Aku secucuk satay.. Sate Maharani Muar

Di mana pun di muka bumi ini, setiap budaya mempunyai versi daging di atas lidi masing-masing. Di Jepun adanya Yakitori, di Negara-negara Caucasus – Shashlik, Turki – Shish Kebab dan di Nusantara, itulah Sate.

Sate merupakan makanan yang sudah bertapak di Malaysia ratusan tahun lamanya. Berasal dari Kepulauan Jawa, Sate tiba di Malaysia melalui penghijrahan etnik Jawa ke negeri-negeri seluruh Malaysia, termasuklah Muar, Johor.

Uniknya hidangan Sate di Muar bukan sahaja pada rasanya tetapi hidangan ini disajikan sebagai sarapan. Di bandar Muar sahaja, terdapat tidak kurang dari 15 gerai dan restoran yang menyajikan Sate sebagai sarapan.

Sate merupakan hidangan berasaskan daging seperti ayam dan lembu. Organ dalaman seperti perut juga digunakan untuk membuat sate. Kebiasaanya daging di selang selikan bersama lemak dan dicucuk menggunakan lidi buluh.

Sate diperap menggunakan rempah ratus seperti kunyit, jintan manis, serai, dan lain-lain. Sate kemudiannya di panggang di atas bara cukup sekadar memasak daging tersebut. Proses ini amat rumit dan memerlukan ketelitian yang tinggi untuk mengelak lidi terbakar dan daging terlebih masak.

Sate kebiasaanya dihidang bersama nasi impit dan juga kuah kacang. Di Muar ini, sate dihidang terlebih dahulu, kemudiannya lidi sate yang dimakan dikira untuk bayaran.

Rhys William

Author: Rhys William

Hai nama saya Rhys William. Blog ni pasal bila saya jalan2 di Malaysia dan bila saya nak cari makanan yang sedap :-)

Leave a Reply