TOP 5 Makanan di TASEK, KotaSAS

Sejak akhir-akhir ni, saya selalu ke pergi ke 📍TASEK, KotaSAS. Boleh kata semua kedai makan dekat situ saya dah sampai dan makan. Dan harini, saya nak share TOP 5 Makanan di 📍Food Court TASEK.

1. Cendol Kepal Durian Pulut (AJA’S DOME CAFE) 🍧

Kombinasi yang cukup lazat! Kemanisan durian di campur dengan cendol yang sejuk dan berlemak tu berjaya menambat hati saya. Tambah lagi kepuasan dengan pulut tu, SEMPURNA!

2.Satay Ayam dan Daging (SYUK SATAY) 🍗🍖

Satay ni dibakar panas bila korang order. Ada juga satay kambing tau! Jadi, sampai meja pon masih panas! Makan pula dengan kuah kacang yang pekat. Kalau rasa tak kenyang, boleh order nasi impit lebih sikit. 👍

3. Yee Mee Ayam Cendawan (SIZZLING & CLAYPOT) 🍜

Kalau korang minat Sizzling, boleh juga cuba di sini. Meletup letup kuah tu bila sampai ke meja saya. Kuahnya pun tak kedekut. Sama juga dengan lauk dan sayur dalam tu! Berselera saya makan dan habiskan 🔥

4. Nasi Lemak Sambal Kerang dan Ayam Goreng (CITARASA CIK NA) 🍛

Apa yang special dekat sini adalah sambal kerang dia. Dia masak bila korang order je tau! Jadi, boleh rasa kerang yang fresh tu. Saya tambah juga ayam goreng untuk lagi padu!

5. Bakso Beranak (PENYET) 🧆

Haaa. Gemok betul bakso ni. Besar macam penumbuk 👊🏻 saya pon ada. Dalam bakso tu, ada isi lagi bakso bakso kecil dan telur! Ni kalau masih lapar lepas makan, tak tahu laaa… 😂

“Pudding Raja Pahang”… Rhys dan Family Vlog Episode 2

Sampai hati Leo tak nak share makanan dengan bapak dia ? Sedap sangat lah tu..

Selamat datang ke lagi satu episode “Rhys dan Family Vlog”. Weekend lepas Rhys dan family merentas negeri ke Kuantan, Pahang. Misi kali ini bukan saja untuk berjalan-jalan, tapi juga untuk menikmati pelbagai jenis makanan yang sedap dan popular di Kuantan.

Walaupun hanya satu hari sahaja di Kuantan, ada macam-macam kami buat, dan ada macam-macam kami makan.

Nak tahu apa aktiviti Rhys dengan family buat? Jom tengok vlog ni..

?Senarai lokasi dalam video:

Eda Yasin Nasi Minyak Warisan

Tg Api Jalan Tanjung Api, Kampung Tanjung Api, 25050 Kuantan, Pahang

Google Map: https://goo.gl/maps/QK4sy8b2o32cchmB9

MM Dessert By MM Catering

No. 2, Gerai PKNP, Jalan Tanjung Api, Kampung Selamat, 25150 Kuantan, Pahang

Google Map: https://g.page/mmdessertbymmcatering?share

Jaman Tory Resepi

Bandar Indera Mahkota, 25200 Kuantan, Pahang

Google Map: https://goo.gl/maps/yU9aCSUEcZzwcQLw7

Rhys Makan Sambal Petai

Saya meneruskan penjelajahan Pantai Timur, Malaysia dan kini sudah tiba di Kuantan. Kuantan merupakan ibu negeri Pahang . Terletak di persisiran Laut China Selantan, Kuantan bukan sahaja terkenal sebagai bandar yang membangun tapi juga tumpuan pelancong dari seluruh dunia. Kedudukan Kuantan di persisiran pantai menjadikan ikan segar sebagai sumber makanan warga setempat.

Seawal 3 pagi, saya ke Kompleks LKIM, Kuantan untuk menimba pengalaman melihat proses borong ikan di pasar ini. Kemudiannya saya bertemu dengan pengurus restoran terkenal, Ana Ikan Bakar Petai untuk mengetahui lebih lanjut mengenai proses penyediaan makanan. Sebelum hari tamat, saya merasai sendiri keenakan juadah yang berasaskan makanan laut segar di Ana Ikan Bakar Petai, Kuantan.