Anak Rhys “Hantu” Satay Muar..

Perghh, rasa macam dah lama Rhys tak buat video… rindu jalan-jalan dan makan-makan.. ?

Sekarang Malaysia dah masuk ke PKPP (Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan) maksudnya kita dah boleh merentas negeri dan berjalan-jalan kalau kita ikut SOP.

Ini kali pertama Rhys keluar berjalan dengan keluarga sejak Mac lalu, dan juga kali pertama family rhys masuk video… ?

Weekend lepas kami ke Muar, Johor untuk misi makan sarapan satay dan jalan-jalan di Muar. Rhys cuba buat vlog sikit tentang aktiviti-aktiviti Rhys semasa di Muar.

Harap korang semua suka vlog style macam ni (ni rhys shoot dan edit semua sendiri tau… jadi maaf kalau kualiti agak kurang haha)

Dan ye betul… Leo memang kuat makan hahaha…. nak jadi food reviewer macam bapak dia kot ?

Enjoy!

Nasi Kerabu Kuah Tumis

Seperti yang semua tahu, nasi kerabu merupakan makanan kegemaran saya. Memang tak sah kalau datang Kelantan tak singgah makan nasi kerabu. Dalam episod terakhir Mat Salleh Cari Makan Kelantan, saya sempat untuk singgah ke sebuah kedai Nasi Kerabu yang popular di sekitar Kota Bahru Kelantan.

Nasi kerabu memang digemari orang masyarakat tempatan. Kalau di episod Mat Salleh Cari Makan Pantai Timur, saya sudah belajar macam mana nak buat nasi kerabu dari awal hingga akhir proses. Kali ini, saya akan belajar cara-cara untuk membuat kuah tumis nasi kerabu pula.

Memang sedap nasi kerabu di makan bersama kuah tumis, tambahan pula dengan lauk-pauk yang lain seperti kambing bakar, solok lada, jeruk bawang putih dan telur masin. Pada yang belum cuba makan nasi kerabu bersama kuah tumis, saya cadang untuk datang ke Lieniey Nasi Kerabu dan rasa sendiri kesedapan nya!

?Lokasi » Lieniey Nasi Kerabu Tumis
Jalan Abdul Kadir Adabi, 15200 Kota Bharu, Kelantan
https://goo.gl/maps/z3YWPY1wp4x5twUe7

☎ 013-9503539

⏰ Waktu Operasi » Setiap hari dari 7.30 pagi hingga 2.00 petang

Laksam Kegemaran Neelofa!?

Mat Salleh Cari Makan Kelantan kembali lagi dan dalam episod ini saya akan mempelajari tentang makanan yang merupakan salah satu makanan popular di negeri Kelantan ini iaitu Laksam.

Laksam merupakan sejenis makanan yang diperbuat dari tepung beras dan dimakan bersama kuah campuran ikan dan santan. Proses untuk membuat laksam juga unik dimana bancuhan tepung beras tadi diletakkan didalam penutup periuk dan dikukus sehingga masak. Selepas ia mengeras, laksam digulung panjang dan akhirnya dipotong serong untuk dihidangkan.

Kebiasaannya laksam dimakan bersama ulam-ulaman seperti taugeh, kobis, timun dan dicampurkan dengan sedikit sambal. Rasa pekat kuah bersantan bersama sayur ulam yang segar membuatkan laksam mempunyai rasa yang unik dan tersendiri.

Laksam sesuai dihidangkan untuk sarapan pagi dan juga minum petang. Tak sah kalau ke Kelantan tapi tak singgah pekena laksam!

?Lokasi » Laksam Special By-T
Jalan Raja Perempuan Zainab II, Kampung Belukar Lanjut Kumumin, 16100 Kota Bharu, Kelantan
https://goo.gl/maps/rHsdmzuDia5NCsVe6

☎ 013-9809343

⏰ Waktu Operasi » Ahad – Jumaat dari 3.00 petang hingga 10.30 malam (Tutup Sabtu)