The Malayan Council (Esplanade Mall) – Fine Dining dengan View Marina Bay di Singapore?

Dalam tahun ni, saya dah pergi ke Singapura untuk kali kedua. Antara yang saya adalah nak makan di The Malayan Council. 😭 Masih teringat lagi Beef Kirai dan Smoked Duck Lemak Chili Padi… Arghh meleleh air liur. 🤤 Sedap betul!

Lepas dapat tahu yang mereka ada buka cawangan baru di Esplanade Mall, terus saya ke sana untuk rasa apa lagi kelainan yang dibawa kali ni. Nak tahu apa yang ada? Jom kita tengok 🤗

Bila saya masuk je The Malayan Council di Esplanade Mall ni, saya terus terpukau dengan interiornya 🤩 – sangat classy dan setiap detail reka bentuk dan susunan disini memainkan peranan untuk memastikan ia memberi impak dan rasa mewah apabila berada di sana. 👍🏻 Apa tidaknya, memang The Malayan Council menawarkan semi fine dining experience. Jadi, layanan terbaik akan diberikan. Memang rasa special la! 🥰

Bila saya masuk je The Malayan Council di Esplanade Mall ni, saya terus terpukau dengan interiornya 🤩 – sangat classy dan setiap detail reka bentuk dan susunan disini memainkan peranan untuk memastikan ia memberi impak dan rasa mewah apabila berada di sana. 👍🏻 Apa tidaknya, memang The Malayan Council menawarkan semi fine dining experience. Jadi, layanan terbaik akan diberikan. Memang rasa special la! 🥰

Yang bestnya, siap boleh nampak pemandangan Marina Bay Sands dari situ. Dan seperti kita tahu, The Malayan Council ni memang inovatif dalam menghasilkan masakan Halal Fusion mereka. ✅ Kali ni saya berpeluang rasa menu baru yang saya belum pernah rasa di cawangan Busorrah St hari tu. Tak sabar saya….

Beef Wellington di The Malayan Council (Esplanade Mall)

Dah lama saya teringin nak makan Beef Wellington 🥖🥩 ni. Apa yang lagi menarik, beef dalam tu bukan beef biasa-biasa – mereka guna Wagyu Beef Flank 🥩 ! Juicy weh….. Puff pastry di luarnya pula dimasak sempurna! Siap ada beef gravy lagi. Haaa.. Korang belum pernah makan Beef Wellington kan? Pastikan korang try makan dekat sini! 💯

Octopus Belado

Uish.. Selalu kalau kita makan sotong belado, mesti ambil sotong biasa 🦑 je. Tapi ni memang luar biasa sebab dia guna kaki Octopus! 🐙 Bukan setakat ada kaki Octopus tu je, ada juga king prawns, scallops, baby carrots, artichokes bersama sambal belado tu! Terasa kepedasan dia. Sentuhan berbeza betul menu yang ni. 🙌🏻

Crispy King Prawns – sangat rangup!

Saya teruja sangat bila menu Crispy King Prawns 🦐 ni sampai. Siap ada asap-asap. 😶‍🌫️ Pendapat saya, ini merupakan gubahan kreatif udang celup tepung kerana untuk ni, setiap udang yang digoreng memang dijaga kualiti dan kerangupannya dijamin – siap ada ikura topping atas tu! Dan bukan cicah dengan sos biasa je. Crispy King Prawns ini disajikan bersama yuzu pomelo kumquat mayo. Untuk penggemar udang, korang wajib try yang menu ni!

Stickydate Pudding

Tak lengkap la kalau kita tak makan dessert di The Malayan Council! 🍮 Kali ni saya makan Stickydate Pudding. Molten cake yang sangat lembab dihidang panas-panas bersama ice cream vanilla dan toffee sauce. Tak tahu macam mana gambarkan. 🥺 Rasanya sangat elegant!

Walaupun saya dah dua kali datang ke The Malayan Council, semestinya pengalaman saya memang tak pernah mengecewakan. 👍🏻 Saya nasihatkan kalau korang nak datang sini, sila boleh reservation dulu. Saya pergi haritu pun memang full-house. Pastikan datang dan cuba sendiri kenapa ramai ke situ! 💯💯💯

Ya! Terima kasih The Malayan Council sebab memberikan layanan terbaik! Patutlah tempat ni jadi spot terkenal untuk orang ternama. Tempatnya memang cantik tau. Sesuai sangat kalau korang nak buat event. Overall, pengalaman saya memang tip top ✨. Kalau ke Singapura lagi, mesti saya akan datang balik! 🤗 Dan mereka juga ada banyak cawangan! Kalau pergi jangan lupa bagitahu, okay!

Mocktails dan Butterbeer

Locations

📍 The Malayan Council (Esplanade Mall)
The Esplanade Mall Level 2, #02-14
8 Raffles Ave, Singapore 039802
https://goo.gl/maps/oTjQjyGoYr5Bqfon6

📍 The Malayan Council (Winstedt)
10 Winstedt Rd, #01-17,
Singapore 227977
https://goo.gl/maps/9R1Fa4MVtvjgcBtx7

📍 The Malayan Council (Bussorah)
71 Bussorah St,
Singapore 199484
https://goo.gl/maps/WBsJtCZSTsKD8Qng8

📍 The Malayan Council (Dunlop)
22 Dunlop St,
Singapore 209350
https://goo.gl/maps/rThfshdjr7DM95Z37

📲 Facebook: facebook.com/themalayancouncil/
📲 Instagram: @themalayancouncil

Bandingan durian Malaysia dengan durian negara-negara lain

Sebelum saya tulis, saya nak cadangkan korang baca blog ni dulu (kalau korang belum lagi) sebab blog ni jelaskan macam mana saya jadi ‘Orang sayang Durian’

Saya rasa bangga saya boleh tahan bau dan cita rasa durian, dan rasa bangga boleh panggil saya ‘Orang sayang durian’.

Dulu, saya tak nampak buah durian kat negara lain, dan saya fikir boleh cari durian kat Malaysia sahaja, dan mungkin orang kat negara lain boleh tumbuh durian tapi dia tak suka bau dan cita rasa 🙂

Tapi lepas saya duduk sini dah lama, dan mula melawat negara lain di Asia, saya baru perasan durian kat banyak negara lain. Lepas tu saya fikir nak buat misi cari dan makan durian dari semua negara Asia 🙂

Jadi, inilah bandingkan durian negara lain dan durian Malaysia:

Malaysia

Saya ada banyak pengalaman durian malaysia, jadi cakap pasal durian Malaysia dulu. Nasib baik kat Malaysia ada banyak jenis durian, dan banyak tempat boleh beli.

durian malaysiaSebab ada banyak jenis kat Malaysia, senang untuk cari durian yang sedap. Memang senang kalau masih musim buah. Kalau nak banyak buah boleh beli ‘durian kampung’ (biasanya 2 ke 3 untuk RM10). Tapi durian tu ada risiko sikit, kandang2 dia tak sedap atau ada satu biji busuk, tapi durian kampung murah. Kalau nak confirm ada yang sedap dan masak beli yang D24, Udang Merah dan lain2.

Singapura

durian singaporeOk, bahagian ni kecil sikit sebab durian kat Singapura tak ade beza sangat berbanding dengan Malaysia. (saya rasa dia tak tumbuh durian kat Singapura, dia import dari Malaysia haha) Ada satu beza antara durian Malaysia dan Singapura, durian Singapura nombor harga sama, tapi lebih mahal (kat sini kalau RM10, kat sana $10… )

Cita rasa: Sama dengan Malaysia

Rupa: Sama dengan Malaysia

Harga: 2-3 kali lebih mahal ($10 sebungkus = RM30)

Brunei

Percaya atau tak, saya pernah pergi Brunei dua kali. Kali terakhir saya pergi sana, saya makan sebuah durian kampung Brunei kat BSB (Bandar Seri Begawan). Saya beli dari pasar dekat waterfront sana.

durian bruneiDurian kat sana ada beza anatara Malaysia. Kat sana durian tu ada banyak segmen kecil, dan banyak biji. Serius lah, lepas makan sebuah durian ade banyak biji. Tengok gambar kat kiri

Durian tu rasa sedap dan manis, dia tak rasa pahit dan ade banyak lemak. Sedap! Tapi, sebab biji kecil, lepas makan setengah buah rasa kenyang 🙂

Cita rasa: Manis dan berlemak, tak pahit .

Rupa: Buah kecil, banyak biji kat dalam

Harga: Harga sama dengan Malaysia ($5 sebuah = RM15)

Myanmar

durian yangonYa, korang baca ni betul, kat Myanmar dia suka durian jugak, walaupon cuaca kat sana tak sama dengan Malaysia (kat sana lebih kering dan panas).

Durian kat sana ada dua jenis berbeza dari durian Malaysia, ada satu jenis yang besaaar. Serius besarnya, macam dua ke tiga kali lebih besar dari Malaysia, durian tu boleh memberi makan untuk satu keluarga.

Lagi, duri durian dia lebih tebal dan lebih besar dari durian Malaysia, so durian ade rupa tak cantik sangat.

Cita rasa durian Myanmar ok sikit, dia tak rasa kuat dan tak bau sangat, tapi rasa macam hambar sikit. Dia ok je, tapi tak sedap sangat.

Cita rasa: Ok je, tak sedap sikit dan pahit sikit. Hambar lah

Rupa: Besar, duri tebal dan besar. Rupa tak cantik, lebih semula jadi (macam terus dari pokok)

Harga: Harga lebih dari Malaysia* (7000 kyat sebuah = RM24)

*Tapi mungkin dia bagi saya harga tourist, dan orang dari sana bayar harga kurang

Thailand

Orang kata kat saya, orang Malaysia heboh pasal durian dari Thailand. Betul ke tak?

durian thailandSaya pergi Chiang Mai (kat Thailand Utara) dan nampak durian kat pasar malam sana. Dia tak jual sebuah durian, dia dah potong dan bunkus.

Segmen durian dia besar, saiz macam genggaman tangan. Tapi kat dalam ada biji besar, so tak ade banyak boleh makan. Durian tu rasa berkrim dan manis.

Cita rasa: Berkrim, manis

Rupa: Tak tahu rupa buah, tapi rupa segmen besar, dan kat dalam ade biji besar.

Harga: Harga kurang sikit dari Malaysia (65bhat sebungkus = RM7)

United Kingdom

durian UKOk, saya belum cuba durian kat UK,  sebab kat sana durian mahal gila dan jarang nak cari. Tapi kat sana boleh cari kedai kecil import gula2 dan puding dari Asia. Kat sana boleh beli gula2 dan puding durian je 🙂

Lain kali saya nak bawa keluarga saya dan adik beradik saya cuba durian kat London  (kalau dia tak boleh melawat saya kat sini dan cuba durian Malaysia dulu haha) Lepas tu saya boleh bandingan durian UK..

Kesimpulan

Jujurlah, saya fikir Malaysia ada durian paling best. Bukan sebab durian kat negara lain tak sedap, tapi sebab kat Malaysia ada banyak jenis dan pelbagai durian. Kat negara lain, dia tak ada banyak pilihan. Kat sini ada banyak gerai tepi jalan dan boleh pilih apa jenis durian awak nak. Sebab itu saya fikir Malaysia negara yang terbaik untuk durian.

Apa jenis durian korang suka? Letak komen di bawah 🙂

Ingat blog ini ialah blog untuk saya praktis tulis Bahasa Melayu. Harap2 korang suka blog ni, dan kalau ada cadangan untuk tingkatkan BM saya letak komen di bawah. Terima Kasih