4 Sebab Saya Sayang Malaysia

Ok, ni pertama kali saya buat video macam ‘vlog’, sebab dulu saya rasa malu sikit (sebenarnya malu sangat haha) nak buat video. Tapi baru2 ramai orang cakap kat saya dan cadangkan saya buat video.. Diaorang bagi inspirasi dan motivasi 😀

Harap2 korang boleh faham saya, dan maaf kalau ayat terbalik atau salah/silap ya..

Dalam vlog ni saya cakap pasal 4 sebab saya sayang Malaysia.

Sebenarnya saya ada banyak lagi sebab2 (macam lebih dari 10..) tapi tak cukup masa untuk cakap pasal semua dalam satu video je.

Saya harap korang suka video ni, dan kalau ade maklum balas atau cadangan letak komen di bawah atau mesej saya.

Orang Putih vs Raja Buah – Durian Runtuh

Akhirnya musim buah dah sampai, dan ni maksudnya boleh makan banyak durian!

Satu benda pelik dan menarik pasal malaysia ialah banyak rakyat malaysia memang suka buah durian. Mereka suka durian sangat, mereka buatkan peribahasa “Durian Runtuh” – maksud “Dapat untung besar dengan tidak disangka-sangka”. Inilah contoh berapa banyak mereka suka durian sangat , dia kata durian sama dengan untung besar. Kelakar betul tak?

TAPI bila saya baru sampai malaysia saya langsung tak faham kenapa orang sini suka buah itu. Kenapa orang heboh pasal durian lah? Buah tu bau sangat (kadang2 bau macam sampah), dan bila saya cuba rasa macam dia dah busuk lah.

Cop! Sebelum awak marah kat saya untuk menghina ‘Raja Buah’, biar saya bagitahu. Sekarang saya memang suka durian dan berikut cerita macam mana saya jadi ‘orang sayangi durian’.

Imeg dari http://adoi-means-ouch.blogspot.com/2007/12/mat-salleh.html
Imeg dari http://adoi-means-ouch.blogspot.com/2007/12/mat-salleh.html

Sebenarnya, kalau orang barat atau ‘mat salleh’ nak suka durian, dia mesti makan tiga kali dulu. Betul! Macam ni, pertama kali dia makan dia memang tak suka (dan nak bersihkan mulut dengan sabun terus lepas makan), dan biasanya lepas ni dia tak nak cuba lagi dua kali. Kebanyakkan orang tak nak cuba lagi. Tapi dia kena cuba lagi sekali. Kali kedua sama, rasa tak baik sangat. 99% orang berhenti sekarang. Tapi orang berani cuba durian kali ketiga dan dia “dapat durian runtuh” ( “Dapat untung besar dengan tidak disangka-sangka”) dan untung itu ialah buah yang paling sedap dan enakkan. Ni menjelaskan kenapa orang putih yang tinggal kat malaysia masa yang lama suka durian, dan jarang nampak orang putih pelawat suka durian. Macam gambar di atas.

Sebab itu sekarang saya memang suka durian, dah makan 3 kali dan lepas kali ketiga makan banyak lagi. Durian ialah buah tropika saya paling suka dan makan banyak kali sebulan (kalau musim). Sebab masih musim sekarang(bila saya tulis post ni) saya kerap pergi gerai durian.

Jadi, lain kali awak nampak saya makan durian, jangan jsayan sahaja lah – cakap kat saya dan kita boleh share2 berberapa biji durian 🙂

 

Bazaar Ramadhan Masjid India – Misi nak cari kuih..

Minggu lepas bulan Ramadhan dah sampai dan sekarang masa untuk pergi bazaar dan pasar Ramadhan untuk cari makanan.

Semalam (hari sabtu) saya nak pergi Bazaar Ramadhan dekat Masjid Jamek, dan dalam blog ni saya tulis pasal apa saya buat.

Satu tahun lepas saya pergi bazaar yang ni banyak kali, sebab saya suka beli makanan dan minuman kat bazaar ramadhan. Jadi saya fikir bazaar pertama saya pergi tahun ni, lepas bazaar ni pergi kawasan lain dan cari bazaar baru.

Satu benda saya suka pasal bulan ramadhan dan bazaar ramadhan ialah suasana kat sana. Saya tak boleh bagitahu, tapi saya suka sikap orang islam bulan ramadhan. Orang beli makanan dan tunggu untuk waktu magrib, lepas tu dia makan dengan kawan2 dan keluarga dia. Saya rasa macam ada komuniti, sebab semua orang islam buat bersama. Sebab itu saya pergi bazaar pukul 7, sebelum magrib bila orang dah sampai dan nak tunggu untuk buka puasa kat sana. Satu tahun lepas saya kat sana waktu buka puasa, dan nak buat sama tahun ni.
Tapi kalau buat macam tu ada satu hal, bukan hal serius tapi sikit je – ramai orang kat sana dan kena tunggu kalau nak beli benda – dan kadang2 makanan dah habis..

Hari tu saya pergi, saya memang nak cari kuih (saya ingat kuih dari sana sedapnya), dan satu tahun lepas ada satu makcik jual banyak jenis. Kuih saya memang suka ialah seri muka.

Tapi, tahun ni makcik tu tak ada, dan saya tak nampak peniaga jual kuih – mungkin stok dia dah habis, atau dia tak jual tahun ni. Saya jalan sepanjang pasar, termasuk dua2 belah tapi masih tak jumpa kuih tu. Saya rasa bagai dihiris dengan sembilu 🙁 (sekarang saya belajar perumpamaan bahasa dan nak praktis dalam blog saya)

Tak apa la, dia masih ada banyak tempat jual makanan yang sedap. Mungkin lain kali boleh cari la. Lepas saya fikir “hmm nak makan apa hari ni?”, saya pilih roti john (saya tahu, boleh beli kat pasar biasa la, tapi saya suka dan kat bazaar ni ada orang masak roti john segar – lebih sedap la. Selain dari tu dia ada banyak pilihan, tapi banyak orang dan saya mesti pilih cepat huhu)

otak-otakBila tengah jalan balik stesen masjid jamek, ada satu budak kecil jerit kat saya “Abang nak beli otak-otak ke?”. Pertama saya fikir tak apa, sebab dah cuba otak-otak satu kali tahun lepas dan tak suka. Tapi budak tu masak otak-otak segar, dan masih panas so saya beli. (nanti bila saya makan ia sedap gila, so nasib baik saya beli haha).

Sekarang dah nak magrib dan orang siap nak makan so saya nak balik rumah, tapi saya ingat dia ada satu pasar kecil disebelah HSBC (dekat stesen masjid jamek) dan nak tengok kat sana kalau dia ade kuih. Akhirnya saya jumpa kuih tu 🙂 🙂 Lepas tu saya balik rumah untuk makan dan rasa puas hati..

Satu hari nanti saya pergi kepada bazaar ramadhan lain, kat putrajaya kot? Kalau awak ada idea atau bazaar yang sangat bagus boleh tulis kat bawah dalam komen..

Makan angin kat Kuching

Dalam blog post ni saya nak cakap pasal bila saya pergi ke Kuching, Sarawak bulan Mei 2015. Saya nak bagitahu pasal apa2 saya buat kat sana dan bagi idea kalau awak nak pergi. Ingat, blog ni opinion saya je dan saya rekomen awak buat research sendiri sebelum pergi 🙂 Kalau ade komen boleh letak kat bawah..

Blog yang ni ada sesetengah bahagian:

1 – Jalan-jalan dan apa2 saya rekomen awak mesti tengok kat Kuching

2 – Makanan dan minuman sedap

3 – Macam mana pergi tempat kat kuching (bas, teksi ke motor)

 

Jalan-Jalan

Saya kat Kuching 3 hari je la, so tak ada masa untuk tengok semua tempat, tapi tempat yang berikut tempat saya rekomen, kalau awak ada masa lebih banyak bila pergi boleh pergi tempat lain juga 🙂

Kuching Waterfront

Bagunan yang cantik kat tepi Sungai Sarawak
Bagunan yang cantik kat tepi Sungai Sarawak

Tempat ni dekat pusat bandar, dan saya rekomen awak pergi petang/malam hujung minggu. Kat sana hujung minggu ada orang main muzik ‘live’, ada banyak tempat makan dan suasana rasa bagus. Kalau awak tak kisha jalan jauh, boleh jalan lalu jalan tepi sungai cantik. Kalau ada masa lagi, boleh naik sampan ke seberang sungai (kat sana ada kampung melayu, banyak kedai jual kek lapis) Ingat, harga naik sampan biasanya 40sen-1ringgit seorang, tapi kalau orang punya bot tahu awak bukan orang Sarawak dia nak caj harga mahal (kalau orang putih betul dia caj harga mahal) jadi saya fikir awak kena tanya harga dulu. Kalau nak lepak kat waterfront pergi ke tempat jual minuman kat sana.

Pasar Malam Siniawan

Pasar malam Siniawan, jauh dari pusat bandar Kuching tapi interesting
Pasar malam Siniawan, jauh dari pusat bandar Kuching tapi interesting

Tempat ni jauh sikit, dan ada hari sabtu malam dan hari ahad malam sahaja. Pasar ni macam pasar orang cina jual makanan. Tapi, pasar ni dekat kampung cina tradisonal, so ada bagunan dan rumah tua. Cantik, tapi jauh dari pusat bandar. Jalan tu jalan hutan (rasa macam ada hantu) dan kalau naik motor (macam saya) rasa bahaya sikit. Saya fikir kalau ada masa boleh pergi pasar ni, kalau tak ada masa tak apa la

Kampung Budaya Sarawak

Rumah Orang Ulu kat Kampung Budaya Sarawak. Dia main ‘Sape’ (Borneo Guitar)
Rumah Orang Ulu kat Kampung Budaya Sarawak. Dia main ‘Sape’ (Borneo Guitar)

Ok, tempat ni saya memang rekomen la. Jauh sikit dari pusat bandar, tapi perjalanan ke sana cantik (lalu kampung, padi dan paya). Kata sana kena bayar RM60 kalau nak masuk tapi saya rasa memang ‘worth it’ la. Kat sana dia ada rumah tradisional untuk setiap bangsa kat Sarawak (Ada rumah cina, rumah melayu, rumah melanau, rumah orang ulu, rumah iban, rumah penan, rumah bidayu macam2) Apa yang paling interesting pasal tempat ni ialah dia ada banyak makulmat pasal orang asal dan tradisi mereka. Bila kat sana saya faham idea ‘1Malaysia’ – ramai bangsa dalam satu negara. Kalau awak nak boleh tengok rumah dia, tanya dia soalan, cuba makanan tradisi orang asal dan banyak lagi. Tapi ingat, pergi pagi atau petang sebab panas gila kat sana (dan rumah tradisi tak ada aircon haha)

Semenggoh Wildlife Center

Nama orangutan dia ‘Baka’
Nama orangutan dia ‘Baka’

Ni pun jauh sikit dari pusat bandar Kuching (saya tahu, semua tempat jauh sikit!). Kalau awak nak tengok Orangutan dan haiwan lain ni bagus – kalau awak tak kisah tengok orang utan mungkin tempat ni tak idea bagus.. Kat sana dia ada 27 orangutan ‘semi-wild’ (maksud bukan macam zoo, tapi dia bukan 100% asal dari hutan). Hari2 pagi (pukul 9) dan petang (pukul 3) dia letak buah untuk orangutan dan kalau orangutan datang boleh tengok dia dan ambil gambar. Tapi ada satu masalah.. kadang2 kat Sarawak musim buah dan orangutan tak nak datang center tu sebab dia dah makan buah lain. Bila saya pergi (bulan 5) musim buah, so orang kat sana kat mukin orangutan tak datang. Lepas satu jam tunggu kat hutan (ada banyak nyamuk dan panas..) orangutan tak sampai 🙁 Orang guide tu kata kena keluar dan cuba petang atau hari depan. Nasib baik, sebelum kita keluar taman (saya nak minum sekejap sebelum naik motor) orang tu kata ‘ada orangutan, ada orangutan’ so kita lari balik dalam hutan untuk tengok. Ada satu orangutan je, tapi memang baik untuk tengok dia. Untuk berberapa orang kat sana (orang westerner/backpacker) ni ‘once in a lifetime experience’ la 🙂

Taman Negara Bako

Mesti naik bot kalau nak masuk Taman Negara Bako
Mesti naik bot kalau nak masuk Taman Negara Bako

Teka apa.. Tempat ni jauh dari pusat bandar juga tapi pon ‘worth it’ kalau ada masa. Bila sampai kat sana,orang kata tak boleh masuk taman negara sendiri. Saya fikir “eh apa ni la, kenapa tak boleh masuk taman negara”. Dia kata kena naik bot, sebab taman negara tu tak ada jalan raya. Ok tak ada masalah, tapi kena bayar lebih (untuk orang bukan warganegara malaysia harga RM20 masuk taman negara, RM20 seorang pergi, RM20 seorang balik – bukan mahal tapi saya tak tahu pasal harga sebelum sampai – nasib baik bawa duit cukup 😛 ) Perjalanan bot cantik, dan taman negara tu cantik sangat. Saya pergi sana sebab nak tengok Monyet Belanda, tapi saya naik bot pukul 2, dan taman tu tutup pukul 4 (bot terakhir pukul 4) so tak ada masa untuk cari Monyet Belanda. Kat sana dia ade banyak jalan hutan untuk trekking, yang jalan pendek boleh buat kurang satu jam, jalan yang panjang satu hari tak cukup. Saya rasa kalau ada 2 hari 2 malam kat sana (boleh sewa pondok atau buat kem untuk tidur) memang bagus dan boleh buat trekking, tengok monyet, pergi air terjun, lepak kat pantai – ada banyak benda relaks. Saya pergi trekking sekejap je (1 jam je) untuk tengok hutan, lepas tu naik bot ke jeti pukul 4.

Muzium Kucing (Haiwan kucing, bukan bandar Kuching)

Dia bukan Bandar Kuching, dia haiwan kucing (Saya tak ada gambar muzium kucing huhu)
Dia bukan Bandar Kuching, dia haiwan kucing (Saya tak ada gambar muzium kucing huhu)

Kalau awak suka kucing, dan nak belajar lagi pasal kucing dan nak tengok banyak lukisan dan patung kucing pergi la. Kalau awak tak kisah pasal kucing, atau tak suka kucing jangan pergi. Yang tu cukup pasal tempat ni.. serious la.. interesting, tapi bosan sikit untuk saya.

 

Makanan dan Minuman

Orang selalu kata ‘makanan kat Kuching sedap’, jadi saya tak boleh pergi tanpa cuba makanan tu 🙂 Berikut yang makanan dan minuman saya cuba, dan tempat saya boleh rekomen untuk makan dan minum.

Laksa Sarawak

Laksa Sarawak rasa lain dari Laksa biasa, saya rasa lebih sedap
Laksa Sarawak rasa lain dari Laksa biasa, saya rasa lebih sedap

Jadi, laksa ada kat semua negeri (biasanya saya tak suka laksa) tapi Laksa Sarawak rasa lain sikit dan saya suka. Saya tak boleh bagitahu perisa, tapi sedap. Kat Kuching, makanan laut murah so dalam laksa tu dia bagi banyak udang (5 dan atas) (kat mamak dekat rumah saya dia bagi satu je 🙁 ) Kalau nak cuba Laksa Sarawak sedap pergi ke restoran ‘Planet Sambal’

Umai

Yang ni makanan tradisi orang ‘melanau’. Makanan tu ialah ikan dan sayur ‘fermented’ dan rasa sikit macam kimchi. Saya cuba umai sotong dan rasa sedap. Kalau awak nak boleh cuba kat restoran ‘Planet Sambal’ juga.

Kolo Mee

Orang selalu kata mesti cuba kat Kuching, so saya cuba dua kali. Satu kat hawker cina, lagi satu kat restoran melayu. Kolo mee rasa macam maggi, sebab mee tu bukan tebal. Rasa ok la dan harga murah (RM3 je) so saya rasa awak kena cuba. Kalau nak cuba jenis cina, pergi ke hawker dibawah ‘old firestation’ dekat jalan masjid.

Makanan laut

Sotong masak masam manis, sedapnya
Sotong masak masam manis, sedapnya

Kat Kuching ada banyak restoran jual makanan laut segar, tapi ada yang satu foodcourt yang paling best dan banyak orang rekomen. Nama foodcourt tu ‘topspot foodcourt’ dan ada atas tempat letak kereta UTC Kuching. Ramai orang kat sana, dan saya faham kenapa. Makanan tu sedap gila, best saya makan kat malaysia. Harga ok juga 🙂 Kat sana dia ada banyak restoran, dan awak kena pilih apa awak nak dan dia masak segar. Saya cuba sotong masak masam manis, ikan pari masak BBQ, sayur midin (awak mesti cuba ni la). Kalau kat Kuching dan nak makanan laut sedap, tempat ni yang paling sesuai 🙂

Makanan ‘Tribal’

Restoran tu ada makanan tribal sedap :)
Restoran tu ada makanan tribal sedap 🙂

Saya baca satu blog, orang kata ada satu restoran jual makanan ‘Kelabit’ (dia satu gang orang asal tinggal kat highlands) Saya nak pergi sana dan cuba makanan mereka. Makanan dia memang lain dari makanan melayu – dia masak lain, guna sayur lain, semua lain la – tapi sedap. Kalau awak nak pergi, pergi ke restoran ‘Tribal Stove’ dekat Hilton Hotel Kuching. Order tribal set dia (ada makan, minum dan sup untuk RM17 je) Kalau nak cuba Tuak (rice wain dia buat sendiri macam ‘moonshine’) tapi ingat tuak tu bukan halal..

Teh C

Minum ni popular kat sana, macam 3 layer tea (sirap, susu dan teh) tapi rasa lain dari KL. Rasa sedap sebab sirap dia guna macam gula melaka so rasa lain dan lagi sedap. Saya perasan satu benda kat Kuching, bila order minum dia bagi cawan yang besar :S Tapi kalau suka minum banyak (macam saya) tak ada masalah la

Transport

Kalau nak pergi seberang sungai boleh naik sampan
Kalau nak pergi seberang sungai boleh naik sampan

Kalau awak nak makan angin macam saya (nak pergi tempat jauh dari pusat bandar) saya fikir kena pergi sendiri. Dia ada bas dan teksi tapi mahal sikit dan bukan ‘flexible’. Contoh, kalau naik teksi ke taman negara (30km) dia nak tunggu untuk awak nak balik (tak ada teksi dekat taman negara) tapi awak kena bayar dia lebih, dan kalau awak nak balik lambat lagi sikit dia nak duit lagi.

Kalau pergi jalan2 dekat pusat bandar, boleh jalan la. Saya tak suka jalan sebab orang putih rasa panas senang (kalau jalan 100m je, dah peluh) tapi kalau awak orang malaysia saya rasa boleh jalan senang. Kuching ada banyak bas, tapi saya tak guna so tak tahu kalau bagus ke tak.

Saya naik motor (scooter) murah dan senang, boleh berhenti dan tengok permandangan cantik
Saya naik motor (scooter) murah dan senang, boleh berhenti dan tengok permandangan cantik

Saya rekomen awak sewa kereta atau motor, sebab kalau buat macam tu awak boleh buat apa2 awak nak, bila2 awak nak. Saya sewa motor dan rasa memang murah (RM5 sehari untuk minyak!) Kalau sewa motor atau kereta boleh pergi ‘off the beaten track’ dan explore sikit. Tapi suka hati awak la.

Kalau ada duit, boleh buat tour ke semua tempat saya dah tulis. Dekat waterfront dia ada banyak kedai jual tour dan kalau pergi dengan gang kawan atau dengan keluarga harga tak mahala sangat. Banyak orang putih kat sana naik tour ke tempat luar dari pusat bandar.

 

Ok, saya rasa blog dah panjang so nak berhenti sekarang, harap2 awak suka blog ni dan saya bagi sesetengah idea kalau awak pergi Kuching. Kalau awak ada komen pasal bahasa Melayu saya (bagus atau tak bagus) atau ada soalan boleh letak komen kat bawah 🙂

Belajar Bahasa Baru

Belajar Bahasa Baru

So, nama saya Rhys William (tapi awak boleh panggil saya William) dan saya tinggal kat Malaysia untuk masa lama. Satu tahun lepas saya mula belajar bahasa melayu. Bila saya mula belajar bahasa melayu, saya belajar perkataan mudah dan ayat macam ‘basic’ je.

Bila kita datang KL tahun ni, saya tak practise cakap dengan orang disini… Sebab saya malu sikit (actually malu sangat la 🙁 ). Kat sini ada ramai orang cakap bahasa inggeris baik, dan orang tu nak practise bahasa inggeris dengan saya! Tapi saya fikir yang tu excuse jadi saya tak cakap BM…

Anyway, saya tak nak fikir pasal tu. Sebab sekarang saya ada ‘goal’. Sebab saya dah faham perkataan mudah dan ayat mudah, saya mesti praktis je. Kalau saya practise banyak dan belajar lagi perkataan baru saya boleh ‘cakap fluent’ sebelum 1hb januari 2015 harap-harap.

Jadi, sekarang saya dengar radio (stesen saya suka fly fm, tapi stesen tu dalam bahasa inggeris.. jadi saya dengar hot fm – stesen hot fm bagus ke tak? boleh komen..), saya selalu cakap bila-bila, saya baca surat khabar (online dan offline) dan banyak lagi benda untuk praktis..

Actually blog ni idea dari kawan saya. Dia orang melayu dan dia belajar bahasa inggeris tahun lepas, bila dia belajar dia tulis banyak blog dalam bahasa inggeris. Dia kata blog tolong banyak kalau nak guna perkataan baru ke practise ayat. Ada lagi benefit, kalau orang baca dan dia faham bahasa awak nak belajar lebih dari awak, dia boleh komen idea atau suggestion untuk improvement la. So bila saya dengar tu, saya rasa blog idea bagus untuk praktise bm. Kalau awak nampak masalah dengan blog saya ke bahasa saya, boleh komen la, saya nak cakap terima kasih banyak-banyak dalam ‘advance’ 🙂