rasa bahagian ni dah panjang, dan ada banyak cerita. Saya boleh teruskan cerita Roadtrip saya dalam bahagian 4.

Saya nak mengaku. Saya memang suka negeri Perlis. Negeri tu ialah negeri hijau, ada banyak hutan, padang, pokok dan benda lain hijau.  Rasa macam alam kat sana. Dan lagi, kat sana senyup. Saya memang suka negeri tu dan saya harap saya boleh balik sana satu hari nanti, tengoklah mungkin satu hari nanti saya cuba duduk kat sana…

Ingat blog ini ialah blog untuk saya praktis tulis Bahasa Melayu. Harap2 korang suka blog ni, dan kalau ade cadangan untuk tingkatkan BM saya letak komen di bawah. Terima Kasih

Cover image dari Marufish – Flikr