Rhys Masak Nasi Dagang

Nasi dagang merupakan hidangan yang sangat terkenal di Pantai Timur. Hidangan yang diperbuat dari campuran beras dan pulut beserta gulai ikan tongkol kebiasaanya dihidangkan sebagai sarapan

Asal usul hidangan ini membuktikan kepentingan bandar pelabuhan di Pantai Timur seperti Kuala Terengganu satu ketika dahulu. Hidangan ini dicipta untuk dijual kepada pedagang yang berlayar jauh dari atau ke pelabuhan tersebut

Di Medan Selera Batu Burok, Kuala Terengganu terletak sebuah gerai makan yang cukup terkenal dengan keenakan Nasi Dagangnya iaitu Sudut Selera Kak Pah. Kak Pah sudah menjual nasi dagangnya hampir 30 tahun dan disukai bukan sahaja penduduk setempat, tapi juga pelancong dalam dan luar negara. Keenakan nasi dagang Kak Pah bukan sahaja memukau rakyat tempatan, tapi juga warga kota London ketika beliau mempamerkan hasil pembuatan dan rasa nasi dagang di Trafalgar Square, London

Saya tidak ingin terlepas peluang belajar proses masak hidangan ini dari Kak Pah dan seawal 3 pagi sudah tiba untuk membantu Kak Pah menyediakan Nasi Dagang.

Otak Otak Ikan Tenggiri

Penjelajahan saya ke Pantai Timur diteruskan lagi ke Kemaman, Terengganu. Kemaman merupakan salah satu pintu gerbang ke negeri Terengganu menjanjikan keunikkan dan pengalaman menarik untuk merasai sendiri otak-otak asli daripada isi ikan yang sebenar.

Saya bertemu Pn. Che Wan Sainah untuk mendalami cara pembuatan otak-otak asli gabungan dari isi ikan sebenar dan sambal resipi turun temurun Otak Otak Che Wan. Berbekalkan pengalaman selama 33 tahun dalam mengusahakan perusahan otak-otak dan satar, ikuti pengambaraan saya dalam siri Mat Salleh Cari Makan Pantai Timur.

Cari makanan baru dan kawan2 baru di Terengganu

2 tahun lepas, bila saya buat “Roadtrip” sekeling Semanjung Malaysia saya lalu Terengganu untuk satu hari je. Walaupun masa tu saya lalu musim hujan, saya rasa macam nak balik Terengganu satu hari nanti..

Akhirnya, lepas 2 tahun saya lawat Terengganu lagi 🙂 Sebab saya baru balik dari 3H2M camping di Pulau Kapas, Terengganu dengan geng hiking saya. Dalam blog post ni saya akan kongsi cerita dan pengalaman saya kat sana.

Hari pertama

Kita naik bas dari Selayang pkl 2 pagi, dan sampai Marang, Terengganu dalam pkl 8 pagi. Nasib baik kita sampai Marang awal sikit, sebab kat sana ada pasar pagi baru buka 😛 Saya beli nasi dagang dan kuih dari pasar tu untuk sarapan. Kuah nasi dagang tu sedap sangat.

Pkl 9 pagi ferry kami sampai dan kita naik ferry ke Pulau Kapas, perjalanan cuma 30-45minit je, sebab Pulau Kapas tak jauh dari Marang.

Untuk lunch kita buat “Shell Out” dengan pelbagai jenis “shellfish”. Sedapnya sebab ni first time saya makan ketam

Kita buat khemah kat LongSha Campsite, tepi pantai. Walaupun kalau buat khemah kira “basic” sikit (bukan “luxury” macam chalet) saya lebih suka khemah sebab rasa lebih “natural”. Saya pasang hammock antara dua pokok kelapa. Bestnya tidur dalam hammock tepi pantai!

 

Trekking ke "Berakit" sebelah pulau.
Trekking ke “Berakit” sebelah pulau.

Petang tu kita pergi hiking ke Berakit, disebalik pulau. Trek tu tak susah sangat, dan kita sampai dalam 45 minit. Kat sebalik pulau tak ada pasir, semua batu dan nampak cantik sangat. Kita lepak kat sini sikit dan beberapa orang berani terjun dari batu ke air. Saya rekomen kalau korang pergi Pulau Kapas, buat trekking ni sebab cantik sangat kat Berakit tu, tapi pastikan pakai kasut betul dan bawak air lebih (walaupun trekking x susah, jalan teruk sikit)

Malam ni kita buat BBQ dan main karok bersama (saya tak berani untuk nyani huhu, dengar je)

Hari kedua

Geng snorkling bersama (saya kat belakang, rambut blond)
Geng snorkling bersama (saya kat belakang, rambut blond)

Lepas kita masak nasi lemak untuk sarapan, kita pergi snorkling kat pantai lain (kita naik bot ke sana). Walaupun tempat kita buat snorkling x cantik sgt (saya rasa coral kat Pulau Tioman lagi cantik) kita nampak banyak ikan “Nemo”.

 

Petang ni “free time” untuk buat aktiviti sendiri, sebenarnya saya tidur sikit petang tu sebab rasa penat sikit. Lepas tu beberapa orang (termasuk saya) meneroka pulau sikit, sementara semua orang lain lepak kat kedai minum dekat jeti.

Saya dan "Mat Dan', mat salleh lain famous sebab boleh cakap loghat Terengganu
Saya dan “Mat Dan’, mat salleh lain famous sebab boleh cakap loghat Terengganu

Malam ni kita lepak dan main kad. Kita juga jumpa “Mat Dan”, yang mat salleh famous sebab boleh cakap loghat Terengganu. Mat Dan tinggal kat Pulau Kapas 6 tahun tak silap. Saya dan Mat Dan sembang sikit dalam bahasa melayu, tapi itu rasa pelik sikit haha

Nanti malam ni, kita ada surprise untuk orang lahir bulan ni (bulan Mac) Itu termasuk saya, dan semua orang lain baling kek dan tepung kat kami. Ni kali kedua saya kena surprise macam ni masa birthday saya, tak tahu kalau biasa untuk kena org dengan tepung masa birthday dia, atau mungkin kawan2 saya di malaysia jahat sikit haha 🙂 😉

Sebenarnya, ada gambar saya lepas kena tepung, tapi saya nampak macam zombie sikit jadi tak nak post kat sini..

Hari ketiga

Masa saya bangun hari ni, saya rasa sedih sikit sebab ni hari terakhir dan nanti kita balik KL. Hari ni kita cuma kemas barang dari campsite, lepas tu buat Majlis Penutup.

Sesi bergambar bersama sebelum pulang ke KL
Sesi bergambar bersama sebelum pulang ke KL

 

Saya tengah makan satar dan akok tepi pantai
Saya tengah makan satar dan akok tepi pantai

Masa kita naik bas, kita berhenti untuk makan kat tepi pantai dekat bandar Marang. Kat sana saya cuba makan makanan tradisi dari sana, termasuk Satar (macam otak-otak) dan Akok (satu jenis kuih) Serius sedap!

Juga kita berhenti dekat kedai jual keropok. Orang kata kalau lawat Terengganu wajib untuk beli keropok dan bawak balik ke KL 🙂

Trip ni memang ohsem dan hanya boleh jadi sebab Geng Trekkers Ohsem (geng hiking saya). Diaorang memang ohsem jugak dan saya nak ucapkan terima kasih kat diaorang untuk trip ni, termasuk makanan sedap dan gambar lawa 😀 Yang best sebab ada ramai orang baru join kami trip ni, dan walaupun tak kenal hari pertama sejak kita balik rasa macam dah lama kenal.

Gambar2 dari sana

Kalau nak tengok gambar lagi dari sana, saya letak beberapa gambar bawah ni. Saya tak punya gambar ni, sebab dia ditangkap dari orang lain.

Kalau korang akan pergi Pulau Kapas, saya boleh rekomen pergi ke Campsite LongSha. Kalau nak tanya saya apa2 pasal sana boleh mesej saya 🙂

Jalan-jalan di Malaysia Bahagian 1a

Nak cakap sekejap, blog ni ayat tunggang sangat, sebab ni blog kedua saya tulis tahun 2014 bila baru belajar Bahasa Melayu. Sekarang kefahaman bahasa dah tingkatkan (harap2 😉 ). Kalau nak baca blog lebih baru tengok disini

 

Dalam blog post ni saya tulis pasal bila saya jalan-jalan di Malaysia. Harap-harap awak suka post ni, dan mungkin awak ambil ideas untuk jalan-jalan awak :-).

Jadi, Disember lepas (2013) saya ada idea macam mana nampak Malaysia – kenapa tak boleh buat ‘road trip’? Kalau guna kereta untuk jalan-jalan boleh pergi ‘luar beaten track’ dan cari baru tempat. Ok, kalau buat roadtrip tak boleh nampak Sarawak dan Sabah tapi tak apa – boleh jalan-jalan sana dalam masa depan..

So kita jalan-jalan penisular malaysia sahaja, kita ambil jalan dalam map di bawah:

Saya tak cukup masa untuk tulis semua ‘experience’ dalam blog ni (kalau saya cuba, saya fikir saya tidur sebelum habis!!) tapi saya share-share sikit je. Saya tulis pasal setiap bandar, dan pasal experience terbaik.

Kuala Lumpur

Ok, saya tak perlu tulis pasal KL, sebab ramai orang tahu pasal KL. Kita keluar dari KL pagi, dan naik highway utara-selatan ke Melaka. Kita berhenti kat Port Dixon untuk gambar dan minum je sebab kita mesti datang Johor Baru sebelum hari tu habis.

Melaka

jonker walk
Kita lalu jonker walk banyak kali bila nak cari parking..

Bandar tu cantik sangat, tapi ada banyak kereta jadi kita ambil masa lama untuk cari parking. Tapi, kita nampak banyak tempat interesting bila pandu ke parking. Lepas kita cari parking, kita pergi ke ‘Jonker Walk’ (ada orang kata “thats a nice place to walk around”). Sebab kita tak ada masa, kita jalan-jalan cepat dan makan ‘tart nanas’ je. Lepas tu kita pergi ke JB untuk tidur..

Perjalanan ke JB paling mudah, guna highway je. Tapi kita memang lapar!! Lepas 2 jam kita mesti makan, so kita berhenti kat service stop dan makan banyak roti dan minum kopi dan redbull huhuhu.

Johor Baru

Kita sampai JB memang lewat, saya tak tahu kenapa.. Bila kita sampai kita cuba cari hotel sebab kita tak buat booking dalam advance untuk roadtrip ni (sebab kita suka bila selalu flexible)

jalan-jalan di malaysia
Saya tengah memandu 🙂 Kita selalu sewa kereta perodua viva sebab paling murah dan ‘reliable’

Tapi, ada satu masalah – hotel kat JB mahal sikit (saya fikir sebab dekat Singapore..) ada lagi masalah sebab hotel tak ada parking. Kita ada banyak benda dalam kereta so tak nak tinggal kat jalan kat malam.

Lepas 2 jam (JB ada jalan sehala dalam pusat bandar – saya pandu jalan tu banyaaaak kali so sekarang saya memang tahu jalan tu..) Kita cari hotel dengan free parking kat bawah. Hotel tu macam ‘basic’ tapi murah so tak boleh complain 🙂 Dari hotel tu boleh nampak singapore dan causeway jugak.

Sekarang memang lambat, so kita tak cukup masa untuk banyak jalan-jalan jadi pergi pasar malam je. Kita ada burger masak JB style – sedap – lepas tu kita penat gila so pergi hotel untuk tidur. Esok ada hari panjang..

Kuantan

kuantan roadtrip
Nangka madu besar gila dekat Kuantan

Hari ni ada banyak km, dan route tu tak guna highway so boleh nampak ‘countryside’ dan kampung. Jalan tu memang sama, ada banyak padang potok palm je. Bila dekat kuantan ada banyak banjir kat jalan sebab bulan tu hujang sangat dan banyak jalan banjir. Nasib baik jalan bukan tutup sebab saya tak tahu jalan lain :O

Bila sampai Kuantan lagi hujang dan ada banyak jem jugak. Kita ada masalah sama JB, tak boleh cari hotel a)murah dan b)ada parking. Kat sana tak ade lagi orang putih so beberapa orang jsayan saya.. Kita dalam jem untuk satu jam bila nak cari hotel..

Bila kita check in ke hotel, lapar sikit. Tapi hotel tu ada makanan mahal sahaja, so kita pandu untuk cari mamak ke restoran lain. Tapi kita tak ada masa untuk cari restoran yang bagus. Lepas satu jam (dalam trafik jem sama) kita nampak satu mamak je (tapi mamak yang tu tak nampak baik.. awak tahu beberapa mamak macam tu kan..) Tapi sekarang kita lapar gilaa so makan kat sana..

Makanan dari mamak tu tak baik sangat, ada sotong (Kuantan paling popular untuk sotong ke tak?) tapi sotong dari mamak tu masak satu hari lepas. Sejuk dan rasa tak baik… Esok perut saya adoi..

Satu hari nanti saya nak balik Kuatan (bukan musim hujan) dan buat jalan2 kat sana 1-2 hari – sebab kali ni tak ada masa untuk tengok semua. Saya ade kawan dari sana dan dia dah offer untuk pergi jalan2 dengan saya kat sana. Saya rasa Kuantan ade banyak lagi untuk ‘explore’ tapi kali ni tak sempat..

Kuala Terengganu

Ada lagi experience  dengan Kuantan, Bila kita kelaur Kuantan guna highway ke Terengganu. Tapi highway tu tak habis, so tanda tak ada perkataan dan kita confused sikit. Kita naik highway, lepas setengah jam kita realise kita pandu dalam direction salah. Alamak!!..Saya tak tahu kenapa tanda kat sana tak ada perkataan atau directions tapi saya fikir ramai orang ada masalah tu jugak. Tak apa..

Bila saya plan roadtrip tu, saya ada plan untuk tinggal Terengganu satu malam. Tapi, bila kita sampai kat sana masa sebelum tengah hari. So kita cakap nak pergi Kota Baru hari tu jugak. So kita ada masa sikit kat Terengganu untuk jalan-jalan je.

Kat sana ramai orang jsayan gila kat saya. Macam diaorang tak nampak ‘mat salleh’ sebelum. Sebab yang tu sukar sikit untuk saya sebab tak rasa selesa, sebenarnya sekali dalam kedai kita dengar orang cakap (dalam bm) “terrorist datang kat sini”.

Mungkin dia cakap “tourist” dan saya tak dengar betul, sebab saya bukan terrorist la. Saya rasa macam ‘orang buka otak’ (open minded, tapi saya fikir ayat tu tak translate haha) dan nak jalan2 kat tempat orang putih jarang pergi..

terengganu bas
Bas kat terengganu pelik sikit. Nampak macam bas tua..

Tak apa, jangan risau pasal tu, Terengganu cantik sangat. Ada satu pasar kita jalan-jalan, ada telur penyuh (pelik sikit) dan ada gula-gula sedap (masak dengan sagu). Kita nak cuba durian Terengganu tapi orang buah nak caj harga gila (dia nak tigapuluh untuk berberapa biji je – mungkin bukan musim buah?)

Saya nak datang balik ke Terengganu sebab hari yang tu kita tak ada masa untuk jalan-jalan semua. Ada 2 jam je sebab kita mesti sampai Kota Baru sebelum malam.

Jalan ke Kota Baru (boleh cakap KB, atau macam tu bunyi pelik?) mudah sangat. Tapi jauhnya so kita sampai KB lepas magrib dan jalan tu tak ada lampu so kita sesat sikit. Kita berhenti kat kedai untuk redbull (dalam roadtrip tu saya pandu untuk sepuluh jam setiap hari so mesti minum redbull banyak). Tapi orang punya kedai jsayan sangat, bila kita nak bayar dia jalan ke belakang kedai dan dia pedulikan saya. Saya fikir dia malu sikit atau tak boleh cakap bahasa inggeris so tak ada masalah. Tapi kelakar bila dia akhirnya cakap dengan kita sebab dia buat ‘grunt’ je – tak cakap bahasa melayu, bahasa cina ke bahasa inggeris – buat’ grunt’ sahaja. Pelik sikit tapi kelakar 😀

Blog post ni dah panjang sikit, so saya tulis pasal negeri dan bandar lain dalam blog depan (klik disini untuk baca blog bahagian 2). Nanti saya tulis pasal Kota Baru, Taman Negara Belum, Perlis, Kedah, Penang dan banyak lagi!

Ingatkan blog ni untuk saya praktis tulis perkataan dan ayat dalam BM, so kalau awak tengok masalah atas boleh komen atau pm saya 🙂 Terima kasih banyak-banyak dalam advance