Aku secucuk satay.. Sate Maharani Muar

Di mana pun di muka bumi ini, setiap budaya mempunyai versi daging di atas lidi masing-masing. Di Jepun adanya Yakitori, di Negara-negara Caucasus – Shashlik, Turki – Shish Kebab dan di Nusantara, itulah Sate.

Sate merupakan makanan yang sudah bertapak di Malaysia ratusan tahun lamanya. Berasal dari Kepulauan Jawa, Sate tiba di Malaysia melalui penghijrahan etnik Jawa ke negeri-negeri seluruh Malaysia, termasuklah Muar, Johor.

Uniknya hidangan Sate di Muar bukan sahaja pada rasanya tetapi hidangan ini disajikan sebagai sarapan. Di bandar Muar sahaja, terdapat tidak kurang dari 15 gerai dan restoran yang menyajikan Sate sebagai sarapan.

Sate merupakan hidangan berasaskan daging seperti ayam dan lembu. Organ dalaman seperti perut juga digunakan untuk membuat sate. Kebiasaanya daging di selang selikan bersama lemak dan dicucuk menggunakan lidi buluh.

Sate diperap menggunakan rempah ratus seperti kunyit, jintan manis, serai, dan lain-lain. Sate kemudiannya di panggang di atas bara cukup sekadar memasak daging tersebut. Proses ini amat rumit dan memerlukan ketelitian yang tinggi untuk mengelak lidi terbakar dan daging terlebih masak.

Sate kebiasaanya dihidang bersama nasi impit dan juga kuah kacang. Di Muar ini, sate dihidang terlebih dahulu, kemudiannya lidi sate yang dimakan dikira untuk bayaran.

Nak tahu bagaimanakah rasa sate di R&H Cafe Muar? Tengoklah video sini

Mee Bandung Muar di Restoran Murtabak Tanah Melayu

Mee Bandung merupakan makanan yang berasal dari daerah Muar di negeri Johor.

Bandung membawa maksud berkembar atau berpasangan, dalam hal ini Mee Bandung merupakan sejenis hidangan yang menggabungkan mee dan telur.

Hidangan ini sudah pun terkenal diseluruh Malaysia tetapi ramai yang masih mengganggap bahawa Muar adalah tempat terbaik untuk merasai kenikmatan Mee Bandung yang asli.

Saya singgah ke Restoran Murtabak Tanah Melayu yang terletak bersebelahan dengan Kilang ST untuk merasai Mee Bandung asli Muar.

Misi Mencari Baba Nyonya Cendol di Melaka

Disebabkan oleh kedudukan Malaysia di garisan khatulistiwa, Cendol merupakan hidangan pencuci mulut yang sangat terkenal. Seperti yang kita tahu, Malaysia beriklim panas lembab menjadikan hidangan sejuk seperti cendol digilai ramai.

Cendol pada asalnya merupakan hidangan pencuci mulut yang berasal dari masyarakat Melayu. Tetapi di masa peti ais belum wujud, dan ais masih belum tiba di Tanah Melayu, cendol hanya dihidangkan bersama santan dan gula melaka sahaja.

Kemunculan pelabuhan besar seperti Melaka dan Pulau Pinang, serta kemasukan ais dari negara luar menjadikan Cendol hidangan seperti dikenali kini.

Di Melaka, kaum Baba Nyonya khususnya cukup terkenal dengan Cendol mereka.

5 ramuan utamanya adalah

  • Cendol, Jeli Tepung Beras yang diwarnakan oleh Tepung Cendol.
  • Santan, yang diambil segar dan diperah tanpa tambahan air yang banyak.
  • Kacang, yang direbus sendiri.
  • Ais yang dikisar halus.
  • Gula Melaka yang tinggi kualiti dan tulen rasanya.

Saya singgah ke Kocik Kitchen yang teletak di Jalan Jonker, Melaka untuk merasai sendiri Cendol Melaka Baba Nyonya yang asli.

Nasi Kandar Penang di Petaling Jaya?

Tuudiaa Mat Salleh ni mai dahh !!

Kali ni Rhys William bawak hangpa semua pekena nasi kandaq yang legend di PJ. Nak tau awat depa kata kedai ni legend dan terbaik?

Ok, minta maaf untuk “loghat utara” saya ya, banyak lagi kena belajar ?

Jom tengok “Mat Salleh Cari Makan” dan saksikan macam mana Nasi Kandar dimasak . Ada tetamu istimewa tau!

Jom menyeberang Luat Cina Selatan dan merasa makanan dari Sarawak

Antara semua negeri-negeri di Malaysia, salah satu favourite saya ialah Sarawak, sebab makanan di situ terbaik. Lagipun antara semua Laksa di Malaysia, yang kegemaran saya ialah Laksa Sarawak.

Jom tengok video terbaru saya nak cari Laksa Sarawak yang rasa authentic di KL..

Durian sedap, tempoyak pun sedap, tapi ikan patin tempoyak paling sedap

Aku nak mengaku sesuatu.. Sebenarnya aku memang suka makan durian ?. “Hantu durian” katanya.. Tempoyak pun suka jugak ?

Hari ni abam Rhys payung korang video aku cari dan makan Ikan Patin Tempoyak yang superb.

Kalau korang tak percaya mat salleh boleh tahan durian dan tempoyak, hiburkan hari anda dengan video ni.. Barulah percaya ?

p.s. Ada tetamu istimewa tau!

Kawe nok make nasi kerabu…

Hari ni saya nak tunjuk korang video saya cari nasi kerabu sangat sedap di KL. Saya juga cuba “kecek kelate” (cakap loghat Kelantan)

Antara nasi kerabu saya pernah makan, yang ni salah satu paling sedap. Saya suka kedai ni sebab dia masih dimasak secara asal dan tradisional. Yang penting, untuk jadikan nasi warna “biru” dia tak guna perwarna, dia masih guna “bunga telang”

Korang nak tahu maklumat lanjut pasal nasi kerabu ni, dan tengok saya kecek kelate? Jom tengok video! Tengok di bawah ni..

p.s. Juga ada guest appearance dari seorang “minah salleh” boleh cakap bahasa melayu!

Blog “Mat Salleh Cari Makan” di Bernama Radio

Bulan Januari 2017 saya dijemput datang ke Bernama Radio untuk cerita sikit pasal pengalaman saya di Malaysia dan kongsi sikit pasal blog ni.

Semua interview tu dirakam melalui Facebook live, tapi panjang sangat (dah hampir sejam). Jadi saya editi sikit dan potong interview ke bahagian pasal blog saya.

Dalam video tu saya kongsi macam mana dan kenapa saya mula blog “Mat Salleh Cari Makan” ni.

Boleh tengok video tu di bawah ni