Resepi Nasi Kerabu Sedap

Nasi Kerabu merupakan hidangan yang terkenal di seluruh Kelantan. Tak sah makan nasi kerabu tanpa budu. Selepas melawat perusahaan Budu Cap Ketereh di Rantau Panjang, Kelantan, Rhys singgah ke Kampung Pulau Belacan untuk mempelajari lebih lanjut proses pembuatan Nasi Kerabu pula.

Tonton video Proses Pembuatan Budu Cap Ketereh

Nasi Kerabu Kg. Pulau Belacan: https://goo.gl/maps/Nxm3RFqQYsBe1uQw7

Senarai Harga:
Nasi Kerabu Ayam Bakar: RM 4.00
Nasi Kerabu Daging Bakar: RM 5.00
Nasi Kerabu Kambing Bakar: RM 8.00

Mat Salleh Masak Budu?

Budu merupakan sejenis pekasam yang dibuat menggunakan ikan bilis. Makanan tradisional ini terkenal di negeri-negeri pantai timur Malaysia dan juga negero-negeri selatan Thailand. Tanya sahaja warga Kelantan, pasti mereka suka kan budu dan menjadikan budu sos wajib di atas meja makan.

Saya ke kilang budu terbesar di Malaysia iaitu Budu Cap Ketereh. Kilang yang berusia 40 tahun ini diasaskan Encik Ismail. Beliau ingin menyelesaikan masalah lambakan ikan bilis ketika itu dan beliau mengusahakan pengeluaraan budu secara komersial. Bermula dengan 1-2 dozen botol sahaja sehari, hari ini kilang budu cap ketereh mengeluarkan ribuan botol sehari dan memasarkannya di seluruh Malaysia.

Jom belajar proses pembuatan budu dan apa agaknya rasa budu? Saya suka atau tak?

Ikan Patin Temerloh

Pengembaraan Mat Salleh Cari Makan di Pantai Timur diteruskan ke Temerloh, Pahang. Titik tengah semenanjung Malaysia. Sebut sahaja Temerloh, pasti ada yang menggambarkan Tempoyak Ikan Patin.

Tapi dalam episod kali ini, saya bukan semata-mata menjamah tempoyak, tetapi mempelajari sendiri bagaimana ikan patin diternak dan mengapa Temerloh terkenal dengan ikan patinnya yang berkualiti tinggi.

Top 10 Nasi Lemak Terbaik & Menarik

Bersempena dengan “The Nasi Lemak Show” berikut adalah 10 kedai nasi lemak terbaik dan menarik yang anda patut cuba!

1. NASI LEMAK SALEHA

Nama: Nasi Lemak Saleha

Lokasi: Sri Rampai & Kampung Pandan, Kuala Lumpur

Sejarah: Mula beroperasi di Kampung Pandan lebih 30 tahun lepas

Nasi: Nasi lemak Tanak (dimasak dalam rice cooker). Rasa berlemak, lembut dan bersantan.

Sambal: Masak lebih dari 6 jam. Rasa halus, manis ada sikit pedas.

Condiments: Ikan bilis, kacang tanah, timun dan telur. Lengkap dan rasa secukupnya.

Lauk best seller: Ayam Rendang. Rasa asli dan sedap.

Tonton review penuh di sini: 

2. NASI LEMAK WANJO

Nama: Nasi Lemak Wanjo

Lokasi: Kampung Baru, Kuala Lumpur

Sejarah: Beroperasi di Kampung Baru sejak tahun 1963

Nasi: Nasi Lemak Kukus. Nasi kukus tiga kali dalam tong kayu yang asli. Sebutir, rasa berlemak, lembut dan berderai.

Sambal: Dimasak lebih dari 8 jam. Halus dan manis.

Condiments: Ikan bilis, timun dan sebiji telur. Boleh pilih antara telur rebus atau telur goreng. Ikan bilis rangup dan tak masin.

Lauk best seller: Paru Goreng. Ada rasa rempah tersendiri dan tak liat.

Tonton review penuh di sini: 

3. NASI LEMAK CIAST

Nama: Nasi Lemak D’Ciast

Lokasi: Seksyen 19, Shah Alam

Sejarah: Beroperasi sejak tahun 1986, dan resipi turun-temurun

Nasi: Nasi lemak kukus. Berderai, rasa berlemak dan lembut.

Sambal: Sambal pedas manis, kadang-kadang ada hari sambal pedas, kadang-kadang ada sambal manis.

Condiments: Ikan bilis, timun, kacang tanah dan telur. Lengkap

Lauk best seller: Sambal Paru. Paru lembut dan masak dalam sambal lain dari sambal nasi lemak biasa. Tak kering ataupun liat.

Tonton review penuh di sini: 

4. NASI LEMAK WAK KENTUT

Nama: Nasi Lemak Wak Ben @ Nasi Lemak Wak Kentut

Lokasi: Kulaijaya, Johor

Sejarah: Beroperasi sejak tahun 1980. Bunyinya mungkin sedikit lucu, Wak Kentut. Tapi gelaran tersebut mempunyai sejarahnya tersendiri.

Nasi: Nasi lemak kukus. Nasi tak melekat dan rasa berlemak.

Sambal: Sambal manis-manis pedas, dan dalam sambal ada ikan bilis. Sedikit berminyak.

Condiments: Telur dan kacang tanah, ikan bilis dalam sambal

Lauk best seller: Ayam Goreng. Ayam tepung digoreng segar, dihidang sekali dengan “kruk”. Rangup di luar dan juicy dalam. Ayam goreng memang jadi tarikan orang ramai ke kedai ni.

Tonton review penuh di sini:

5. NASI LEMAK PAK MUSA

Nama: Nasi Lemak Warisan Pak Musa @ Nasi Lemak Tepi Longkang

Lokasi: Banting, Selangor

Sejarah: Beroperasi sejak tahun 70-an. Nasi Lemak Warisan Pak Musa masih kekalkan resipi asli Pak Musa.

Nasi: Nasi Lemak Tanak (dimasak dalam rice cooker). Nasi tak berlemak sangat dan rasa ringan dimakan

Sambal: Sambal manis. Sambal menjadi tarikan orang ramai sebab rasa manis dan halus, dan sambal nasi lemak sama yang dihidangkan dengan sotong dan telur goyang.

Condiments: Telur, ikan bilis dan timun.

Lauk best seller: Sotong Sambal. Walaupun sotong rendam, sotong tak rasa liat ataupun “chewy”. Lembut dan memang kena dengan sambal manis. Juga ada tempe.

Tonton review penuh di sini:  

6. NASI LEMAK UJANG CORNER

Nama: Nasi Lemak Ujang Corner

Lokasi: Gombak, Selangor

Sejarah: Bermula operasi lebih dari 30 tahun lepas, resipi turun-temurun

Nasi: Nasi lemak kukus. Rasa berlemak dan sikit masin. Tekstur sebutir.

Sambal: Sambal masak lebih dari 6 jam menggunakan cili gred A. Rasa ikan bilis dan bawang

Condiments: Telur, ikan bilis, kacang tanah dan timun. Lengkap

Lauk best seller: Di sini pelbagai jenis lauk, tapi yang uniknya adalah ayam masak merah. Sesuatu lauk yang jarang jumpa dengan nasi lemak.

Tonton review penuh di sini:

7. NASI LEMAK TANGLIN

Nama: Nasi Lemak Tanglin

Lokasi: Taman Tasik Perdana, Kuala Lumpur

Sejarah: Beroperasi sejak sebelum merdeka lagi, antara kedai nasi lemak terawal di Kuala Lumpur

Nasi: Nasi lemak kukus. Rasa berlemak dan sikit masin. Tekstur sebutir.

Sambal: Sambal masak dengan ikan bilis. Tekstur sambal pekat dan rasa ikan bilis.

Condiments: Telur, ikan bilis, kacang tanah dan timun. Lengkap

Lauk best seller: Di sini pelbagai jenis lauk.

Tonton review penuh di sini:

8. NASI LEMAK VILLAGE PARK

Nama: Nasi Lemak Village Park

Lokasi: Uptown Damansara, Petaling Jaya

Sejarah: Beroperasi lebih dari bebelas tahun

Nasi: Nasi lemak kukus dalam tong kayu. Rasa berlemak dan sikit berminyak.

Sambal: Sambal pedas dan sikit pahit. Berminyak dan tak rasa manis.

Condiments: Telur, ikan bilis, kacang tanah dan timun. Lengkap

Lauk best seller: Ayam Goreng. Ayam goreng berempah yang memang boleh rasa rempah-rempah dan portion size besar.

Tonton review penuh di sini:

9. NASI LEMAK CT GARDEN

Nama: Nasi Lemak CT Garden

Lokasi: Kampung Baru, Kuala Lumpur

Sejarah: Resipi turun-temurun lebih dari 2 generasi.

Nasi: Nasi lemak tanak (dimasak dalam rice cooker). Rasa berlemak, lembut dan bersantan. Dihidang bungkus dalam daun pisang dan kertas surat khabar

Sambal: Sambal sikit pedas dan sikit pahit. Pekat dan sikit pahit

Condiments: Telur sahaja.

Lauk best seller: Di sini lebih dari 17 jenis lauk, dan harga dan saiz portion memang berbaloi

Tonton review penuh di sini:

10. NASI LEMAK RHYS MASAK

Ok, only joking Rhys tahu makan je ???

Kalau ada cadangan nasi lemak yang terbaik kami boleh datang, tulis komen di bawah. Siapa tahu, mungkin kedai tu boleh masuk dalam siri “The Nasi Lemak Show” musim kedua.

 

Meneroka makanan tradisional British versi halal di London

Antara semua post dalam blog ni, yang paling popular ialah blog tentang London, Dan juga ramai orang mesej saya tanya saya tentang London, terutamanya tentang makanan di sana..

Tahun 2017, saya balik kampung, tapi bukan semata-mata, sebenarnya saya nak buat kajian tentang “makanan tradisional british” tapi versi halal.

Jadi, untuk orang yang ada plan nak pergi ke London, dan nak cuba rasa makanan tradisional tapi versi halal.. bolehlah tengok video siri yang di bawah ni 🙂

Fish and Chips

Fish & Chips memang terkenal sebagai makanan tradisional British. Dalam episod ini, Rhys akan membongkar rahsia di sebalik proses penyediaan hidangan terkenal ini dari ikan dan ubi kentang mentah menjadi hidangan ikonik UK.

Chippy, iaitu kedai yang menghidangkan Fish & Chips di UK boleh didapati di hampir segenap pelusuk United Kingdom. Namun hati-hati, tidak semuanya menghidangkan hidangan yang halal, kerana secara asli, bater yang digunakan dicampur dengan minuman seperti arak. Mr Fish memastikan semua makanannya dijamin halal.

Nak tahu bagaimana rasanya? Saksikan

Jellied Eels

Jellied Eels atau dalam Bahasa Melayu, Agar-Agar Belut merupakan makanan tradisional British yang berasal sejak abad ke-18, dan terkenal di London.

Revolusi Industri merupakan kemuncak populariti makanan ini apabila Jellied Eels menjadi makanan harian orang di London. Oleh kerana keadaan Sungai Thames yang kotor dan tercemar ketika itu, banyak spesis ikan yang tidak bertahan, kecuali belut.

Jellied Eels merupakan makanan yang mudah untuk disediakan. Belut dipotong dan dimasak dalam air dan cuka, kemudian ditambah sedikit rempah seperti buah pala dan jus lemon. Oleh kerana belut merupakan makanan yang semula jadi gelatin, belut yang dimasak mengeluarkan protein, seperti kolagen dan apabila disejukkan terhasil jeli.

Saksikan video ini untuk melihat reaksi dan komen Rhys William mengenai Jellied Eels.

Pie and Chips

Pie merupakan makanan yang sudah wujud di zaman pemerintahan Rom dan Mesir Purba. Pai tiba di England seawal abad ke-12 dan merupakan antara makanan yang paling sinonim dengan masyarakat Britain.

Walaubagaimanapun, agak sukar mencari restoran yang menghidangkan pie yang halal, kerana menjadi kebiasaan pie disediakan di pub. Rhys William​ dalam pengembaraan Mat Salleh Cari Makan​ singgah ke restoran Pie Republic​ yang menyajikan makanan Tradisional British yang dijamin Halal.

Nak tahu macam mana rasa Pie and Chips? Tonton video sampai habis

British Curry

Kari memang sinonim dengan masyarakat India, tapi tahukah anda kari sudah menjadi makanan kebangsaan United Kingdom. Selain daripada peningkatan masyarakat etnik India dan Pakistan di UK, kari merupakan makanan kegamaran Queen Victoria dan sudah mula diperkenalkan kepada rakyat UK seawal abad ke-18.

Kari di UK adalah berbeza dengan kari di India mahupun di Malaysia. Ianya telah diubah suai sesuai dengan cita rasa tempatan. Nak tahu macam mana orang UK makan kari? Tonton

Afternoon Tea

Kalau di Malaysia kita ada sesi “mengeteh”, di UK mereka panggil Afternoon Tea!

Afternoon Tea merupakan sebahagian dari budaya United Kingdom dan menjadi amalan kebanyakan di UK, dari Istana hinggalah ke rumah-rumah rakyat biasa.

Rhys William ke Kafe Muffin Man, sebuah kafe yang terkenal di London dengan pelbagai hidangan tradisional British.

Percubaan saya berpuasa sepanjang bulan Ramadan

Mungkin korang dah tahu, bulan Ramadan 2017 saya cuba puasa. Bukan 1 atau 2 hari tahu, saya nak puasa sepanjang bulan Ramadan.. Kenapa? Sebab orang kata, kalau nak sambut Hari Raya.. kena puasa penuh dulu 🙂

Sebenarnya saya puasa sebab saya nak belajar lebih lanjut tentang bulan Ramadan, dan kenapa orang Islam berpuasa. Saya tahu bulan puasa bukan setakat tahan lapar je, tapi ada banyak benda lain orang buat, contohnya bagi makanan dan bantuan kepada orang kurang bernasib.

Puasa saya berjaya, walaupun tinggal satu hari je 🙂 dan saya belajar banyak di bulan Ramadan ni.

Kalau korang nak tengok perjalanan saya, daripada hari pertama puasa sehingga saya balik kampung dan beraya, boleh tengok “vlog” saya bawah ni.

Vlog ni bukan planned atau ada skrip, saya cuma bawak camera dan rakam aktiviti harian saya sepanjang bulan puasa. Saya harap korang suka..