Jalan-jalan di Malaysia Bahagian 2

Dalam blog post ni saya tulis pasal bila saya jalan-jalan di Malaysia. Harap-harap awak suka post ni, dan mungkin awak ambil ideas untuk jalan-jalan awak ­čÖé.

Kalau nak, boleh baca ‘Jalan-jalan di Malaysia Bahagian 1’ klik disini

Kota Baru

Kita sampai KB pukul 9 malam, jadi┬ámalam dah lewat. Walaupun kita sesat sikit, kita masih datang KB ok. Saya rasa, sebab KB bandar paling utara yang tu kecil sikit dan tak ada banyak kampung dekat. So bila kita pandu kita nampak bagunan tinggi, kita fikir “Ok, ada bagunan tinggi kat sana, mesti Kota Baru”..

KB ada 1 jalan dengan banyak hotel dan hostel. Sebab Pulau Perhentian dekat sana, ada banyak hostel untuk backpacker dan tourist. Kita tak nak tidur kat hostel, so kita pilih hotel. Lebih murah dari Kuantan, tapi masih mahal sikit sebab hotel kat sana untuk tourist sahaja – bukan untuk orang disana (local people)

Saya tak ingat yang mana hari kita tinggal KB, tapi hari tu ada pasar malam kat pusat bandar. Kita jalan dari hotel (boleh jalan ke pusat bandar┬ákurang 5 minit je). Pasar yang tu baik, sebab pasar untuk orang disana, bukan tourist. Saya tak boleh ‘explain’ tapi pasar tu rasa ‘different’ dari pasar kat KL.. Faham macam tu ke tak?

Orang kat KB jsayan gila, tapi sekarang saya tak ada masalah sebab bila mat salleh pergi utara – ramai orang jakun hahaha ­čÖé Saya rasa kalau saya cakap BM dengan diaorang, diaorang confused sangat “apa ni mat salleh cakap BM la?..”

Ok, pagi depan kita memang lapar so makan kat restoran dekat hotel. Restoran bukan restoran atau hawker – macam campur. Ada pondok besar dan banyak hawker, kerusi dan meja dalam itu.

Kita cuba Nasi Kerabu (makanan utara kan?) sedapnya! Tapi makanan paling sedap ikan keli dengan nasi kerabu. Ikan keli tu besar sangat dan sedaaaap. Best ikan keli saya makan dalam Malaysia!

Ok hari tu paling panjang, sebab kita mesti pandu dari KB kepada Perlis dalam satu hari je. Saya rasa hari tu memang best yang semua roadtrip. Jalan tu cantik sangat sebab jalan pergi lalu Taman Negeri Belum dan melalui gunung besar.

Taman Negeri Belum

Sebelum saya tulis, tengok gambar di bawah

taman negri belum

Nak tanya, perkataan untuk pemandangan tu cantik ke indah?

Gambar kat atas dari Taman Negeri Belum, ada satu highway semua kereta guna. Kat tengah jalan ada satu ‘rest stop’ atas gunung. Bila saya pandu highway┬átu┬átak rasa banyak kereta guna highway ni sebab tak nampak kereta lain. Tapi bila kita sampai rest stop tu ada banyak kereta! Saya rasa jalan tu memang panjang so walaupun┬áada banyak kereta, tak rasa macam banyak kereta.

Actually, saya ada satu cerita nak tulis. Sebelum kita sampai Taman Belum, highway tu lalu dekat┬áBorder Thailand. Saya ada idea untuk experience seronok, tapi bahaya┬ásikit. Bila kita pandu dekat border, naik ‘jalan hutan’ ke utara dan cuba pandu ke Thailand. Ok saya tahu, dengar macam gila sebab ada banyak orang dekat border sebab berhenti orang menyeberang border illegal- tapi bila tengok kat map saya ada satu jalan kecil┬ámelalui hutan. Saya rasa ada orang kampung kat sana dengan keluarga lintang border so diaorang guna jalan tu.. So kenapa tak tengok je? Kita naik jalan tu dan pandu, lepas 15 minit tengok macam ni (tengok gambar di bawah)

jalan kat malaysia utara

Kereta saya viva auto je, tak rasa boleh guna jalan tu. Kalau kereta tersangkut atau rosak…. kat sana macam ‘middle of nowhere’, mungkin ada harimau atau terrorist.. Okay mungkin tak, tapi kenapa ambil lagi risk?

Ok balik Taman Belum…

Jalan tu kadang-kadang ada Gajah di jalan, so ada banyak tanda kata “Awas! Laluan Gajah Liar!”, kelakar sikit.

Sebab hari tu kita pandu kurang laju jadi┬ákita tak ada masa untuk pandu ke Perlis malam tu. So kita ada ‘change of plan’. Kita pandu ke Alor Setar dan lawat bandar Sik (keluarga kawan saya dari Sik so saya nak tengok bandar tu.)

Dekat┬átempat┬áSik, kita berhenti kat tasik cantik untuk makan. Wow, tasik kat sana memang cantik dan ‘peaceful’. Tak ada orang kat sana so tak bising, tak bau macam sampah, perfect untuk rilax la (kalau ada masa!!) Ada gambar kat bawah

Sebelah jalan kat perlis

Kita makan nasi goreng kat sana, ada satu restoran je dan┬ásatu lagi customer. Pekerja-pekerja dari restoran tak boleh cakap bahasa inggeris so malu sikit (actually kita dengar dia cakap┬ásiapa patut cakap┬ádengan kita) Tapi kita cakap kat dia “tak apa, saya boleh cakap bm so tak apa”. Kelakar sikit. Saya rasa┬ápemandangan tu terbaik lepas hari panjang┬á­čÖé

Alor Setar (lalu Pekan Sik)

Ok, ada lagi satu ‘jalan hutan’ sebelum kita naik highway ke Alor Setar, jalan yang tu jalan antara rest stop┬ádalam┬ágambar atas dan Pekan Sik.

gajah melintas
Awas!

Jalan tu macam jalan hantu… tak ada lagi kereta (serious la..) dan saya fikir tak ada banyak kereta guna jalan tu sebab ada pokok-pokok dan daun-daun┬ákat┬ájalan. Ada satu tempat kat jalan tu ada tanah runtuh sebelah┬ájalan. Jalan takut┬ásikit sebab sekarang dah magrib, dan jalan hutan tak ada lampu. Oh, dan kita tak nampak stesyen minyak sejak kita keluar Kota Baru… tak nak kereta rosak┬ákat sana…

Lepas jalan hantu dan Pekan Sik, kita on the way ke Alor Setar. Sekarang tak melalui gunung, kita pandu lalu padi dan padang. Biasanya orang pandu dari Sik ke highway utara-selatan, tapi kita tak nak guna highay jadi pergi via kampung. Tapi jalan kampung ambil lebih masa, dan kita sesat siki so jalan ambil 2 jam dari Sik ke Alor Setar.

Sebab malam, tak boleh tengok Alor Setar tapi saya rasa bandar tu busy sikit, ada banyak kereta dan trafik jam. Bila kita sampai pusat bandar kita tak nampak hotel dengan parking. Alor setar ada sistem jalan sehala confusing kalau orang bukan dari sana, so kita pandu untuk setengah jam┬ákeliling pusat bandar.. Akirnya kita cari parking dan jalan ke hotel. Hotel tu macam hotel ‘fancy’ sikit so kita ada tidur┬ámemang rilax malam tu ­čÖé

Untuk baca Bahagian 3 klik disini