Wednesday Rice?.. Vlog Kota Bharu (Bahagian 2)

Ewa ewa… ewa bule….. 🪁🌝

Bahagian 2 “Rhys dan Family Vlog” ke Kota Bharu Kelantan.

Bersempena “Cuti Krismas” Rhys dan family merentas ke Kota Bharu, Kelantan. Misi kali ini bukan saja untuk berjalan-jalan, tapi juga untuk menikmati pelbagai jenis makanan yang sedap dan popular di Kelantan. Memandangkan hari ini hujan lebat, cuaca tak mengizinkan kami naik bot seperti plan asal, jadi tak apa – masih banyak aktiviti-aktiviti boleh buat 😃

Juga nak pergi rasa makanan kegemaran Rhys di Malaysia “rice to wednesday” (Nasi Kerabu 😋)

Boleh tengok bahagian satu sini: https://fb.watch/2GLWVQntjj/

🙏 Ribuan terima kasih kepada Issey – Guide Semutar tolong uruskan aktiviti-aktiviti Rhys di Kelantan.
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCLdu3LW4wVP4iXIJncFVv3w
IG: https://www.instagram.com/issey_guidesemutar/​

📍Senarai lokasi dalam video:

Ayang Cafe
4652, Jalan Masjid Langgar, Kampung Langgar,
15200 Kota Bharu, Kelantan
Google Map: https://goo.gl/maps/Fh3NVCd58CgLk1218​

Collectibles Museum
Lot 1318 Taman Koperatif Tanjung Chat, Jalan Wakaf Mek Zainab,
Tanjung chat, 15300 Kota Bharu, Kelantan
Google Map: https://g.page/collectiblesmuseum?share

Singgora Homestay
(tiada terima walk-in. Digalakkan call sebelum datang untuk buat tempahan)
Lot 860 Kg Air Deras Jalan Tengku Maasum Mukim Padang Enggang Pasir Hor,
Lorong Masjid, 15150 Kota Bharu, Kelantan
Google Map: https://goo.gl/maps/4FQdamWV65tdDa3H7

Nasi Kerabu Pulau Belacan
Kawasan Perindustrian Mara,
16100 Pengkalan Chepa, Kelantan
Google Map: https://goo.gl/maps/a13M2BLbhH7TwNJ57​

Nasi Kerabu Kuah Tumis

Seperti yang semua tahu, nasi kerabu merupakan makanan kegemaran saya. Memang tak sah kalau datang Kelantan tak singgah makan nasi kerabu. Dalam episod terakhir Mat Salleh Cari Makan Kelantan, saya sempat untuk singgah ke sebuah kedai Nasi Kerabu yang popular di sekitar Kota Bahru Kelantan.

Nasi kerabu memang digemari orang masyarakat tempatan. Kalau di episod Mat Salleh Cari Makan Pantai Timur, saya sudah belajar macam mana nak buat nasi kerabu dari awal hingga akhir proses. Kali ini, saya akan belajar cara-cara untuk membuat kuah tumis nasi kerabu pula.

Memang sedap nasi kerabu di makan bersama kuah tumis, tambahan pula dengan lauk-pauk yang lain seperti kambing bakar, solok lada, jeruk bawang putih dan telur masin. Pada yang belum cuba makan nasi kerabu bersama kuah tumis, saya cadang untuk datang ke Lieniey Nasi Kerabu dan rasa sendiri kesedapan nya!

?Lokasi » Lieniey Nasi Kerabu Tumis
Jalan Abdul Kadir Adabi, 15200 Kota Bharu, Kelantan
https://goo.gl/maps/z3YWPY1wp4x5twUe7

☎ 013-9503539

⏰ Waktu Operasi » Setiap hari dari 7.30 pagi hingga 2.00 petang

Resepi Nasi Kerabu Sedap

Nasi Kerabu merupakan hidangan yang terkenal di seluruh Kelantan. Tak sah makan nasi kerabu tanpa budu. Selepas melawat perusahaan Budu Cap Ketereh di Rantau Panjang, Kelantan, Rhys singgah ke Kampung Pulau Belacan untuk mempelajari lebih lanjut proses pembuatan Nasi Kerabu pula.

Tonton video Proses Pembuatan Budu Cap Ketereh

Nasi Kerabu Kg. Pulau Belacan: https://goo.gl/maps/Nxm3RFqQYsBe1uQw7

Senarai Harga:
Nasi Kerabu Ayam Bakar: RM 4.00
Nasi Kerabu Daging Bakar: RM 5.00
Nasi Kerabu Kambing Bakar: RM 8.00

Mat Salleh Masak Budu?

Budu merupakan sejenis pekasam yang dibuat menggunakan ikan bilis. Makanan tradisional ini terkenal di negeri-negeri pantai timur Malaysia dan juga negero-negeri selatan Thailand. Tanya sahaja warga Kelantan, pasti mereka suka kan budu dan menjadikan budu sos wajib di atas meja makan.

Saya ke kilang budu terbesar di Malaysia iaitu Budu Cap Ketereh. Kilang yang berusia 40 tahun ini diasaskan Encik Ismail. Beliau ingin menyelesaikan masalah lambakan ikan bilis ketika itu dan beliau mengusahakan pengeluaraan budu secara komersial. Bermula dengan 1-2 dozen botol sahaja sehari, hari ini kilang budu cap ketereh mengeluarkan ribuan botol sehari dan memasarkannya di seluruh Malaysia.

Jom belajar proses pembuatan budu dan apa agaknya rasa budu? Saya suka atau tak?

Kawe nok make nasi kerabu…

Hari ni saya nak tunjuk korang video saya cari nasi kerabu sangat sedap di KL. Saya juga cuba “kecek kelate” (cakap loghat Kelantan)

Antara nasi kerabu saya pernah makan, yang ni salah satu paling sedap. Saya suka kedai ni sebab dia masih dimasak secara asal dan tradisional. Yang penting, untuk jadikan nasi warna “biru” dia tak guna perwarna, dia masih guna “bunga telang”

Korang nak tahu maklumat lanjut pasal nasi kerabu ni, dan tengok saya kecek kelate? Jom tengok video! Tengok di bawah ni..

p.s. Juga ada guest appearance dari seorang “minah salleh” boleh cakap bahasa melayu!