Lepas Menakluk Semua Puncak Bukit Tabur, Saya Nak Kongsi Tip2 Dari Pengalaman Saya

EDIT:

Perhatian semua, sejak tahun 2017 semua puncak Bukit Tabur adalah DITUTUP atas arahan Pejabat Hutan Daerah Selangor. Maksudnya tidak boleh naik mana-mana puncak di Bukit Tabur buat sementara waktu. Jika masuk, boleh dikenakan denda sehingga RM5000 ataupun penjara. Blog ini adalah tulisan saya dari tahun 2016 bila semua puncak masih buka.

Attention, since 2017 all of Bukit Tabur’s hills have been closed by the Selangor Forestry Office and it is not possible to enter any of the hills during this time. If you enter illegally, you face the possibility of a fine and potential prison sentence. This blog is my writings from 2016 when the hills were still open for visitors.

Bukit Tabur ialah satu kumpulan bukit dekat Taman Melawati, Kuala Lumpur. Bukit Tabur ada 5 bukit/puncak, semua merupakan genting quartz. Bukit Tabur ialah satu tempat sangat popular untuk hikers dari seluruh Lembah Klang, sebab di atas Bukit ada pemandangan cantik.

Dalam blog post ni, saya akan kongsi informasi sikit pasal setiap puncak Bukit Tabur dengan tip2 dari pengalaman saya.  Dulu saya nak kongsi gambar2 dari Bukit Tabur:

Walaupun pemandangan dari Bukit Tabur cantik, dan hiking kat sana tak mencabar sangat, Bukit Tabur ialah bahaya. Itu bahaya sebab ada banyak tempat curam, dan kalau orang tak hati2 aksiden boleh terjadi. Juga, ada banyak kes org jatuh dari atas Bukit Tabur. Sebab itu, saya rekomen sesiapa nak naik sana naik dengan orang ada pengalaman hiking, dan lagi bila naik hati2 dan jangan ambil risiko.

Sebelum saya nak cakap pasal setiap Bukit Tabur, saya nak share barang wajib dibawak ke semua puncak Bukit Tabur (dari pendapat saya):

  • Torch (lampu) – Kalau naik sebelum sunrise ini perlu
  • Air mineral – Atas bukit cuaca panas, yang penting boleh “keep hydrated”
  • Makanan ringan – Kadang2 ada beratur atas, dan kalau tunggu lama jadi lapar
  • Glove – batu2 situ tajam, jadi pakai glove untuk jaga tangan
  • Kasut dengan tapak kuat (strong grip) – kebanyakan trek Bukit Tabur termasuk panjat batu, jadi kasut sesuai mesti pakai (jangan pakai slipar)
  • Permit – semua Bukit Tabur terletak dalam hutan simpanan jadi daftar untuk permit wajib (kalau tak ambil permit, kena denda RM5,000..)

Ok, jom, saya akan cakap pasal setiap puncak Bukit Tabur. Bermula dengan yang puncak saya naik pertama..

Bukit Tabur West

Lokasi pintu masuk: Empangan Klang Gate, Taman Melawati

Tempoh naik sampai ke puncak: 3 jam

Tempoh pergi balik: 4 jam (sebab turun lalu trek lain)

Benda positif:

  • Pemandangan cantik dari atas
  • Ramai orang naik, senang cari orang untuk guide
  • Trek jelas

Benda negatif:

  • Paling bahaya, Bukit Tabur West ada banyak tempat curam
  • Ramai orang naik, hujung minggu boleh jadi macam mall di atas (kadang2 kena tunggu 30minute lebih untuk turun batu)
  • Jauh, kalau nak sampai puncak makan 3 jam lebih, sampai 4 jam pergi balik

Summary

Bukit Tabur West ialah puncak Bukit Tabur yang paling popular dan yang paling tinggi. Ini sebab ada banyak tempat dengan view cantik, dan banyak tempat boleh ambil gambar lawa. Juga paling popular, Tabur West yang paling bahaya sebab ada banyak tempat curam (kena panjat batu). Juga hanya Tabur West ada ranger minta permit sebelum naik (walaupun permit wajib untuk semua puncak, cuma ada ranger check dekat pintu masuk ke Tabur West)

Juga Tabur West makan stamina orang sebab trail tu naik turun, naik turun lebih dari 5 kali sebelum sampai puncak. Kalau nak lihat pemandangan cantik, tapi tak nak sampai puncak atau tak nak lalu tempat curam dan bahaya, Tabur West ada satu puncak tipu lebih kurang 45minute dari pintu masuk. Sini boleh ambil gambar lepas tu patah balik ke pintu masuk.

Kalau nak teruskan ke puncak, lebih senang turun lalu trek lain. Di hujung bukit ada trek turun lalu kebun orang, lepas tu sampai dekat parking.

Tip2 untuk Tabur West

  • Lepas turun, boleh mandi dekat kolam air jernih dekat taman rekreasi bawah bukit ni.
  • Bawak air dan makanan lebih sebab atas bukit panas sangat, dan kadang2 kena beratur.

Bukit Tabur East

Lokasi pintu masuk: Empangan Klang Gate, Taman Melawati (bukan tempat sama dengan Bukit Tabur West tapi dekat je, Bukit Tabur East ikut paip besar)

Tempoh naik sampai ke puncak:  1.5 jam

Tempoh pergi balik:  2 jam (sebab turun lalu trek lain)

Benda positif:

  • Pemandangan cantik dari atas
  • Ramai orang naik, senang cari orang untuk guide
  • Trek jelas

Benda negatif:

  • Ada satu tempat curam sangat dan ada tali, susah untuk orang gayat
  • Ramai orang naik, hujung minggu boleh jadi macam mall di atas (kadang2 kena tunggu 30minute lebih untuk turun batu)
  • Kat puncak tak boleh muat ramai orang, jadi rasa “crowded”

Summary

Bukit Tabur East ialah satu puncak Bukit Tabur terletak sebelah Bukit Tabur West. View dari atas cantik sangat, dan kalau nak ambil gambar profile cantik ada banyak tempat sesuai masa naik. Bukit Tabur East juga trek senang, dan cuma ada satu tempat kena panjat batu dan pakai tali.

Trek ke puncak kira santai, sebab tak susah sangat. Trek turun juga santai tapi juah sikit, dan masa turun lalu kebun dan kawasan perumahan.

Tip2 untuk Tabur East

  • Lepas turun, boleh mandi dekat kolam air jernih dekat taman rekreasi bawah bukit ni. Kolam ni sama dengan Bukit Tabur West, tapi ada tempat masuk lain (atau kalau rajin, naik kereta ke pintu masuk Tabur West dan park kat situ, lepas tu turun ke kolam)
  • Walaupun ada banyak tempat untuk gambar, hati2 bila ambil.

Bukit Tabur Far East

Lokasi pintu masuk: Kawasan pembinaan, belakang Zoo Negara. Park kat situ lepas tu lalu kebun.

Tempoh naik sampai ke puncak:  45 minit

Tempoh pergi balik:  1.5 jam (turun lalu trek sama, melainkan tapau Bukit Tabur Extreme masa sama)

Benda positif:

  • Trek senang dan tak jauh
  • Tak ramai orang naik, jadi puncak lagi peaceful
  • Tak curam, dan ada cuma satu tempat kena panjat batu
  • Boleh tapau Tabur Far Extreme masa sama

Benda negatif

  • Dulu, lepas lalu kebun kena naik bukit lalu jalan hutan, walaupun tak berbatu curam sikit dan makan tenaga

Summary

Bukit tabur far east kira yang paling senang (pendapat saya) Boleh sampai puncak dalam 45minit sahaja. Kebanyakan trek jalan hutan, dan untuk 30minit pertama pacak sikit, lepas tu naik batu sikit dan dah sampai atas.

Masa saya naik pertama saya tak percaya dah sampai puncak, sebab memang cepat. Permandangan cantik juga sebab boleh nampak Empangan Klang Gates, dan kalau sampai awal pagi semua berkabus.

Kalau rajin lepas turun dari Far East boleh terus sambung ke Tabur Extreme juga. Satu barang nasihat saya kasi, masa naik Bukit Tabur Far East tolong jangan masuk kawasan orang kat situ. Situ ada banyak anjing2 garang dan kalau group kecil anjing tu akan serang (saya pernah kena sekali sampai halau anjing dengan “selfie stick” saya) Saya rekomen lepas keluar tempat pembinaan ( masuk pintu pagar hijau) jalan straight je sampai lagi pintu pagar hijau, lepas tu jalan straight je sampai nampak trek pacak kat kanan. Kalau buat macam ni, korang boleh elak anjing tu dan terus sampai kebun tanpa lalu kawasan anjing. Sebab tempat masuk sama dengan Extreme, nasihat ni boleh guna kalau naik Extreme juga.

Tip2 untuk Tabur Far East

  • Cuba elak kawasan anjing masa naik dan turun
  • Walaupun tak curam sangat, hati2 masa naik tempat bertali. Satu orang dalam geng saya pernah jatuh masa turun sebab tali putus (nasib baik dia ok)
  • Kalau orang suka lepak dalam hammock, bawak hammock sebab ada dua pokok sesuai untuk pasang hammock di puncak.
  • Lepas naik bukit (trek jalan hutan) dan sampai simpang belok ke kiri untuk naik Far East, ke kanan untuk Extreme

Bukit Tabur Extreme

Lokasi pintu masuk:

  1. Kalau lau Bukit Tabur Far East: Kawasan pembinaan, belakang Zoo Negara. Park kat situ lepas tu lalu kebun.
  2. Kalau lalu Bukit Tabur Extra: Laluan ATV, Kampung Kemensah (belakang Zoo Negara)

Tempoh naik sampai ke puncak:  2 jam lebih

Tempoh pergi balik:  3 jam lebih (turun lalu trek sama, melainkan tapau Bukit Tabur Far East atau Tabur Extra masa sama)

Benda positif:

  • Permandangan dari atas cantik sebab ada 360 degree view
  • Tak ramai orang naik, jadi puncak lagi peaceful
  • Boleh tapau Tabur Far East atau Tabur Extra masa naik

Benda negatif

  • Memang extreme sebab trek jauh dan guna banyak tenaga
  • Kalau naik dari Extra agak bahaya masa naik

Summary

Bukit Tabur Extreme memang kira extreme kalau naik dari Bukit Tabur Far East, sebab jalan jauh sangat dan masa naik rasa senang penat. Trek tu bukan berbatu macam Tabur lain, tapi jalan hutan.

Trek tu cuma ada satu tempat bertali dan situ bukan curam sangat. Bukit Tabur Extreme ada permandangan paling cantik di semua Bukit Tabur (pendapat saya) sebab boleh nampak tulang belakang Tabur East dan Tabur West dari atas. Pendapatan saya, lebih baik kalau tapau Extreme dengan Far East atau Extreme dengan Extra, sebab Extreme terletak antara dua2. Kalau naik dari Far East perjalanan makan 2 jam lebih dari parking, kalau dari Extra makan lebih kurang 2 jam juga dari parking.

Tip2 untuk Tabur Extreme

  • Pastikan bawak cukup air dan makanan sebab jalan jauh dan lalu hutan
  • Hati2 bila naik tempat bertali, sebab tali tu dah tua sikit dan tak secure
  • Tapau dengan Tabur Far East atau Tabur Extra masa naik

Bukit Tabur Extra

Lokasi pintu masuk:  Laluan ATV, Kampung Kemensah (belakang Zoo Negara)

Tempoh naik sampai ke puncak:  1 jam

Tempoh pergi balik:  2 jam lebih (turun lalu trek ATV, melainkan tapau Bukit Tabur Extreme masa sama)

Benda positif:

  • Trek senang
  • Tak ramai orang naik, jadi puncak lagi peaceful
  • Boleh tapau Tabur Extreme masa naik

Benda negatif

  • Bila mula trek, banyak trek dan banyak simpang, senang jadi sesat kalau tak pergi dengan orang pernah pergi
  • Trek tak jelas sangat, sebab tak ramai orang naik
  • Permandangan dari atas tak cantik sangat, sebab semua berhutan

Summary

Bukit Tabur Extra juga dipanggil “Bukit Batu Gajah” dan dia terletak belakang Kampung Kemensah.

Biasanya ni yang Tabur orang buat terakhir untuk dapat “graduate” sahaja. Bukit Tabur Extra sahaja tak beberapa menarik sebab tak ada permandangan dari puncak, semua berhutan dan pokok2.

Trek dia buat saya keliru sangat sebab ada banyak jalan/trek di situ, tapi bila jumpa trek betul boleh sampai puncak dalam 1 jam sahaja.

Saya rekomen tapau Extra sekali dengan Extreme kalau nak dapat permandangan cantik. Dari Extra ke Extreme trek jelas dan tak sampai sejam. Tapi kena hati2 masa naik sebab banyak tempat curam dan kena pakai tali. Berbanding dengan trek Far East ke Extreme, tak jauh tapi lagi bahaya. Saya rekomen kalau naik Tabur Extra, patut pergi dengan orang pernah naik, sebab macam saya cakap tadi ada banyak trek dan senang jadi sesat situ.

Tip2 untuk Tabur Extra

  • Pastikan pergi dengan orang pernah pergi, sebab ada banyak trek dan dia tak jelas sangat
  • Turun lalu laluan ATV, sebab lagi senang

Conclusion

Semua Bukit Tabur ada benda positif dan negatif, tapi semua berbaloi untuk naik kalau korang rajin. Ada orang pernah tapau semua dalam satu trip, tapi saya rasa yang tu agak mencabar, jadi lebih baik buat setiap bukit induvidi (selain dari Extreme dan Far East atau Extra)

Dari pendapat saya, ni kira kedudukan dari yang paling senang sampai yang paling susah:

  1. Bukit Tabur Far East (paling senang)
  2. Bukit Tabur Extra
  3. Bukit Tabur East
  4. Bukit Tabur West
  5. Bukit Tabur Extreme (paling susah)

Juga, dari pendapat saya, ni kira kedudukan dari permandangan yang paling cantik sampai yang paling tak cantik:

  1. Bukit Tabur Extreme (paling cantik)
  2. Bukit Tabur Far East
  3. Bukit Tabur East
  4. Bukit Tabur West
  5. Bukit Tabur Extra (paling tak cantik)

Saya harap blog ni boleh tolong orang lain naik Bukit Tabur. Lagi sekali saya nak ingatkan korang, Bukit Tabur agak bahaya jadi tolong jangan ambil risiko dan pastikan naik dengan orang pengalaman hiking 🙂 Selamat mendaki!

Cari makanan baru dan kawan2 baru di Terengganu

2 tahun lepas, bila saya buat “Roadtrip” sekeling Semanjung Malaysia saya lalu Terengganu untuk satu hari je. Walaupun masa tu saya lalu musim hujan, saya rasa macam nak balik Terengganu satu hari nanti..

Akhirnya, lepas 2 tahun saya lawat Terengganu lagi 🙂 Sebab saya baru balik dari 3H2M camping di Pulau Kapas, Terengganu dengan geng hiking saya. Dalam blog post ni saya akan kongsi cerita dan pengalaman saya kat sana.

Hari pertama

Kita naik bas dari Selayang pkl 2 pagi, dan sampai Marang, Terengganu dalam pkl 8 pagi. Nasib baik kita sampai Marang awal sikit, sebab kat sana ada pasar pagi baru buka 😛 Saya beli nasi dagang dan kuih dari pasar tu untuk sarapan. Kuah nasi dagang tu sedap sangat.

Pkl 9 pagi ferry kami sampai dan kita naik ferry ke Pulau Kapas, perjalanan cuma 30-45minit je, sebab Pulau Kapas tak jauh dari Marang.

Untuk lunch kita buat “Shell Out” dengan pelbagai jenis “shellfish”. Sedapnya sebab ni first time saya makan ketam

Kita buat khemah kat LongSha Campsite, tepi pantai. Walaupun kalau buat khemah kira “basic” sikit (bukan “luxury” macam chalet) saya lebih suka khemah sebab rasa lebih “natural”. Saya pasang hammock antara dua pokok kelapa. Bestnya tidur dalam hammock tepi pantai!

 

Trekking ke "Berakit" sebelah pulau.
Trekking ke “Berakit” sebelah pulau.

Petang tu kita pergi hiking ke Berakit, disebalik pulau. Trek tu tak susah sangat, dan kita sampai dalam 45 minit. Kat sebalik pulau tak ada pasir, semua batu dan nampak cantik sangat. Kita lepak kat sini sikit dan beberapa orang berani terjun dari batu ke air. Saya rekomen kalau korang pergi Pulau Kapas, buat trekking ni sebab cantik sangat kat Berakit tu, tapi pastikan pakai kasut betul dan bawak air lebih (walaupun trekking x susah, jalan teruk sikit)

Malam ni kita buat BBQ dan main karok bersama (saya tak berani untuk nyani huhu, dengar je)

Hari kedua

Geng snorkling bersama (saya kat belakang, rambut blond)
Geng snorkling bersama (saya kat belakang, rambut blond)

Lepas kita masak nasi lemak untuk sarapan, kita pergi snorkling kat pantai lain (kita naik bot ke sana). Walaupun tempat kita buat snorkling x cantik sgt (saya rasa coral kat Pulau Tioman lagi cantik) kita nampak banyak ikan “Nemo”.

 

Petang ni “free time” untuk buat aktiviti sendiri, sebenarnya saya tidur sikit petang tu sebab rasa penat sikit. Lepas tu beberapa orang (termasuk saya) meneroka pulau sikit, sementara semua orang lain lepak kat kedai minum dekat jeti.

Saya dan "Mat Dan', mat salleh lain famous sebab boleh cakap loghat Terengganu
Saya dan “Mat Dan’, mat salleh lain famous sebab boleh cakap loghat Terengganu

Malam ni kita lepak dan main kad. Kita juga jumpa “Mat Dan”, yang mat salleh famous sebab boleh cakap loghat Terengganu. Mat Dan tinggal kat Pulau Kapas 6 tahun tak silap. Saya dan Mat Dan sembang sikit dalam bahasa melayu, tapi itu rasa pelik sikit haha

Nanti malam ni, kita ada surprise untuk orang lahir bulan ni (bulan Mac) Itu termasuk saya, dan semua orang lain baling kek dan tepung kat kami. Ni kali kedua saya kena surprise macam ni masa birthday saya, tak tahu kalau biasa untuk kena org dengan tepung masa birthday dia, atau mungkin kawan2 saya di malaysia jahat sikit haha 🙂 😉

Sebenarnya, ada gambar saya lepas kena tepung, tapi saya nampak macam zombie sikit jadi tak nak post kat sini..

Hari ketiga

Masa saya bangun hari ni, saya rasa sedih sikit sebab ni hari terakhir dan nanti kita balik KL. Hari ni kita cuma kemas barang dari campsite, lepas tu buat Majlis Penutup.

Sesi bergambar bersama sebelum pulang ke KL
Sesi bergambar bersama sebelum pulang ke KL

 

Saya tengah makan satar dan akok tepi pantai
Saya tengah makan satar dan akok tepi pantai

Masa kita naik bas, kita berhenti untuk makan kat tepi pantai dekat bandar Marang. Kat sana saya cuba makan makanan tradisi dari sana, termasuk Satar (macam otak-otak) dan Akok (satu jenis kuih) Serius sedap!

Juga kita berhenti dekat kedai jual keropok. Orang kata kalau lawat Terengganu wajib untuk beli keropok dan bawak balik ke KL 🙂

Trip ni memang ohsem dan hanya boleh jadi sebab Geng Trekkers Ohsem (geng hiking saya). Diaorang memang ohsem jugak dan saya nak ucapkan terima kasih kat diaorang untuk trip ni, termasuk makanan sedap dan gambar lawa 😀 Yang best sebab ada ramai orang baru join kami trip ni, dan walaupun tak kenal hari pertama sejak kita balik rasa macam dah lama kenal.

Gambar2 dari sana

Kalau nak tengok gambar lagi dari sana, saya letak beberapa gambar bawah ni. Saya tak punya gambar ni, sebab dia ditangkap dari orang lain.

Kalau korang akan pergi Pulau Kapas, saya boleh rekomen pergi ke Campsite LongSha. Kalau nak tanya saya apa2 pasal sana boleh mesej saya 🙂

5 tempat-tempat wajib untuk melawat dekat London, England

Maaf kalau video tak jelas sangat, saya cuba buat video ni dekat tempat tourist di London dan sebab ada ramai orang kat sana saya rasa malu sikit haha 🙂

Saya di Tower of London
Saya di Tower of London

Baru2 saya balik kampung saya dekat London, United Kingdom. Bila saya ada di sana saya pergi jalan2 di London (sebab dah 2 tahun lebih sejak saya balik sana dan saya rindu jalan2 di Pusat Bandar London huhu)

Masa saya ada kat sana ramai kawan2 saya di Malaysia tanya saya “Apa yang best kat sana?” “Boleh bagi tips kalau nak pergi sana?” Sebab itu saya nak tulis blog ni dengan beberapa tempat saya rasa menarik di London, England. Lagi bonus di bawah saya bagi tip2 sikit kalau pergi situ 😉

Ingat blog ni cuma pendapat saya je, dan mungkin orang lain akan rekomen tempat lain. Sebenarnya, saya cuba tak cakap pasal tempat memang popular atau famous sangat sebab saya rasa korang dah tahu pasal tempat tu (contoh “Buckingham Palace”) Juga saya cuba termasuk sikit pasal tempat menarik, tapi bukan popular sangat (macam “off the tourist trail” sikit)

Pendapat saya tempat menarik di London, United Kindom

1) Sungai Thames, Jalan kaki di tepi sungai

Kalau korang ikut laluan ni korang boleh tengok 3 tempat menarik dalam satu perjalanan. Westminster, Big Ben dan London Eye. Tempat2 ni memang famous dan tempat mesti melawat di London, tapi mungkin korang tak tahu macam mana melawat tempat ni dan juga macam mana jalan kaki jalan yang menarik..

Naik tren ke stesen Westminster dan bila keluar stesen boleh nampak ‘Big Ben’ terus depan mata. Biasanya orang keluar station, ambil gambar dan balik. Tapi saya rekomen jalan2 sikit depan Big Ben dan boleh nampak beberapa tempat menarik, termasuk Houses of Parliment dan Westminster Abbey (tempat Prince William kahwin).

Gambar Big Ben diambil dari jambatan Westminster. Sebenarnya "Big Ben" bukan nama untuk menara atau jam tapi nama untuk loceng besar dalam menara tu..
Gambar Big Ben diambil dari jambatan Westminster. Sebenarnya “Big Ben” bukan nama untuk menara atau jam tapi nama untuk loceng besar dalam menara tu..

Lepas tu lintas jambutan Westminster (Westminster bridge) ke sebelah sungai lain. Bila tengah lintas jambutan boleh ambil gambar cantik Menara Big Ben dan London Eye.

Bila sampai di sebelah sungai lain boleh jalan kaki kanan atau kiri (kanan tak ada apa2 menarik selain dari tempat tangkap gambar Big Ben) saya rekomen pergi kiri dan jalan kaki tepi sungai ni sebab jalan ni lalu banyak tempat menarik (Embankment, South Bank, London Eye, London Aquarium dan banyak lagi). Saya memang suka jalan kaki laluan situ sebab memang cantik dan boleh lalu beberapa tempat menarik..

2) Hyde Park

Ok saya tahu, korang mungkin dah tahu pasal Hyde Park, salah satu taman paling besar di London. Biasanya bila pelawat melawat sini, diaorang masuk cepat je, tapi sebab Hyde Park besar boleh ambil banyak masa kat situ.

Saya rekomen masuk Hyde Park dari pintu pagar Kensington sebab taman dekat sini lebih cantik dan lebih aman. Juga, ingat sebab cuaca kat London tak panas sangat korang boleh jalan sekeling taman sampai puas hati sebab tak perlu risau rasa panas nanti 🙂

Kalau datang musim winter, korang mesti melawat Winter Wonderland di Hyde Park
Kalau datang musim winter, korang mesti melawat Winter Wonderland di Hyde Park

Bonus kalau korang datang London musim winter, korang mesti melawat “Winter Wonderland” dekat Hyde Park. Itu macam pesta ria (funfair) dan ada banyak tempat boleh makan makanan sedap dan tradisional. Kalau berani boleh buat Ice Skating kat situ jugak 😀

 

3) City of London (Pusat Bandar Lama)

Saya rasa jarang pelawat melawat tempat ni, sebab sebenarnya kat sana tak ada benda untuk buat (macam muzium) Tapi tempat ni memang menarik untuk jalan kaki sekeling.

Bagunan tua di Chancery Lane City of London
Bagunan tua di Chancery Lane City of London

Saya rekomen naik tren ke stesen “Chancery Lane” dan lepas tu jalan kaki sekeling sana.  Nama tempat ni City of London dan ada banyak bagunan tua dan cantik kat sana. Sebenarnya, City of London ialah tempat paling tua di London dan ada orang duduk di sana sejak tahun 47AD! Walaupun sekarang “The City” telah menjadi tempat kaya (orang panggil sana “Financial Capital of the World”) memang menarik sebab ada bagunan memang tua disebelah bagunan baru dan cantik, jadi nampak berbeza sangat.

Saya suka jalan2 di situ dan jalan kaki lalu lorong sebelah bagunan. Kadang2 bila jalan kaki di lorong ni tiba2 sampai di bagunan cantik haha

4) Camden

Camden ialah salah satu kawasan “hipster” sikit di London (mungkin tak banyak hipster sekarang, tapi bila saya budak Camden memang famous untuk orang hipster 😀 )

Pasar Camden di London, memang popular dan ramai orang tapi berbaloi untuk melawat
Pasar Camden di London, memang popular dan ramai orang tapi berbaloi untuk melawat

Walaupun tempat ni famous sangat, saya mesti cakap sikit pasal tempat ni dalam blog saya. Saya tak rekomen korang pergi Pasar Camden sahaja, saya rekomen korang pergi Pasar Camden dan jalan2 sikit di Bandar Camden. Terutamanya jalan di tepi sungai sana sebab ada banyak restoran dan cafe boleh lepak dan minum kopi.

Bila pergi Pasar Camden sediakan duit sikit untuk beli souvenir sebab kat situ lagi murah dari tempat2 lain di London. Juga, Pasar Camden jual banyak benda menarik tapi pelik sikit so kalau korang rasa macam “budak hipster” mungkin boleh cari hadiah menarik kat situ untuk kawan atau keluarga di Malaysia 😛

5) Canary Wharf dan Docklands
Bagunan cantik dan baru di Canary Wharf, London
Bagunan cantik dan baru di Canary Wharf, London

Inilah contoh tempat semua bagunan baru dan cantik gila. Sebenarnya sebelum tahun 1980, situ hanya pelabuhan terbengkalai dan tak ada apa2 di sana. Tapi sejak 1980 kerajaan London buat program untuk membina bagunan baru dan tingkatkan kawasan sana.

Sebab itu sekarang kawasan Canary Wharf memang baru. Kalau korang suka tengok bagunan tinggi dan bercermin (macam Petronas Towers di KL) saya rekomen jalan2 sikit kat sana.

Kalau ada di docklands, korang boleh pergi ke “Stadium O2” dan naik “Emirates Airline” (kereta kabel) sebab bila tengah naik kereta kabel tu boleh nampak semua bagunan cantik di docklands macam Canary Wharf.

Bonus. Kalau korang melawat London di musim winter, dekat Canaray Wharf dia ada Iceskating jugak. Kalau pergi malam memang cantik.

Tip2 saya bagi kalau korang nak jalan2 di London

  • Kalau nak jimat duit sikit, jangan tinggal dekat hotel atau hostel di pusat bandar sebab dia mahal. Lebih baik kalau tinggal dekat luar sikit (tapi yang penting dekat stesen tren underground)
  • Beli travelcard setiap hari nak pergi Pusat Bandar. Inilah nasihat yang penting, sebab kadang2 jadi mahal beli ticket untuk naik tren atau bas di London. Korang boleh beli “travelcard” ni dalam RM70 sahaja. Walaupun agak mahal, korang boleh guna travelcard ni untuk unlimited free travel (perjalanan percuma tanpa had) dalam seluruh London untuk satu hari (termasuk bas, tren, DLR [mcm monorel] dan banyak lagi) Mungkin sana ade “pas pelawat” lagi murah tapi saya tak tahu sebab asal dari sana..
  • Bawak peta tren sendiri. Di London korang boleh naik tren pergi mana2 korang nak, tapi sistem tren semakin kekeliruan (tengok link ni untuk muat turun peta tren London) dan kalau korang nak tengok peta diletak di dinding dalam stesen memang susah sebab sibuk dan ramai orang lain nak tengok juga. Tapi jangan rasa keliru , sebab kalau nak pergi tempat menarik korang boleh “potong” map ni untuk zon 1-2 sahaja macam ni. Kebanyakan tempat dalam zon 1 je. Saya rekomen korang bawak map zon 1-2 sendiri dan letak dalam beg sendiri.
  • Kalau nak beli ticket untuk masuk tempat tourist (contoh “Madame Tussauds”) lebih baik kalau beli ticket dari official website dia. Ini sebab harga lebih murah dan tak perlu queue banyak untuk masuk. Juga saya nak cakap jangan beli ticket dari orang tepi jalan sana, sebab walupun harga nampak murah banyak kali orang ni buat scam dan curi duit je. Saya rekomen beli online pilihan yang best 🙂
  • Hati2 bila jalan di sana jangan bawak semua duit dalam satu dompet dan pastikan beg tutup, terutamanya bila naik tren atau bas. Di sana ramai orang ‘pickpocket’ dan ‘scammer’. Pencuri ni suka orang nampak macam tourist sebab biasanya tourist bawak banyak duit..

Kalau ada sesiapa baca ni dan nak bagi rekomendasi atau tip2 lain, tolong letak komen di bawah ni 🙂 Terima kasih untuk baca blog saya dan harap2 korang suka post ni..

Selepas Jerebu Dikurangkan – 5 Taman Cantik dan Menarik Dekat KL

Akhirnya jerebu dah kurangkan, dan boleh nampak pemandangan cantik dan langit biru 😀

Yang ni berita baik untuk saya, sebab saya jenis orang suka pergi luar rumah dan tempat alam. Jadi untuk meraikan jerebu dikurangkan saya akan pergi taman hujung minggu ni dan seronok kat luar.

Blog berikutnya ialah Pendapat Saya 5 Taman Cantik dan Menarik dekat Kuala Lumpur.

titiwangsa-taman1. Taman Tasik Tititwangsa

Saya suka taman ni sebab ada banyak benda dan aktiviti boleh buat kat situ. Kalau nak boleh sewa bot dan dayung sekeliling tasik tu. Lagi kalau nak boleh sewa basikal, rollerskate dan banyak lagi. Kalau berani boleh main dalam satu balon besar atas tasik (saya tak tahu nama dalam bahasa melayu, tapi dalam bahasa inggeris kita panggil itu ‘Zorb’)

Kat situ ada banyak restoran dan kedai boleh beli minuman dan ais krim. Lagi best boleh nampak pemandangan KLCC yang cantik.

FRIM2. FRIM dekat Kepong

Tempat FRIM macam satu taman negara, sebab kat sana ada banyak hutan. Saya suka pergi sana sebab boleh pergi hiking lalu hutan dan ada banyak taman dengan pelbagai tumbuh-tumbuhan dan pokok-pokok. Sana ada jambatan atas pokok (canopy walkway) memang menarik. Saya suka FRIM sebab tak jauh dari KL, tapi bila kat sana rasa macam jauh dari bandar sebab sana senyap (aman).

Taman-Putrajaya3. Putrajaya Taman Perdana Putra

Ok, saya tahu tempat ni bukan kat KL, tapi sana tak jauh sangat dari KL dan saya rasa berbaloi untuk pergi. Taman ni di atas satu bulatan yang besar, dan sebab dia macam bukit boleh nampak pemandangan seluruh putrajaya dari atas. Jangan rasa ditipu, walaupun taman tu atas bulatan dia besar sangat dan boleh jalan-jalan kat sana dan ambil masa untuk meneroka taman tu.

4. Taman KLCC

Saya ambil gambar ni bila cuti kat Malaysia kali pertama tahun 2012 :)
Saya ambil gambar ni bila cuti kat Malaysia kali pertama tahun 2012 🙂

Ok, korang mesti tahu pasal taman ni 🙂 Walaupun taman ni kecil sikit dan depan KLCC taman tu rasa aman. Taman tu cantik sangat  sebab ada pancutan dan pemandangan banyak bagunan tinggi (termasuk KLCC). Kali pertama saya datang Malaysia saya selalu pergi taman ni dan tengok KLCC, masa malam lebih cantik. Sebenarnya saya rasa taman ni satu sebab saya jatuh cinta dengan negara ni 😛

 

Taman Tasik Perdana5. Taman Tasik Perdana

Taman ni besar sangat, dan saya rasa kalau nak meneroka semua benda kat sana ambil satu atau dua hari. Yang best pasal taman ni, taman ni memang dekat pusat bandar (lebih kurang 5 minute dari Masjid Jamek naik kereta) Kat sana ada banyak jenis taman, taman burung, taman rama-rama, taman orkid, taman herba, taman kancil dan banyak lagi. Kalau nak pergi tempat lain tapi masih dalam taman, dekat sana ada Muzium Seni Islam, Muzium Polis, Planetarium, Masjid Negara. Saya suka pergi taman ni dan duduk kat sebelah tasik tu, cantik sangat.

Kalau saya ada lebih masa, nak tulis pasal taman lagi (sebab sebenarnya ada banyak kat KL). Tapi kalau saya kena pilih, yang paling favourite ‘Top 5’ saya di atas.

Ingat blog ini ialah blog untuk saya praktis tulis Bahasa Melayu. Harap2 korang suka blog ni, dan kalau ada cadangan untuk tingkatkan BM saya letak komen di bawah. Terima Kasih

Bukit (Gunung) Kutu – Lumpur, Jatuh, Golek dan Banyak Lebah

Sebelum saya mula tulis cerita ni, saya nak ucapkan terima kasih kepada semua orang yang pergi Bukit Kutu dan Bukit Tabur dengan saya.  Saya rasa macam diterima kat group korang dan tak sabar nak pergi hiking dengan korang tak lama lagi 🙂

Bukit Kutu ialah satu Gunung dekat Kuala Kubu Bharu, Selangor. Tapi saya nak jelaskan kejap, walaupun namanya “Bukit” dia memang bukan bukit, dia macam Gunung. Biasanya kalau Bukit lebih dari ketinggian 600m, dia dipanggil Gunung. Bukit Kutu ialah 1053m tinggi, so confirm dia Gunung. Saya tak tahu kenapa orang panggil dia bukit, tapi baca online ramai orang tak tahu jugak. Cerita berikut cerita pasal hari tu saya naik bukit ni..

Bukit Kutu lebih kurang 1 jam dari KL, dan kalau nak sampai kat puncak sebelum tengah hari (bila cauca panas) mesti mula hike awal pagi. Geng kita jumpa kat kaki bukit pukul 6 pagi, maksudnya saya kena bangun awal! Tak biasa bangun awal macam ni, tapi masa awal pagi tu memang baik. Kalau orang bangun awal dia ada banyak masa hari tu untuk ambil semua peluang hari tu boleh bagi.

sungai kaki bukit kutu
Lintas sungai dekat kaki Bukit Kutu

Bila kita mula hike tu, saya tak tahu apa nak jangka, sebab ni kali pertama saya naik gunung kat negara ni. Captain geng kita cakap trail tu tak susah sangat, dan kita boleh naik dalam 3 jam sahaja. Kurang 5 minit lepas mula hike, kita sampai kat satu jambatan atas sungai, tapi jambatan tu rosak dan awak kena pilih- cuba lintas jambatan, atau nak lintas lalu sungai tapi basahkan kasut dan kaki. Geng kita pilih untuk lintas jambatan, dan walaupun licin sangat nasib baik orang tak jatuh. Tapi jambatan ni macam petanda apa lagi halangan ada kat hike ni, sebab kurang 10 minit lagi kita kena lintas lagi satu sungai, tapi sungai ni tak ada jambatan. Lepas tu kaki dan kasut dah basah lah tapi tak ada hal hehe.

trail bukit kutu
Trail jadi curam dan licin sikit

Untuk lagi 40minit trail tu ok sangat, dia menaik sikit dan berlumpur sikit (sebab kat sana hujan pagi tadi hari tu). Sebab itu saya fikir “Kalau trek macam ni tak susah sangat kan”. Tapi saya salah, memang salah haha. Tak lama lagi trail sampai kat tempat curam, dan kalau nak naik kena guna akar pokok macam tangga.

Bila naik trail ni, jalan tu jadi lebih sempit, dan tak lama lagi boleh muat satu orang sahaja. Kat sini ada banyak buluh jatuh atas trail, so mesti merangkak di bawah buluh tu dan jadi kotor dan berlumpur sangat. Menarik sangat, sebab pengalaman ni rasa macam trekking hutan asli hehe.

batu tedung bukit kutu
Batu Tedung besar sangat, dan tak boleh muat dalam satu gambar huhu

Tiba2 lepas keluar dari tempat buluh, ternampak satu batu besar antara pokok. Batu Tedung. Dia batu yang besar melengkung macam kepala ular tedung, dan di bawah tu macam gua. Akhirnya kita dah sampai kat Checkpoint 5 (C5) dan boleh rehat sikit kat sini. Ada berita baik bila orang lain lalu, ada cuma 40minit lagi untuk sampai kat puncak. Woohoo kita dah dekat! 😀

Kita lepak kat sana sekejap dan kumpul tenaga sementara tunggu untuk orang kat belakang group kita. Walaupun ada pelbagai orang kat group kita (orang ada pengalaman banyak hiking, dan newbies macam saya) semua nampak macam nak rehat sekejap haha 😉

Tapi kat sini ada sarang lebah kat atap batu tu. Dan saya tak tahu kenapa tapi lebah2 tu memang suka saya, saya kira lebih dari 20 lebah terbang sekeliling kepala saya dan dia duduk kat kaki saya. Takut lah mungkin dia sengat saya tapi nasib baik tak (tapi untuk seluruh hike tu, setiap kali kita berhenti ada lebah2 terbang sekeliling saya. Peliknya..)

Lepas C5 kena lalu hutan buluh lagi, dan kat sini memang susah untuk lalu sebab ada banyak pokok menghalangi trail. Bercabar sikit lah. Bila lalu jatuh banyak kali dan kasut dah kotor sangat. Trail rasa macam ambil masa lama, tapi akhirnya kita sampai dekat puncak. Dan kat sini kembaraan jadi lebih menarik..

Gambar lama dan gambar baru tempat bakar dan cerobong bukit kutu
Gambar lama dan gambar baru tempat bakar api dan cerobong Bukit Kutu

Kat puncak Bukit Kutu ada satu padang kecil, dan kat padang tu ada runtuhan rumah british. Sekarang tinggal cerobong, tangga dan tempat bakar api sahaja. Pelik gila, sebab saya tak faham macam mana orang tinggal kat rumah tu pergi rumah dia.. Dia mesti hike untuk 3 jam setiap hari ke apa? Sebab kat sana tak ada jalan raya pergi atas bukit.

Lepas saya ambil gambar  (kanan), saya rasa macam semua tenaga dah habis dan nak rehat dan makan sebelum turun gunung, tapi orang kat group kita cakap kita belum kat puncak lagi, dan ada sikit lagi kena naik untuk sampai kat puncak. Saya suruh kaki saya untuk jalan dan kita naik ke puncak.

Atas puncak tu memang cantik, sebab boleh nampak pemandangan banyak gunung, tasik dan hutan. Walaupun hari tu ada awan tebal dan jerebu sikit, pemandagannya cantik.

Naik tangga pergi atas batu, gayat gila
Naik tangga pergi atas batu, gayat gila

Kat atas puncak tu ada batu besar dengan tangga boleh naik, kat atas sana boleh ambil gambar kalau berani. Takut dan gayat gila atas batu tu sebab tinggi sangat. Saya ambil gambar sekejap lepas tu terus turun batu..

Kalau nak tengok, dekat puncak tu dia ada lagi satu runtuhan hospital, tapi kena lalu hutan. Saya rasa tak ramai orang pergi sana sebab trail tu sempit sangat dan walaupun kat puncak ada lebih dari 50 orang lain, kat runtuhan hospital tak ada orang lain. Kat sana macam seram sikit sebab ada rutuhan dalam hutan dan tak ada ramai orang, nasib baik tak nampak hantu 😀

Lepas kita makan lunch, kita mula turun. Tapi hujan baru mula, dan sebab ada ramai geng lain naik bukit hari tu trail memang licin dan curam. Mesti baik2 dan jaga2 bila turn sebab senang untuk jatuh. Sebenarnya mula2 memang tak jatuh dan baik2 banyak, tapi lepas jatuh satu ke dua kali tak kisah sangat, dan kat tempat memang curam saya cuba meluncur untuk turun. Kalau korang nak pergi sana, saya bagi nasihat, pakai kasut ada cengkaman sebab memang licin bila turun. Saya tak boleh kira berapa kali saya jatuh dan golek, dan semua orang kat geng kita jatuh (selain dari 2 orang, mungkin diaorang pakar seimbang haha)

Kita turn dalam 2.5 jam dan sampai kat sungai kat kaki bukit dan mandi kat sana, sugai tu sejuk tapi segar sangat. Lepas tu kita tunggu untuk semua geng kita sampai, sebab bila hujan geng kita dipisahkan sikit. Tapi nasib baik semua sampai kat kaki bukit selamat 😀

Statistik bila kita naik bukit kutu
Statistik bila kita naik bukit kutu

Hari tu best sangat, walaupun kaki saya berlumpur dan basah, dan esoknya otot dan kaki sakit. Bercabar tapi berbaloi 😀

Kalau korang nak pergi Bukit(Gunung) Kutu saya boleh rekomen!

Saya atas puncak Bukit Kutu
Saya atas puncak Bukit Kutu
Geng kita atas puncak Bukit Kutu
Geng kita atas puncak Bukit Kutu

Bandingan durian Malaysia dengan durian negara-negara lain

Sebelum saya tulis, saya nak cadangkan korang baca blog ni dulu (kalau korang belum lagi) sebab blog ni jelaskan macam mana saya jadi ‘Orang sayang Durian’

Saya rasa bangga saya boleh tahan bau dan cita rasa durian, dan rasa bangga boleh panggil saya ‘Orang sayang durian’.

Dulu, saya tak nampak buah durian kat negara lain, dan saya fikir boleh cari durian kat Malaysia sahaja, dan mungkin orang kat negara lain boleh tumbuh durian tapi dia tak suka bau dan cita rasa 🙂

Tapi lepas saya duduk sini dah lama, dan mula melawat negara lain di Asia, saya baru perasan durian kat banyak negara lain. Lepas tu saya fikir nak buat misi cari dan makan durian dari semua negara Asia 🙂

Jadi, inilah bandingkan durian negara lain dan durian Malaysia:

Malaysia

Saya ada banyak pengalaman durian malaysia, jadi cakap pasal durian Malaysia dulu. Nasib baik kat Malaysia ada banyak jenis durian, dan banyak tempat boleh beli.

durian malaysiaSebab ada banyak jenis kat Malaysia, senang untuk cari durian yang sedap. Memang senang kalau masih musim buah. Kalau nak banyak buah boleh beli ‘durian kampung’ (biasanya 2 ke 3 untuk RM10). Tapi durian tu ada risiko sikit, kandang2 dia tak sedap atau ada satu biji busuk, tapi durian kampung murah. Kalau nak confirm ada yang sedap dan masak beli yang D24, Udang Merah dan lain2.

Singapura

durian singaporeOk, bahagian ni kecil sikit sebab durian kat Singapura tak ade beza sangat berbanding dengan Malaysia. (saya rasa dia tak tumbuh durian kat Singapura, dia import dari Malaysia haha) Ada satu beza antara durian Malaysia dan Singapura, durian Singapura nombor harga sama, tapi lebih mahal (kat sini kalau RM10, kat sana $10… )

Cita rasa: Sama dengan Malaysia

Rupa: Sama dengan Malaysia

Harga: 2-3 kali lebih mahal ($10 sebungkus = RM30)

Brunei

Percaya atau tak, saya pernah pergi Brunei dua kali. Kali terakhir saya pergi sana, saya makan sebuah durian kampung Brunei kat BSB (Bandar Seri Begawan). Saya beli dari pasar dekat waterfront sana.

durian bruneiDurian kat sana ada beza anatara Malaysia. Kat sana durian tu ada banyak segmen kecil, dan banyak biji. Serius lah, lepas makan sebuah durian ade banyak biji. Tengok gambar kat kiri

Durian tu rasa sedap dan manis, dia tak rasa pahit dan ade banyak lemak. Sedap! Tapi, sebab biji kecil, lepas makan setengah buah rasa kenyang 🙂

Cita rasa: Manis dan berlemak, tak pahit .

Rupa: Buah kecil, banyak biji kat dalam

Harga: Harga sama dengan Malaysia ($5 sebuah = RM15)

Myanmar

durian yangonYa, korang baca ni betul, kat Myanmar dia suka durian jugak, walaupon cuaca kat sana tak sama dengan Malaysia (kat sana lebih kering dan panas).

Durian kat sana ada dua jenis berbeza dari durian Malaysia, ada satu jenis yang besaaar. Serius besarnya, macam dua ke tiga kali lebih besar dari Malaysia, durian tu boleh memberi makan untuk satu keluarga.

Lagi, duri durian dia lebih tebal dan lebih besar dari durian Malaysia, so durian ade rupa tak cantik sangat.

Cita rasa durian Myanmar ok sikit, dia tak rasa kuat dan tak bau sangat, tapi rasa macam hambar sikit. Dia ok je, tapi tak sedap sangat.

Cita rasa: Ok je, tak sedap sikit dan pahit sikit. Hambar lah

Rupa: Besar, duri tebal dan besar. Rupa tak cantik, lebih semula jadi (macam terus dari pokok)

Harga: Harga lebih dari Malaysia* (7000 kyat sebuah = RM24)

*Tapi mungkin dia bagi saya harga tourist, dan orang dari sana bayar harga kurang

Thailand

Orang kata kat saya, orang Malaysia heboh pasal durian dari Thailand. Betul ke tak?

durian thailandSaya pergi Chiang Mai (kat Thailand Utara) dan nampak durian kat pasar malam sana. Dia tak jual sebuah durian, dia dah potong dan bunkus.

Segmen durian dia besar, saiz macam genggaman tangan. Tapi kat dalam ada biji besar, so tak ade banyak boleh makan. Durian tu rasa berkrim dan manis.

Cita rasa: Berkrim, manis

Rupa: Tak tahu rupa buah, tapi rupa segmen besar, dan kat dalam ade biji besar.

Harga: Harga kurang sikit dari Malaysia (65bhat sebungkus = RM7)

United Kingdom

durian UKOk, saya belum cuba durian kat UK,  sebab kat sana durian mahal gila dan jarang nak cari. Tapi kat sana boleh cari kedai kecil import gula2 dan puding dari Asia. Kat sana boleh beli gula2 dan puding durian je 🙂

Lain kali saya nak bawa keluarga saya dan adik beradik saya cuba durian kat London  (kalau dia tak boleh melawat saya kat sini dan cuba durian Malaysia dulu haha) Lepas tu saya boleh bandingan durian UK..

Kesimpulan

Jujurlah, saya fikir Malaysia ada durian paling best. Bukan sebab durian kat negara lain tak sedap, tapi sebab kat Malaysia ada banyak jenis dan pelbagai durian. Kat negara lain, dia tak ada banyak pilihan. Kat sini ada banyak gerai tepi jalan dan boleh pilih apa jenis durian awak nak. Sebab itu saya fikir Malaysia negara yang terbaik untuk durian.

Apa jenis durian korang suka? Letak komen di bawah 🙂

Ingat blog ini ialah blog untuk saya praktis tulis Bahasa Melayu. Harap2 korang suka blog ni, dan kalau ada cadangan untuk tingkatkan BM saya letak komen di bawah. Terima Kasih

Jalan-jalan di Malaysia Bahagian 3

Akhirnya, bahagian 3 dah sampai. Maafkan saya, sebab sebenarnya asalnya blog ni ialah Vlog, tapi saya baru belajar bahasa melayu masa tu dan rasa malu bila tengok Vlog tu. Jadi saya x publish dan biar bahagain tu.

Tapi sekarang, walaupun Roadtrip ni saya buat Disember 2013, dan bahagain 1 dan 2 saya tulis Disember 2014, bahgian 3 dah siap. Kat UK kita ade frasa “better late than never” (“lebih baik lewat, berbanding dengan yang tidak sampai” kan?)

Jom. Mula blog ni

Alor Setar

Lepas saya cari hotel kat Alor Setar, saya nak rehat sikit sebelum sambung roadtrip saya. Hari ni hari ke-empat, dan setiap hari pandu antara 6-10jam. Penat gila lah.

So pagi ni, saya meneroka bandar Alor Setar. Pergi Menara dia, pergi ke Kuala Kedah dan pandu sebelah pantai. Saya suka tempat tu sebab memang tanah rata, ade padi sepanjang boleh tengok dan dia hijau sangat. Confirm cantik. Kalau tak percaya, tengok gambar di bawah:

Padi dekat Alor Setar, Kedah

Perlis

Lepas Alor Setar, saya pergi utara ke Perlis. Perlis ialah negeri yang paling kecil kat Malaysia kan? Dia rasa macam tu, sebab rasa macam tak ade ramai orang. Negeri kecil sangat, saya rasa macam baru-baru masuk negeri, tapi dah kat sempadan Thai 🙂

Bila dekat sempadan, saya nak pergi Thailand kejap, tapi tak boleh pandu kereta tu, sebab dia kereta sewa. Kat sana ade satu pakcik dengan taxi, dia kata dia boleh bawa saya per Pusat Membeli-belah kat Thailand untuk RM50 je. Tapi saya risau, RM50 pergi sana – berapa kalau nak balik? Biasanya orang dari UK risau banyak pasal benda macam ni, tak nak orang cekik darah kita lah 🙁

Dan, saya kena sampai Penang malam ni! Ade juah lagi!

*Nasib baik saya tak pergi Thailand, sebab hari tu dia ade 2 bom dekat sempadan kat Thailand, memang dekat Padang Besar… 

On the way dari Padang Besar kepada Kedah, saya nampak tanda untuk Gua Kelam. Saya tak pernah pergi Gua, jadi saya rasa “Ok, jom tengok Gua ni sekejap”.

Sebenarnya, kalau nak pergi Gua Kelam, kena lalu Taman Negara Wang Kelian. Taman tu cantik sangat, ade banyak Bukit/Gunung dan jalan raya lalu semua. Dan lagi, saya naik jalan salah dan sesat kat sana.

Chop sekejap. Saya nak bagitahu cerita ni kejap. Cerita ni pelik dan takut sikit. Saya sesat sangat dan tanya orang kat tepi jalan macam mana pergi Gua Kelam. Dia kata, “pergi terus, lepas tu kanan, lepas tu terus awak sampai kat Gua”

Tapi lepas saya pergi kanan, jalan tu jadi jalan kampung. Dan jalan tu jadi lebih sempit. Lepas 10 minit, saya pandu lalu jalan tanah dan hutan.

Saya fikir “Apa ni lah, ni tak jalan pergi  ke Gua Kelam kan”

Lepas ni, nak pusing balik. Tapi, jalan sempit sangat. Dan kereta tersangkut. Aduh….

Sesat kat Wang Kelian
Sesat kat Wang Kelian

 

Saya kelaur kereta nak ambil gambar.. tapi rasa macam tempat tu tak selamat sangat. Kita memang dekat sempadan Thailand, tak ade orang lain dan ade gunung dan bukit kat sebelah. Yang ni pertama kali saya rasa takut sikit kat negara ni. Saya kat ‘middle of nowhere’…

*Tapi benda yang palik takut ialah benda yang ni. Awal tahun 2015, berita Malaysia dan Antarabangsa dilaporkan kat Wang Kelian tu dia ade ‘kem penyeludupan manusia’ dan ramai orang meninngal dunia kat sana. Tempat kem tu kurang 500 meter dari tempat kereta saya tersangkut. Rasa macam gigil lah :O Mungkin sebab itu saya rasa tak selesa bila keluar kereta kat sana..*

Lepas kereta belum tersangkut, saya balik ke jalan utama dan pandu balik ke jalan raya. Lepas 15 minit baru nampak tanda ‘Gua Kelam’ 🙂

Gua Kelam Perlis
Masuk ke Gua Kelam ‘The Cave of Darkness’

Gua Kelam ialah tempat yang menarik, dan saya suka tempat tu. Apa yang menarik ialah lepas masuk gua tu, lepas jalan untuk 10 minit sampai kat sebelah lain bukit – dan kat sana ada taman. Ade kolam, ade kerusi, ada sungai, pun ade orang tengah buat piknik kat sana. Tapi kena lalu gua yang gelap dan kelam untuk sampai sana. Macam taman tu ‘Secret Garden’. Kelakar lah haha

Lepas Gua Kelam saya terus pandu kepada Penang. Berhenti sekejap kat satu tempat tepi jalan. Tempat tu memang cantik, ada tasik yang besar dan gunung kat belakang tu. Saya tak sempat ambil gambar, tapi saya boleh ingat pemandangan tu untuk selamanya.

Saya rasa bahagian ni dah panjang, dan ada banyak cerita. Saya boleh teruskan cerita Roadtrip saya dalam bahagian 4.

Saya nak mengaku. Saya memang suka negeri Perlis. Negeri tu ialah negeri hijau, ada banyak hutan, padang, pokok dan benda lain hijau.  Rasa macam alam kat sana. Dan lagi, kat sana senyup. Saya memang suka negeri tu dan saya harap saya boleh balik sana satu hari nanti, tengoklah mungkin satu hari nanti saya cuba duduk kat sana…

Ingat blog ini ialah blog untuk saya praktis tulis Bahasa Melayu. Harap2 korang suka blog ni, dan kalau ade cadangan untuk tingkatkan BM saya letak komen di bawah. Terima Kasih

Cover image dari Marufish – Flikr

 

4 Sebab Saya Sayang Malaysia

Ok, ni pertama kali saya buat video macam ‘vlog’, sebab dulu saya rasa malu sikit (sebenarnya malu sangat haha) nak buat video. Tapi baru2 ramai orang cakap kat saya dan cadangkan saya buat video.. Diaorang bagi inspirasi dan motivasi 😀

Harap2 korang boleh faham saya, dan maaf kalau ayat terbalik atau salah/silap ya..

Dalam vlog ni saya cakap pasal 4 sebab saya sayang Malaysia.

Sebenarnya saya ada banyak lagi sebab2 (macam lebih dari 10..) tapi tak cukup masa untuk cakap pasal semua dalam satu video je.

Saya harap korang suka video ni, dan kalau ade maklum balas atau cadangan letak komen di bawah atau mesej saya.

Orang Putih vs Raja Buah – Durian Runtuh

Akhirnya musim buah dah sampai, dan ni maksudnya boleh makan banyak durian!

Satu benda pelik dan menarik pasal malaysia ialah banyak rakyat malaysia memang suka buah durian. Mereka suka durian sangat, mereka buatkan peribahasa “Durian Runtuh” – maksud “Dapat untung besar dengan tidak disangka-sangka”. Inilah contoh berapa banyak mereka suka durian sangat , dia kata durian sama dengan untung besar. Kelakar betul tak?

TAPI bila saya baru sampai malaysia saya langsung tak faham kenapa orang sini suka buah itu. Kenapa orang heboh pasal durian lah? Buah tu bau sangat (kadang2 bau macam sampah), dan bila saya cuba rasa macam dia dah busuk lah.

Cop! Sebelum awak marah kat saya untuk menghina ‘Raja Buah’, biar saya bagitahu. Sekarang saya memang suka durian dan berikut cerita macam mana saya jadi ‘orang sayangi durian’.

Imeg dari http://adoi-means-ouch.blogspot.com/2007/12/mat-salleh.html
Imeg dari http://adoi-means-ouch.blogspot.com/2007/12/mat-salleh.html

Sebenarnya, kalau orang barat atau ‘mat salleh’ nak suka durian, dia mesti makan tiga kali dulu. Betul! Macam ni, pertama kali dia makan dia memang tak suka (dan nak bersihkan mulut dengan sabun terus lepas makan), dan biasanya lepas ni dia tak nak cuba lagi dua kali. Kebanyakkan orang tak nak cuba lagi. Tapi dia kena cuba lagi sekali. Kali kedua sama, rasa tak baik sangat. 99% orang berhenti sekarang. Tapi orang berani cuba durian kali ketiga dan dia “dapat durian runtuh” ( “Dapat untung besar dengan tidak disangka-sangka”) dan untung itu ialah buah yang paling sedap dan enakkan. Ni menjelaskan kenapa orang putih yang tinggal kat malaysia masa yang lama suka durian, dan jarang nampak orang putih pelawat suka durian. Macam gambar di atas.

Sebab itu sekarang saya memang suka durian, dah makan 3 kali dan lepas kali ketiga makan banyak lagi. Durian ialah buah tropika saya paling suka dan makan banyak kali sebulan (kalau musim). Sebab masih musim sekarang(bila saya tulis post ni) saya kerap pergi gerai durian.

Jadi, lain kali awak nampak saya makan durian, jangan jsayan sahaja lah – cakap kat saya dan kita boleh share2 berberapa biji durian 🙂

 

Bazaar Ramadhan Masjid India – Misi nak cari kuih..

Minggu lepas bulan Ramadhan dah sampai dan sekarang masa untuk pergi bazaar dan pasar Ramadhan untuk cari makanan.

Semalam (hari sabtu) saya nak pergi Bazaar Ramadhan dekat Masjid Jamek, dan dalam blog ni saya tulis pasal apa saya buat.

Satu tahun lepas saya pergi bazaar yang ni banyak kali, sebab saya suka beli makanan dan minuman kat bazaar ramadhan. Jadi saya fikir bazaar pertama saya pergi tahun ni, lepas bazaar ni pergi kawasan lain dan cari bazaar baru.

Satu benda saya suka pasal bulan ramadhan dan bazaar ramadhan ialah suasana kat sana. Saya tak boleh bagitahu, tapi saya suka sikap orang islam bulan ramadhan. Orang beli makanan dan tunggu untuk waktu magrib, lepas tu dia makan dengan kawan2 dan keluarga dia. Saya rasa macam ada komuniti, sebab semua orang islam buat bersama. Sebab itu saya pergi bazaar pukul 7, sebelum magrib bila orang dah sampai dan nak tunggu untuk buka puasa kat sana. Satu tahun lepas saya kat sana waktu buka puasa, dan nak buat sama tahun ni.
Tapi kalau buat macam tu ada satu hal, bukan hal serius tapi sikit je – ramai orang kat sana dan kena tunggu kalau nak beli benda – dan kadang2 makanan dah habis..

Hari tu saya pergi, saya memang nak cari kuih (saya ingat kuih dari sana sedapnya), dan satu tahun lepas ada satu makcik jual banyak jenis. Kuih saya memang suka ialah seri muka.

Tapi, tahun ni makcik tu tak ada, dan saya tak nampak peniaga jual kuih – mungkin stok dia dah habis, atau dia tak jual tahun ni. Saya jalan sepanjang pasar, termasuk dua2 belah tapi masih tak jumpa kuih tu. Saya rasa bagai dihiris dengan sembilu 🙁 (sekarang saya belajar perumpamaan bahasa dan nak praktis dalam blog saya)

Tak apa la, dia masih ada banyak tempat jual makanan yang sedap. Mungkin lain kali boleh cari la. Lepas saya fikir “hmm nak makan apa hari ni?”, saya pilih roti john (saya tahu, boleh beli kat pasar biasa la, tapi saya suka dan kat bazaar ni ada orang masak roti john segar – lebih sedap la. Selain dari tu dia ada banyak pilihan, tapi banyak orang dan saya mesti pilih cepat huhu)

otak-otakBila tengah jalan balik stesen masjid jamek, ada satu budak kecil jerit kat saya “Abang nak beli otak-otak ke?”. Pertama saya fikir tak apa, sebab dah cuba otak-otak satu kali tahun lepas dan tak suka. Tapi budak tu masak otak-otak segar, dan masih panas so saya beli. (nanti bila saya makan ia sedap gila, so nasib baik saya beli haha).

Sekarang dah nak magrib dan orang siap nak makan so saya nak balik rumah, tapi saya ingat dia ada satu pasar kecil disebelah HSBC (dekat stesen masjid jamek) dan nak tengok kat sana kalau dia ade kuih. Akhirnya saya jumpa kuih tu 🙂 🙂 Lepas tu saya balik rumah untuk makan dan rasa puas hati..

Satu hari nanti saya pergi kepada bazaar ramadhan lain, kat putrajaya kot? Kalau awak ada idea atau bazaar yang sangat bagus boleh tulis kat bawah dalam komen..