“Pudding Raja Pahang”… Rhys dan Family Vlog Episode 2

Sampai hati Leo tak nak share makanan dengan bapak dia ? Sedap sangat lah tu..

Selamat datang ke lagi satu episode “Rhys dan Family Vlog”. Weekend lepas Rhys dan family merentas negeri ke Kuantan, Pahang. Misi kali ini bukan saja untuk berjalan-jalan, tapi juga untuk menikmati pelbagai jenis makanan yang sedap dan popular di Kuantan.

Walaupun hanya satu hari sahaja di Kuantan, ada macam-macam kami buat, dan ada macam-macam kami makan.

Nak tahu apa aktiviti Rhys dengan family buat? Jom tengok vlog ni..

?Senarai lokasi dalam video:

Eda Yasin Nasi Minyak Warisan

Tg Api Jalan Tanjung Api, Kampung Tanjung Api, 25050 Kuantan, Pahang

Google Map: https://goo.gl/maps/QK4sy8b2o32cchmB9

MM Dessert By MM Catering

No. 2, Gerai PKNP, Jalan Tanjung Api, Kampung Selamat, 25150 Kuantan, Pahang

Google Map: https://g.page/mmdessertbymmcatering?share

Jaman Tory Resepi

Bandar Indera Mahkota, 25200 Kuantan, Pahang

Google Map: https://goo.gl/maps/yU9aCSUEcZzwcQLw7

Rhys Makan Sambal Petai

Saya meneruskan penjelajahan Pantai Timur, Malaysia dan kini sudah tiba di Kuantan. Kuantan merupakan ibu negeri Pahang . Terletak di persisiran Laut China Selantan, Kuantan bukan sahaja terkenal sebagai bandar yang membangun tapi juga tumpuan pelancong dari seluruh dunia. Kedudukan Kuantan di persisiran pantai menjadikan ikan segar sebagai sumber makanan warga setempat.

Seawal 3 pagi, saya ke Kompleks LKIM, Kuantan untuk menimba pengalaman melihat proses borong ikan di pasar ini. Kemudiannya saya bertemu dengan pengurus restoran terkenal, Ana Ikan Bakar Petai untuk mengetahui lebih lanjut mengenai proses penyediaan makanan. Sebelum hari tamat, saya merasai sendiri keenakan juadah yang berasaskan makanan laut segar di Ana Ikan Bakar Petai, Kuantan.

Jalan-jalan di Malaysia Bahagian 1a

Nak cakap sekejap, blog ni ayat tunggang sangat, sebab ni blog kedua saya tulis tahun 2014 bila baru belajar Bahasa Melayu. Sekarang kefahaman bahasa dah tingkatkan (harap2 😉 ). Kalau nak baca blog lebih baru tengok disini

 

Dalam blog post ni saya tulis pasal bila saya jalan-jalan di Malaysia. Harap-harap awak suka post ni, dan mungkin awak ambil ideas untuk jalan-jalan awak :-).

Jadi, Disember lepas (2013) saya ada idea macam mana nampak Malaysia – kenapa tak boleh buat ‘road trip’? Kalau guna kereta untuk jalan-jalan boleh pergi ‘luar beaten track’ dan cari baru tempat. Ok, kalau buat roadtrip tak boleh nampak Sarawak dan Sabah tapi tak apa – boleh jalan-jalan sana dalam masa depan..

So kita jalan-jalan penisular malaysia sahaja, kita ambil jalan dalam map di bawah:

Saya tak cukup masa untuk tulis semua ‘experience’ dalam blog ni (kalau saya cuba, saya fikir saya tidur sebelum habis!!) tapi saya share-share sikit je. Saya tulis pasal setiap bandar, dan pasal experience terbaik.

Kuala Lumpur

Ok, saya tak perlu tulis pasal KL, sebab ramai orang tahu pasal KL. Kita keluar dari KL pagi, dan naik highway utara-selatan ke Melaka. Kita berhenti kat Port Dixon untuk gambar dan minum je sebab kita mesti datang Johor Baru sebelum hari tu habis.

Melaka

jonker walk
Kita lalu jonker walk banyak kali bila nak cari parking..

Bandar tu cantik sangat, tapi ada banyak kereta jadi kita ambil masa lama untuk cari parking. Tapi, kita nampak banyak tempat interesting bila pandu ke parking. Lepas kita cari parking, kita pergi ke ‘Jonker Walk’ (ada orang kata “thats a nice place to walk around”). Sebab kita tak ada masa, kita jalan-jalan cepat dan makan ‘tart nanas’ je. Lepas tu kita pergi ke JB untuk tidur..

Perjalanan ke JB paling mudah, guna highway je. Tapi kita memang lapar!! Lepas 2 jam kita mesti makan, so kita berhenti kat service stop dan makan banyak roti dan minum kopi dan redbull huhuhu.

Johor Baru

Kita sampai JB memang lewat, saya tak tahu kenapa.. Bila kita sampai kita cuba cari hotel sebab kita tak buat booking dalam advance untuk roadtrip ni (sebab kita suka bila selalu flexible)

jalan-jalan di malaysia
Saya tengah memandu 🙂 Kita selalu sewa kereta perodua viva sebab paling murah dan ‘reliable’

Tapi, ada satu masalah – hotel kat JB mahal sikit (saya fikir sebab dekat Singapore..) ada lagi masalah sebab hotel tak ada parking. Kita ada banyak benda dalam kereta so tak nak tinggal kat jalan kat malam.

Lepas 2 jam (JB ada jalan sehala dalam pusat bandar – saya pandu jalan tu banyaaaak kali so sekarang saya memang tahu jalan tu..) Kita cari hotel dengan free parking kat bawah. Hotel tu macam ‘basic’ tapi murah so tak boleh complain 🙂 Dari hotel tu boleh nampak singapore dan causeway jugak.

Sekarang memang lambat, so kita tak cukup masa untuk banyak jalan-jalan jadi pergi pasar malam je. Kita ada burger masak JB style – sedap – lepas tu kita penat gila so pergi hotel untuk tidur. Esok ada hari panjang..

Kuantan

kuantan roadtrip
Nangka madu besar gila dekat Kuantan

Hari ni ada banyak km, dan route tu tak guna highway so boleh nampak ‘countryside’ dan kampung. Jalan tu memang sama, ada banyak padang potok palm je. Bila dekat kuantan ada banyak banjir kat jalan sebab bulan tu hujang sangat dan banyak jalan banjir. Nasib baik jalan bukan tutup sebab saya tak tahu jalan lain :O

Bila sampai Kuantan lagi hujang dan ada banyak jem jugak. Kita ada masalah sama JB, tak boleh cari hotel a)murah dan b)ada parking. Kat sana tak ade lagi orang putih so beberapa orang jsayan saya.. Kita dalam jem untuk satu jam bila nak cari hotel..

Bila kita check in ke hotel, lapar sikit. Tapi hotel tu ada makanan mahal sahaja, so kita pandu untuk cari mamak ke restoran lain. Tapi kita tak ada masa untuk cari restoran yang bagus. Lepas satu jam (dalam trafik jem sama) kita nampak satu mamak je (tapi mamak yang tu tak nampak baik.. awak tahu beberapa mamak macam tu kan..) Tapi sekarang kita lapar gilaa so makan kat sana..

Makanan dari mamak tu tak baik sangat, ada sotong (Kuantan paling popular untuk sotong ke tak?) tapi sotong dari mamak tu masak satu hari lepas. Sejuk dan rasa tak baik… Esok perut saya adoi..

Satu hari nanti saya nak balik Kuatan (bukan musim hujan) dan buat jalan2 kat sana 1-2 hari – sebab kali ni tak ada masa untuk tengok semua. Saya ade kawan dari sana dan dia dah offer untuk pergi jalan2 dengan saya kat sana. Saya rasa Kuantan ade banyak lagi untuk ‘explore’ tapi kali ni tak sempat..

Kuala Terengganu

Ada lagi experience  dengan Kuantan, Bila kita kelaur Kuantan guna highway ke Terengganu. Tapi highway tu tak habis, so tanda tak ada perkataan dan kita confused sikit. Kita naik highway, lepas setengah jam kita realise kita pandu dalam direction salah. Alamak!!..Saya tak tahu kenapa tanda kat sana tak ada perkataan atau directions tapi saya fikir ramai orang ada masalah tu jugak. Tak apa..

Bila saya plan roadtrip tu, saya ada plan untuk tinggal Terengganu satu malam. Tapi, bila kita sampai kat sana masa sebelum tengah hari. So kita cakap nak pergi Kota Baru hari tu jugak. So kita ada masa sikit kat Terengganu untuk jalan-jalan je.

Kat sana ramai orang jsayan gila kat saya. Macam diaorang tak nampak ‘mat salleh’ sebelum. Sebab yang tu sukar sikit untuk saya sebab tak rasa selesa, sebenarnya sekali dalam kedai kita dengar orang cakap (dalam bm) “terrorist datang kat sini”.

Mungkin dia cakap “tourist” dan saya tak dengar betul, sebab saya bukan terrorist la. Saya rasa macam ‘orang buka otak’ (open minded, tapi saya fikir ayat tu tak translate haha) dan nak jalan2 kat tempat orang putih jarang pergi..

terengganu bas
Bas kat terengganu pelik sikit. Nampak macam bas tua..

Tak apa, jangan risau pasal tu, Terengganu cantik sangat. Ada satu pasar kita jalan-jalan, ada telur penyuh (pelik sikit) dan ada gula-gula sedap (masak dengan sagu). Kita nak cuba durian Terengganu tapi orang buah nak caj harga gila (dia nak tigapuluh untuk berberapa biji je – mungkin bukan musim buah?)

Saya nak datang balik ke Terengganu sebab hari yang tu kita tak ada masa untuk jalan-jalan semua. Ada 2 jam je sebab kita mesti sampai Kota Baru sebelum malam.

Jalan ke Kota Baru (boleh cakap KB, atau macam tu bunyi pelik?) mudah sangat. Tapi jauhnya so kita sampai KB lepas magrib dan jalan tu tak ada lampu so kita sesat sikit. Kita berhenti kat kedai untuk redbull (dalam roadtrip tu saya pandu untuk sepuluh jam setiap hari so mesti minum redbull banyak). Tapi orang punya kedai jsayan sangat, bila kita nak bayar dia jalan ke belakang kedai dan dia pedulikan saya. Saya fikir dia malu sikit atau tak boleh cakap bahasa inggeris so tak ada masalah. Tapi kelakar bila dia akhirnya cakap dengan kita sebab dia buat ‘grunt’ je – tak cakap bahasa melayu, bahasa cina ke bahasa inggeris – buat’ grunt’ sahaja. Pelik sikit tapi kelakar 😀

Blog post ni dah panjang sikit, so saya tulis pasal negeri dan bandar lain dalam blog depan (klik disini untuk baca blog bahagian 2). Nanti saya tulis pasal Kota Baru, Taman Negara Belum, Perlis, Kedah, Penang dan banyak lagi!

Ingatkan blog ni untuk saya praktis tulis perkataan dan ayat dalam BM, so kalau awak tengok masalah atas boleh komen atau pm saya 🙂 Terima kasih banyak-banyak dalam advance