Mat Salleh Masak Budu?

Budu merupakan sejenis pekasam yang dibuat menggunakan ikan bilis. Makanan tradisional ini terkenal di negeri-negeri pantai timur Malaysia dan juga negero-negeri selatan Thailand. Tanya sahaja warga Kelantan, pasti mereka suka kan budu dan menjadikan budu sos wajib di atas meja makan.

Saya ke kilang budu terbesar di Malaysia iaitu Budu Cap Ketereh. Kilang yang berusia 40 tahun ini diasaskan Encik Ismail. Beliau ingin menyelesaikan masalah lambakan ikan bilis ketika itu dan beliau mengusahakan pengeluaraan budu secara komersial. Bermula dengan 1-2 dozen botol sahaja sehari, hari ini kilang budu cap ketereh mengeluarkan ribuan botol sehari dan memasarkannya di seluruh Malaysia.

Jom belajar proses pembuatan budu dan apa agaknya rasa budu? Saya suka atau tak?

Kawe nok make nasi kerabu…

Hari ni saya nak tunjuk korang video saya cari nasi kerabu sangat sedap di KL. Saya juga cuba “kecek kelate” (cakap loghat Kelantan)

Antara nasi kerabu saya pernah makan, yang ni salah satu paling sedap. Saya suka kedai ni sebab dia masih dimasak secara asal dan tradisional. Yang penting, untuk jadikan nasi warna “biru” dia tak guna perwarna, dia masih guna “bunga telang”

Korang nak tahu maklumat lanjut pasal nasi kerabu ni, dan tengok saya kecek kelate? Jom tengok video! Tengok di bawah ni..

p.s. Juga ada guest appearance dari seorang “minah salleh” boleh cakap bahasa melayu!