Makanan Menarik di Penang

Hi semua. Apa khabar? Rhys nak share sikit dekat mana dan apa yang Rhys makan dekat Penang haritu.

Jom lapar sama-sama tengok ni hehe

1. 📍 Restoran Kapitan, Lebuh Chulia

Rhys order Nasi Briyani Claypot Lamb, Roti Naan Garlic dan Butter Chicken. Briyani, yogurt dan rempah lamb tu memang kena rasa dia. Roti Naan ni memang sedap sangat! Cicah sekali dengan Butter Chicken Bertambah padu dan meletop

2. 📍Astaka Taman Tun Sardon

Port sarapan TERBAIK dekat sini. Banyak sangat pilihan dan ada juga yang RARE macam Kuih Serabei. Nasi Lemuni pon susah nak jumpa dekat tempat lain. Sandwich SPECIAL ni pula macam french toast tapi dalam dia ada isi yang pelbagai.

3. 📍Laksa Pokok Janggus

Siapa tak tahu laksa famous di Balik Pulau ni. Orang dari jauh sanggup datang untuk rasa. Bukan ada itu je, banyak lagi boleh order. Rhys tambah Mee udang dan Pisang Goreng yang rangup ni. Makan panas-panas lagi syok!

4. 📍Kedai Makanan Lidiana

Ini memang first time Rhys sampai. Ramai juga tau yang recommend. Ayam masak kicap dia tu memang sedap. Kuah dia pekat dan likat. Boleh tengok sendiri sampai terpantul kilat dia tu. Siapa tak tahu lagi boleh try kedai ni

Nasi Kandar 100 Tahun — Hameediyah Nasi Kandar

Restoran Hameediyah, Pulau Pinang merupakan restoran nasi kandar tertua di Malaysia. Dibuka pada tahun 1907, perniagaan ini telah diwarisi 7 generasi dan masih menjadi pilihan utama warga Pulau Pinang.

Restoran Hameediyah menyajikan hidangan terbaik seperti beriyani, murtabak dan banyak lagi. Dalam episod ini, saya bertemu pemilik restoran bertanyakan perihal sejarah perniagaan nasi kandar tertua, mempelajari resepi dan juga merasai sendiri keenakan makanan di sini.

Resepi Kari Ayam Kapitan — Hameediyah Nasi Kandar

Tak sah ke Pulau Pinang kalau tak merasai keenakan kari ayam kapitan. Rhys tidak melepaskan peluang untuk mempelajari sejarah, dan proses masak hidangan terkenal ini.